?>

Şili'de düzenlenen yeni anayasa referandumundan "hayır" çıktı

Şili'de, darbe döneminden kalma anayasanın değiştirilmesi için ikinci kez sandık başına giden halk, bir kez daha tercihini "hayır"dan yana kullandı.

Dünya - 2 yıl önce

Bogota

Şili Seçim Servisi verilerine göre, ülkede yeni anayasanın yürürlüğe girmesini isteyenlerin oranı yüzde 44,24, istemeyenlerin oranı ise yüzde 55,76 olarak belirlendi.

Böylece, diktatör Augusto Pinochet döneminde hazırlanan ve birçok kez revize edilen mevcut anayasa yürürlükte kaldı.

Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, La Moneda Sarayı'nda yaptığı açıklamada, önceliklerinin değiştiğini belirterek, görev süresi boyunca yeni bir anayasal sürece kapalı olacaklarını söyledi.

Aynı hatayı tekrar etmemeleri gerektiğini dile getiren Boric, "Artık karşı seçeneği öne sürenlerin elde ettiği sonucu kabul etmenin zamanı geldi ancak sandığa gidenlerin önemli bir kısmının da olumlu oy verdiğini unutmamak gerekiyor. Ülkemiz mevcut anayasa ile yoluna devam edecek zira iki referandumun sonucu da Şili'deki bu güzel zenginliği birleştiremedi." ifadelerini kullandı.

Boric, siyasetin Şili halkına borçlu kaldığını belirterek, "Borç çalışarak ödenir ve bizler, Şili halkının talep ettiği çözümlere ulaşmak için mücadelemize devam edeceğiz. Bugün vatandaşların talep ettiği şey, daha fazla diyalog ve fikir birliğidir. Şililerin günlük yaşamlarındaki meşru talepleri ve devam eden acil sorunlar karşısında kayıtsız kalmayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

2022 referandumdan "hayır" çıkmıştı.

Şili'de, yazılan yeni anayasanın yürürlüğe konulup konulmayacağına ilişkin 5 Eylül 2022'de düzenlenen referanduma katılanların yüzde 61,9'u "hayır" oyu vermişti.

"Diktatörlük rejiminin mirası"

Şili'de Ekim 2019'da başlayan ve 5 aydan fazla süren yağma, şiddet olaylarına neden olan ve "sosyal patlama" adı verilen hükümet karşıtı gösterilerde, anayasanın yeniden yazılması protestocuların başlıca isteklerindendi.

Diktatör Pinochet döneminde yazılan Şili anayasası, halkın bir kısmınca "diktatörlük rejiminin mirası" ve "eşitsizliğin temel kaynağı" olarak değerlendiriliyor.

Anayasanın, Pinochet eliyle yapılan özelleştirmeler ve özelleştirme teşvikleri nedeniyle yeterli sağlık, eğitim ve emeklilik imkanı sağlamayan ekonomik sistemi koruduğu düşünülüyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

THY, Osaka uçuşlarına başladı

2023-12-12 14:57 - Ekonomi

FIFA en iyi erkek oyuncu finalistleri açıklandı

2023-12-14 19:23 - Spor

TEKNOFEST 2024'te Adana'da düzenlenecek

2023-12-12 23:27 - Teknoloji

Öğretmenlere "su verimliliği" eğitimi

2023-12-13 15:13 - Gündem

Türk savunma sanayisi 'yavru dron' HİRO ile gözetleme yapacak

2023-12-13 12:52 - Teknoloji

Şili'de düzenlenen yeni anayasa referandumundan "hayır" çıktı

2023-12-18 08:33 - Dünya

TİKA, Kırgızistan'da sağlık alanında yılın ödülüne layık görüldü

2023-12-17 18:52 - Dünya

Türk hokeyi 2024'e damga vurmak istiyor

2023-12-15 12:03 - Spor

İsrail'in Gazze'de Cibaliya beldesine düzenlediği saldırıda 30 kişi öldü, onlarca kişi kay

2023-12-17 23:38 - Dünya

Edward Wadie Said üzerinden Filistin meselesi masaya yatırıldı

2023-12-16 14:28 - Gündem

İlgili Haberler

Mercedes-Benz'in ikinci çeyrek satışları yüzde 9 düştü

16:33 - Dünya

İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella'dan, AB'nin genişlemesine destek

16:12 - Dünya

ABD'li Senatör Sanders, İsrail'in Filistin'e saldırılarını "barbarca" olara

14:32 - Dünya

Almanya’nın 1000 adet Leopard 2 tipi ana muharebe tankı alımını değerlendirdiği iddia edildi

13:57 - Dünya

Hindistan'ın Himaçal Pradeş eyaletindeki sellerde ölenlerin sayısı 78'e çıktı

13:43 - Dünya

Günün Manşetleri

TOBB'un haziranda onayladığı sanayi kapasite raporu sayısı yıllık yüzde 35 arttı

16:43 - Ekonomi

Mercedes-Benz'in ikinci çeyrek satışları yüzde 9 düştü

16:33 - Dünya

Hırvat orta saha Ivan Rakitic, 37 yaşında futbolu bıraktı

16:28 - Spor

Türkiye Katılım Bankaları Birliği Başkanlığına, Vakıf Katılım Genel Müdürü Akben seçildi

16:18 - Ekonomi

İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella'dan, AB'nin genişlemesine destek

16:12 - Dünya