?>

Şili'deki zam protestosunda hayatını kaybedenlerin sayısı 15'e çıktı

Şili'de metro ücretine zam yapılmasıyla başlayan ve şiddet olaylarına dönüşen protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 15'e çıktı.

Dünya - 6 yıl önce

Buenos Aires

Şili'de metro ücretine zam yapılmasıyla başlayan ve şiddet olaylarına dönüşen protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 15'e yükseldi.

Şili basınında çıkan habere göre, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Rodrigo Ubilla, ülkenin bazı bölgelerinde hayatı durma noktasına getiren şiddetli protestolar nedeniyle 15 kişinin öldüğünü doğruladı.

Ubilla, ölenlerin 11'inin başkent Santiago'yu da kapsayan Metropolitan bölgesinde olduğunu ve ölümlerin alışveriş merkezlerinin yağmalanması ve yakılmasıyla ilişkili olduğunu sözlerine ekledi.

Ülkede çoğu olaysız geçen 42 gösteri düzenlendiğini belirten Ubilla, gösteriye katılanların sayısının 130 bin civarı olduğunu belirtti.

Zam karşıtı başlayan ve şiddetli gösterilere dönüşen protestolar

Şili'de Santiago'nun en önemli ulaşım aracı metroya, belirli saatler arasında uygulanmak üzere yüzde 4 zam yapılmasına karşı hafta başında metroda "turnikeden atlama" şeklinde başlayan protestolar, önceki gün güvenlik güçlerinin, turnikeden atlayan ve ücret ödemeden geçenleri güç kullanarak çıkarmasıyla şiddet olaylarına dönüşmüştü.

Bazı metro duraklarındaki turnikeleri ve camları kıran göstericilere polis göz yaşartıcı gazla müdahale etmiş, Santiago'nun bazı bölgelerinde polisle göstericiler arasında arbede yaşanmıştı.

Gösterilerin yağma ve yakma vakalarına dönüşmesiyle başkent Santiago'yu da kapsayan 3 bölge ile 11 şehirde güvenliğin orduya bırakılmasını kapsayan "Acil durum" ve sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, protestolarda güvenliğin sağlaması için 9 bin 500 polis ve asker görevlendirildiğini bildirmişti.

Ülkeyi savaş alanına çeviren ve 6. gününde de devam eden şiddetli protestoların neden olduğu yağma olayları nedeniyle 15 kişinin öldüğü, 84 kişinin yaralandığı ve 2 binden fazla kişinin de tutuklandığı bildirilmişti.

Şili'nin önceki Devlet Başkanı ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet de ülkedeki krizin sona erdirilmesi için tüm siyasi ve sivil toplum liderlerine acil diyalog çağrısı yapmıştı.

Devlet Başkanı Pinera da, ülkenin son yıllardaki en zorlu döneminden geçmesine yol açan şiddetli gösterilere son verecek bir çözüme varılabilmesi için siyasi parti liderleriyle görüşeceğini açıklamıştı.

Şiddetli gösterilere ve yağmalara sahne olan Şili'de, Diktatör Augusto Pinochet'nin 1990'da devrilmesinden bu yana doğal afet harici ilk kez "acil durum" ilan edilerek güvenlik orduya teslim edildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Asker veremiyoruz' diye Mehmetçik'e ekmek yaptılar

2019-10-17 16:07 - Çevre-Hayat

'Doğru yapılan hacamat kalıcı iz bırakmaz'

2019-10-16 14:47 - Genel

Yabancı film yapımları desteklenecek

2019-10-15 19:57 - Kültür Sanat

Tortum'un 'yüzen adalar'ı turizme kazandırılacak

2019-10-16 13:32 - Gündem

Yeni Zigana Tüneli'nde ışığa 11 kilometre kaldı

2019-10-22 17:25 - Ekonomi

Trabzonspor Marşı için ödüllü beste yarışması düzenlendi

2019-10-16 20:22 - Spor

Hong Kong'da yöneticilerden camiye TOMA özrü

2019-10-21 18:59 - Genel

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan '120 saat' uyarısı

2019-10-19 19:37 - Siyaset

Köy çocuklarını müzik enstrümanlarıyla tanıştırıyor

2019-10-16 16:32 - Çevre-Hayat

Suriye Milli Ordusu’ndan yaralı teröriste insani müdahale

2019-10-16 16:56 - Gündem

İlgili Haberler

Suriye'nin Humus ilinde toplu mezar bulundu

23:32 - Dünya

Sumud Filosu'ndaki aktivistler İsrail'in kendilerine uyguladığı şiddeti anlattı

22:13 - Dünya

Hamas ile İsrail heyetleri 6 Ekim'de Mısır'da esir takasını müzakere edecek

22:03 - Dünya

İsrail'in alıkoyduğu Yunan aktivistlerin yakınlarından Dışişleri Bakanlığına mektup

21:18 - Dünya

İngiltere'de yasaklı Palestine Action grubuna destek eyleminde 355 kişi gözaltına alındı

20:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "Gazze İçin Sessiz Çığlık" etkinliğine davet

23:37 - Siyaset

Suriye'nin Humus ilinde toplu mezar bulundu

23:32 - Dünya

Bakan Fidan: Sumud Filosu'nun eylemine devletler mümkün olduğu her ölçüde sahip çıkmak durumund

23:13 - Siyaset

Galatasaray, 10 kişi kaldığı derbide Beşiktaş'tan 1 puan aldı

22:28 - Spor

Sumud Filosu'ndaki aktivistler İsrail'in kendilerine uyguladığı şiddeti anlattı

22:13 - Dünya