?>

Sivas'ta devlet desteğiyle kurulan mantar üretim tesisi kadınlara istihdam sağlıyor

Sivas'ta, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) hibe desteğiyle kurulan ve 10 kadının istihdam edildiği tesiste günlük yaklaşık 1 ton kültür mantarı üretiliyor.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Sivas

İl merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Kovalı köyünde, 2 bin metrekare kapalı alanda mantar üretim tesisi kuruldu.

TKDK'nin hibe desteğine başvuran ve destek almaya hak kazanan firmanın ürettiği mantarlar, Sivas ve bölge illerde satışa sunuluyor.

Tesisin üretim sorumlusu Zafer Bilgetürk, AA muhabirine, 2 yıl önce TKDK'ye sundukları projenin hibe almaya hak kazandığını ve istihdama yönelik güzel bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

Son 10 yıldır ülke genelinde TKDK desteğiyle bu tür işletmelerin kurulduğunu belirten Bilgetürk, emeği geçenlere teşekkür etti.

Tesisleri hakkında bilgi veren Bilgetürk, "Tesisimiz yaklaşık 18'er tonluk 11 odalı bir işletme. Aylık yaklaşık 30-35 ton mantar üretimimiz var. Yılın 12 ayı üretim yapacağız." dedi.

Bilgetürk, tesisteki ilk hasada yaklaşık 20 gün önce başladıklarını belirterek, "Ürettiğimiz mantarların yarısını Sivas içerisine, kalanını ise yakın illere gönderiyoruz. Kurumsal firmalarla görüşme içerisindeyiz." diye konuştu.

"İstihdamda daha çok kadınları tercih ediyoruz"

Tesiste genellikle bölge köylerde yaşayan kadınların çalıştığını dile getiren Bilgetürk, şunları kaydetti:

"Mantar, genellikle el hızlılığı isteyen bir ürün. Bıçak kullanma konusunda kadınlar daha becerikli olduğu için mantar işinde daha çok bayanlar tercih ediliyor. Mantar hasadı hızlı yapılması gereken bir iş, onun için daha çok kadınları tercih ediyoruz. Bu tür işletmelerin çoğalmasını istiyoruz. Bu tür işletmelerin istihdama katkı sağlayacağını düşünüyoruz."

"Yöremize çok güzel katkısı oldu"

Tesiste çalışan Aslı Hatunoğlu ise mantarın gerek yetişme aşamasında gerekse toplanmasında hassas bir ürün olduğu için genellikle bayanların tercih edildiğini kaydetti.

Tesise yakın köyde yaşadığını aktaran Hatunoğlu, "Güzel bir istihdam oldu. Yaklaşık 10 bayanız, sabah gelip akşam gidiyoruz. Yöremize çok güzel katkısı oldu. Güzel bir proje." ifadesini kullandı.

Sıla Yurttagül de mantarın çok hassas bir ürün olduğunu ve genellikle kadınların bu işte çalıştığını dile getirdi.

Mantarın gerek üretim aşamasında gerekse hasadında bebek gibi bakılması gerektiğini ifade eden Yurttagül, "Toplaması, yetiştirilmesi zevkli bir iş. Tesis sayesinde yörede yaşayan bizlere de iş imkanı oldu. Emeği geçenlere teşekkür ederiz." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Birliğin Gücü: Ulusal Gurur ve Kimliği Teşvik Eden Arap Futbol Takımları

2024-03-05 16:09 - İnsan&Hayat

Kırmızı etteki fiyat artışlarından kasaplar da rahatsız

2024-02-29 13:07 - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 6 Şubat depremleri sonrası fahiş fiyat artışlarını RADAR'ına aldı

2024-03-06 12:33 - Ekonomi

Kolombiya Dışişleri Bakan Yardımcısı Granados: Orta Doğu ve Gazze'deki siyasi durum kabul edile

2024-03-02 19:08 - Gündem

F1'de sezonun ilk yarışı Bahreyn Grand Prix'sini Verstappen kazandı

2024-03-02 21:02 - Spor

Bayern Münih'le puan farkını 10'a çıkaran Bayer Leverkusen şampiyonluğa koşuyor

2024-03-04 11:43 - Dünya

İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de günde en az 151 kadın ve çocuk öldürdü

2024-02-29 18:13 - Dünya

Sivas'ta devlet desteğiyle kurulan mantar üretim tesisi kadınlara istihdam sağlıyor

2024-03-06 13:18 - Çevre-Hayat

TFF ile Prometeon sponsorluk sözleşmesi imzaladı

2024-02-29 12:18 - Spor

Tokat'ta Kuman Göleti buz tuttu

2024-03-05 13:52 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Kaynakçılığı öğrenen yükümlüler meslek sahibi oldu

13:32 - Çevre-Hayat

Müzik tutkunu 12 görme engelli koroda yeteneklerini sergiliyor

13:23 - Çevre-Hayat

Düden Şelalesi dört mevsim ziyaretçi ağırlıyor

13:07 - Çevre-Hayat

Emekli emniyet müdürü ve oğlu çavdar sapıyla sanatsal eserler ortaya koyuyor

12:52 - Çevre-Hayat

"Kuşçu çaycı"nın posta güvercinleri 5 yılda 25 kupa kazandırdı

12:47 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Palandöken'de yılbaşı dolu dolu geçecek

14:12 - Gündem

Avustralya, Sydney saldırısının ardından istihbarat ve kolluk kuvvetlerini inceleyecek

14:07 - Dünya

Ateşkesi ihlal eden İsrail ordusu, Gazze'de 2 kişiyi daha öldürdü

14:03 - Dünya

Fransa'nın güneyinde şiddetli yağışlar nedeniyle turuncu alarm verildi

13:58 - Dünya

Başakşehir, Süper Lig'de yarın sahasında Gaziantep FK ile karşılaşacak

13:52 - Spor