?>

Solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiğin düzenli kullanılması uyarısı

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, zatürreye dönme şüphesi olan solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotik tedavisinin yarım bırakılmaması gerektiğini söyledi.

Sağlık - 2 ay önce

İzmir

Şener, AA muhabirine, hava sıcaklığında yaşanan değişimlerle okul çağı çocuklarında ve 65 yaş üstü kişilerde soğuk algınlığına bağlı zatürrenin görülme sıklığının artığını belirtti.

Zatürre şüphesinde antibiyotik kullanımının gerekli olduğunu belirten Şener, "Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra bazen çocuklarda tonsilit, tonsillofarenjit gibi solunum yolu enfeksiyonları başlayıp akciğere inebiliyor. Yine aynı risk yaşlılarda da söz konusu. Zatürreye sebep oluyorlar. Bakteriyel enfeksiyon şüphesi varsa erken dönemde başlanması gereken antibiyotikler var." dedi.

Şener, bazı hastaların, doktorların yazdığı antibiyotikleri düzensiz kullandığını ya da yarım bıraktığını ifade ederek, hastaneye gelen ve zatürre teşhisi konulan hastaların birçoğunun düzensiz antibiyotik kullandığını belirlediklerini anlattı.

Bu durumun, antibiyotik kullanımının yan etkileriyle ilgili yapılan açıklamalardan kaynaklandığını ifade eden Prof. Dr. Şener, "Bunun bir nevi dezavantajını yaşıyor insanlarımız. Antibiyotiği gereksiz kullanmak sakıncalı ama gerekli zamanda kullanmamak, dozunu azaltmak akciğerdeki iltihabi hadiselere sebep oluyor. Özellikle 65 yaş ve üzerinde bu durum çok sıkıntılı. Bu tablo akciğerde ağır bir zatürreye sebep oluyor." diye konuştu.

Şener, antibiyotiklerin yanlış kullanımının yaygın olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Evde kalmış antibiyotikler var, başka bir hastalık için reçete edilmiş. İdrar yoluna da yarar, boğazdaki iltihaba da yarar, akciğere de yarar mantığıyla kullanılabiliyor. Ya da antibiyotik paylaşımları olabiliyor komşular arasında. Bu da çok doğru değil. Antibiyotikler tahmininizden daha fazla zarar verebilir. Böbreklerinize, karaciğerinize, cildinize, bağırsaklardaki mikrobiyotaya, akıllı bakterilere ciddi anlamda zarar verebilir. O yüzden hekim kontrolüne ve hekim tavsiyesi altında kullanmak gerekiyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Emekli bayram ikramiyesi kapsamında 15,5 milyon kişiye ödeme yapılacak

2025-03-13 12:02 - Ekonomi

Polonya Devlet eski Başkanı Walesa, ülkesini hedef alan Musk'a tepki gösterdi

2025-03-12 16:48 - Dünya

Fransa Merkez Bankası ticari gerilimler nedeniyle büyüme tahminini düşürdü

2025-03-13 13:32 - Ekonomi

Dünya kupası ve Türkiye şampiyonu kick boksçunun hedefi dünya şampiyonluğu

2025-03-14 13:22 - Spor

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finalistler belli oluyor

2025-03-10 14:53 - Spor

'Yaren' leylek göl manzaralı yuvasının bulunduğu Bursa'ya 14'üncü yılında da geldi

2025-03-15 11:33 - Çevre-Hayat

Trump'ın Özel Temsilcisi Witkoff, ateşkes görüşmeleri için Moskova'ya gidiyor

2025-03-12 23:02 - Dünya

Fransa'da geçen yıl aşırı sıcaklar 3 bin 711 kişinin ölümüne neden oldu

2025-03-11 18:37 - Dünya

Güzel havayı fırsat bilen İstanbullular yeşil alanlarda iftar yaptı

2025-03-15 21:53 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

Hindistan-ABD seferini yapan yolcu uçağı bomba ihbarı nedeniyle Mumbai'ye döndü

2025-03-10 13:27 - Dünya

İlgili Haberler

Yapay zekayla bazı kanser türleri ve Alzheimer'da erken teşhis mümkün

12:13 - Sağlık

Mevsim geçişleri romatolojik hastalıkları artırabiliyor

12:03 - Sağlık

Sağlık Bakanı Memişoğlu 2 bin 239 hekimin atanacağını duyurdu

19:38 - Sağlık

Hastalara "yapay zeka yerine doktorunuza danışın" önerisi

17:13 - Sağlık

İstanbul'da her gün çocuklara yaklaşık 12 bin doz aşı uygulanıyor

13:58 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gazze'de gazeteciler, Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde İsrail soykırımı altında görev yapıyo

12:17 - Dünya

Yeni Zigana Tüneli'nden 2 yılda 3 milyon 490 bin araç geçti

12:12 - Ekonomi

Türk baharatı ve aromatik bitkileri 156 ülkede yemekleri tatlandırıyor

12:07 - Ekonomi

Küresel piyasalar Fed'in faiz kararına odaklandı

12:02 - Ekonomi

Derbide ilk golü atan galibiyete yakın

11:57 - Spor