Somali'de ilk kez başkent Mogadişu dışında doğrudan seçimler yapılıyor

Somali'de ilk kez başkent Mogadişu dışında bir eyalette düzenlenen doğrudan seçimler kapsamında Güneybatı Eyaleti'nde oy verme işlemi başladı.

Dünya - 3 ay önce

Güneybatı Eyaleti'nde sabahın erken saatlerinden itibaren sandık başına giden seçmenler, güvenlik önlemleri altında oylarını kullanarak demokratik sürece katılım sağladı.
Seçim merkezlerinde uzun kuyruklar oluşurken, yetkililer sürecin düzenli ve sorunsuz ilerlediğini belirtti.
Seçmenlerden 82 yaşındaki Halime Hasan Abdi, hayatında hiç oy kullanmadığını belirterek, "Oy kullanılan yeri dahi görmedim." dedi.
Oy kullanan 76 yaşındaki Ali İsak Ahmed ise "Ben hayatımda bir kez oy kullandım, bu ikincisi." diye konuştu.
Ahmed, halkın sürece katılımını değerlendirerek, "Biz seçerek, bize çalışacak kişileri belirliyoruz ve onlardan hesap sorma hakkına sahip olacağız." ifadelerini kullandı.
Borrow Yabalow Abdirahman ise hayatında hiç oy kullanmadığını belirterek, "Seçimi çok merak ediyordum, heyecanlıyım. Bayram kıyafetlerini giyecek bir çocuk gibi sabahı zor bekledim." dedi.
Abdullah Ali Hüseyin de "Ben de hayatımda hiç oy kullanmadım ve kullanmayı çok istiyorum, bu benim ilk oyum." dedi.
Bölgede seçim çalışmaları kapsamında Vajid'e gelen Somali Limanlar ve Deniz Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Mohamed Nur, daha önce kaydını yaptırdığı yerde oyunu kullandı. Bakan Abdülkadir Mohamed Nur, gazetecilere, "Gençler artık bu ülkede başkalarının sözünde olmak istemiyor, kendi geleceklerini belirleyerek ülkelerinde çalışıp petrol çıkarmak ve zengin olmak istiyorlar." dedi.
Bakan Nur, kendisinin de ilk kez oy kullandığını belirterek, "Bu seçimler Somali için, Güneybatı Eyaleti için tarihi bir gündür." ifadelerini kullandı.
Ülkenin demokratikleşme sürecine doğru ilerlediğini belirten Bakan Nur, "Oy kullanan kullanmayan tüm Somali halkına teşekkür ediyoruz." dedi.
Somali'nin bir dönem Afrika'nın demokrasi açısından önde gelen ülkelerinden biri olduğunu belirten Nur, "Sonra bazı işler ters gitti ve ülke yıkıldı. Şimdi ise 57 yıl sonra yeniden demokratikleşme sürecine yavaş yavaş dönüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Ülke, 1991'de başlayan iç savaşın ardından uzun yıllar "4,5 sistemi" olarak bilinen kabile temelli temsil modeliyle yönetildi. Bu sistemde vatandaşlar doğrudan oy kullanamıyor, milletvekilleri kabile delegeleri tarafından seçiliyor, cumhurbaşkanı ise bu milletvekilleri tarafından belirleniyordu.
Federal hükümet, Aralık 2025'te başkent Mogadişu'nun da bulunduğu Benadir bölgesinde 57 yıl sonra doğrudan seçim modelini uygulamıştı. Hükümet, yerel seçimlerin ardından ülke genelinde doğrudan, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir seçim sistemini kalıcı hale getirmeyi hedeflediğini açıklamıştı.
Ülkede uzun süredir uygulanan dolaylı ve kabile temelli "4,5 sistemi"nden "bir kişi, bir oy" esasına dayalı doğrudan seçim sistemine geçiş, tarihi bir adım olarak nitelendiriliyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Polonya, İsrail askerinin Lübnan'da Meryem Ana heykeline hakaretini kınadı

2026-05-07 22:51 - Dünya

MSB'den Efes-2026 Birleşik, Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatına ilişkin paylaşım

2026-05-08 12:53 - Gündem

YSK, yeni Başkanı Serdar Mutta ve üyeleriyle ilk toplantısını yaptı

2026-05-08 16:23 - Gündem

Bulgaristan'da Başbakan Radev'in hükümeti parlamentodan güvenoyu aldı

2026-05-08 12:13 - Dünya

ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi, Trump'ın küresel tarifelerini yasaya aykırı buldu

2026-05-08 01:42 - Ekonomi

Doğu-Batı Dostluk ve İpek Yolu Rallisi ekibi Kars'a ulaştı

2026-05-09 18:47 - Spor

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, "Vizyon Konuşması" programına katıldı

2026-05-09 16:57 - Gündem

Macaristan'da seçimin galibi Magyar, ülkenin yeni başbakanı oldu

2026-05-09 16:43 - Dünya

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Yılda 2 milyar adet süs bitkisi üretiyoruz

2026-05-09 09:57 - Ekonomi

TÜİK Başkanlığına Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet Arabacı atandı

2026-05-09 00:42 - Gündem

İlgili Haberler

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya

Yunanistan’ın Pilio Yarımadası ve Girit Adası’nda yangın çıktı

23:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı olduklarını söyledi

00:13 - Medya