Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Yılda 2 milyar adet süs bitkisi üretiyoruz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Son dönemde yılda 2 milyar adet süs bitkisi üretiyoruz, yaklaşık 140 milyon dolara yakın gelir elde ediyoruz." dedi.

Ekonomi - 3 ay önce

Yumaklı, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitü Müdürlüğünün arazisinde yer alan ve Türkiye florasında bulunan soğanlı bitkilerin korunup çoğaltıldığı geofit (soğanlı, rizomlu, yumrulu bitki) bahçesini gezerek incelemelerde bulundu.
Bitkilerle ilgili yetkililerden bilgi alan Bakan Yumaklı, gazetecilere yaptığı açıklamada, Anneler Günü öncesinde ziyaret ettiği çiçek kenti Yalova'da annelerin gününü kutladı.
Türkiye'nin çiçekçilik konusunda son dönemlerde öne çıkmaya başladığını anlatan Yumaklı, şöyle konuştu:
"Son dönemde yılda 2 milyar adet süs bitkisi üretiyoruz, yaklaşık 140 milyon dolara yakın gelir elde ediyoruz. Tabii bu alan da özellikle tecrübe istiyor. Avrupa'daki rakiplerinizle bir rekabet içerisindesiniz. Türkiye, artık bu anlamda rekabetin bütün dezavantajlarını kendi lehine çevirebilecek bilgi ve tecrübe birikimine sahip olmuş durumda. Bu sektörün başka özelliği de istihdam açısından son derece önemli. İşte doğrudan 100 bin, dolaylı 500 bin civarında bir istihdam sağlıyor. Bu da son derece kıymetli."
Bakan Yumaklı, Türkiye'de süs bitkiciliğinin başladığı yerin Yalova olduğunu söyledi.
Yalova'nın süs bitkiciliğini Türkiye'ye öğrettiğini anlatan Yumaklı, şunları ifade etti:
"Yalova da süs bitkilerinde her ne kadar Türkiye'ye öğrettiyse de şu anda dördüncü sırada. Bu da bu sektörün Türkiye'nin diğer illerinde de nasıl geliştiğini gösteren önemli bir husus. Aynı zamanda Yalova, orkidenin neredeyse yarısını üreten bir ilimiz yani pek çok konuda hem iklimi itibarıyla hem bilgi ve tecrübe itibarıyla bütün bu özelliklere sahip. Bakanlığımızın, TİGEM'in 1500 dönümlük arazisini süs bitkileri üreten 40 firmaya 29 yıllığına kiraya vermiş durumdayız. Bu da özellikle bu sektörün gelişmesine önemli etki etmiş oldu. Tabii su ihtiyacı var. Devlet Su İşlerimiz de bu su ihtiyacını farklı gölet ve sulama sistemleriyle karşıladı."
İbrahim Yumaklı, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'ndeki geofit merkezini akademisyenlerin, bu konuda eğitim görenlerin ya da ilgi duyanların mutlaka görmesi gerektiğini vurguladı.
Merkezin geofit çeşitliliği açısından son derece zengin olduğuna dikkati çeken Yumaklı, şöyle devam etti:
"Sadece bunları tespit etmek, bunları bulmak, çıkarmak ve bu gibi merkezlerdeki, geofit merkezi bu açıdan son derece önemli. Bir uzman arkadaşımız, Türkiye'de yaklaşık 450 bin kilometre yol katederek, Türkiye'nin bütün illerini gezerek orada literatüre girmemiş ama halihazırda var olan o bitki türlerini tespit edip, buraya getirip burada da onların çoğalmasını sağlamış durumda. Dünyanın çevresini 11 kez dolaşmış demektir yani aslında adanmış bir ömrü ifade ediyor. Ülkemizin güzellikleri her açıdan belki de ifade edilemeyecek kadar çok büyük kıymete sahip. İşte biz de tam bu anlamda Bakanlığımızın bir diğer önemli sorumluluğu olarak ülkemizdeki biyoçeşitliliği tespit etmek, bunları kayıt altına almak, bunların sürdürülebilir şekilde çoğaltılabilmesini gerçekleştirmek adına çalışıyoruz."
Gen bankasında 1200 türün bulunduğunu, çoğaltma ve melezleme çalışmalarının yapıldığını belirten Yumaklı, yapılacak işbirlikleriyle bunların özel sektör tarafından yaygınlaştırılmasının da sağlanmaya gayret edildiğini söyledi.
Bakan Yumaklı, temmuz ve ağustos ayları dışında halkın geofit merkezini ziyaret edebileceğini dile getirerek, "Çiçekleri konuştuk. Gittiğimiz her yerde çiçekleri gördük, kokladık ama şimdiden dünyanın bütün güzellikleri ve ülkemin en güzel çiçekleri annelere gelsin diyorum. Şimdiden tüm annelerin Anneler Günü'nü kutluyorum." dedi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İsrail Maliye Bakanı Smotrich, Batı Şeria'da Filistinlilere ait 3 bin ağacı söktüklerini duyurd

2026-05-07 23:08 - Dünya

Polonya, İsrail askerinin Lübnan'da Meryem Ana heykeline hakaretini kınadı

2026-05-07 22:51 - Dünya

"Türkiye Yüzyılı" vizyonu SosyalFest 2026 ile İstanbul'a taşınıyor

2026-05-08 13:50 - Gündem

SosyalFest 2026'nın tanıtım toplantısı İstanbul'da yapıldı

2026-05-08 18:13 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Türk diasporası, Türkiye'nin gücünün artmasıyla da paralel bir şekilde gelişiyor

2026-05-08 19:58 - Siyaset

Çekya'da, Ankara'daki NATO Zirvesi'ne kimin katılacağı konusundaki anlaşmazlık sürüyo

2026-05-08 20:27 - Dünya

İstanbul'da yaklaşık 1 milyon uyuşturucu hapın ele geçirildiği operasyonda 6 zanlı yakalandı

2026-05-08 10:07 - Asayiş

Afrika’nın büyüyen genç nüfusuna çocuk ölüm oranları gölge düşürüyor

2026-05-08 15:28 - Dünya

Hava taşımacılığına katkı sağlayacak sözleşmenin imzaları SAHA 2026'da atıldı

2026-05-08 15:42 - Teknoloji

Dışişleri Bakan Yardımcısı Kulaklıkaya, IKBY Dış İlişkiler Departmanı Başkanı Dizayi ile görüştü

2026-05-08 19:38 - Gündem

İlgili Haberler

Rusya'nın federal bütçe açığı yaklaşık 79 milyar dolara çıktı

19:53 - Ekonomi

TİGEM, 30 safkan Arap tayının satışından yaklaşık 28 milyon lira gelir elde etti

17:32 - Ekonomi

Sigorta ve emeklilik sektörünün aktif büyüklüğü 4,4 trilyon liraya ulaştı

15:35 - Ekonomi

Küresel gaz türbini siparişleri ikinci çeyrekte rekor kırdı

16:03 - Ekonomi

KAPEKS halka arzla Orta Asya ve Afrika'daki büyümesini hızlandıracak

14:08 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İspanya'dan düzensiz göçmenlere "hayatınızı tehlikeye atmayın" mesajı

21:57 - Dünya

"11.⁠ ⁠Anadolu Medya Ödülleri" sahiplerini buldu

21:48 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye, terör meselesini çözme yolunda çok önemli bir fırsat yakal

21:43 - Gündem

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 234'e yükseldi

21:37 - Dünya

Bolu'da ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

21:33 - Gündem