?>

'Silah sol elimde ama ben sağ elimi kullanıyorum'

Genelkurmay Başkanlığındaki FETÖ eylemlerine ilişkin davada savunma yapan eski kurmay binbaşı Gültekin "Harekat merkezine girdiğimde silah sol elimde bulunuyor. Ancak ben o elimi kullanmıyorum silahı kullanma kastım olsaydı sağ elime alırdım" dedi.

Gündem - 8 yıl önce

ANKARA

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili, aralarında sözde "Yurtta Sulh Konseyi" üyelerinin de yer aldığı 221 sanığın yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam ediliyor.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde görülen davanın duruşması, sanık eski kurmay binbaşı Ali Gültekin'in savunmasıyla başladı.

Darbe girişiminden önce Genelkurmay Başkanlığı Hedef Belirleme Amiri olarak görev yaptığını belirten Gültekin, 15 Temmuz'da Milli Güvenlik Kurulu (MGK) çalışmaları nedeniyle Şube Müdürü Albay Özay Yılmaz'ın emriyle fazla mesaiye kaldığını söyledi.

Telefonunu almak için Güney Nizamiye'ye gittiği sırada karşılaştığı Yılmaz'ın bir terör saldırısı beklediklerini söylediğini aktaran Gültekin, odada bulunduğu sırada televizyonda darbe girişimine ilişkin haberi izlediği anlattı.

Bu gelişme karşısında daha güvenli olabileceğini düşündüğü görüntüleme merkezine gittiğini belirten Gültekin, burada olağandışı bir gelişmeye şahit olmadığını, ilerleyen saatlerde polislere teslim olduğunu iddia etti.

Karargahta kaldığı süre boyunca eski Genelkurmay Başkanlığı Emniyet Subayı yarbay Gökhan Eski'yi birçok kez gördüğünü belirten Gültekin, Eski'nin kışlanın güvenlik önlemini almak için ek tedbirler aldıklarını kendisine söylediğini aktardı.

"Silah sol elimde"

Harekat merkezinde kaldığı için darbe girişimini yönettiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını savunan Gültekin, harekat merkezine silahlı bir şekilde girmesine ilişkin, "Görüldüğü üzere harekat merkezine girdiğim sırada silah sol elimde bulunuyor. Ancak ben o elimi kullanmıyorum, silahı kullanma kastım olsaydı, sağ elime alırdım." iddiasında bulundu.

Çapraz sorgu sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, "Polisteki ifadenizde beyaz bir aracın nizamiyenin önünde durduğunu, araçtakilerin turnikelerden atlayarak içeri girdiklerini gördüğünüzü söylemişsiniz. Daha önce karargaha bu şekilde girenleri gördünüz mü? Bu anormal bir durum mu?" sorusuna Gültekin, "Hayır, anormal bir durum olmadığı için oradan ayrıldım." cevabını verdi.

Bunun üzerine avukat Aydın, "Siz anormal bir durum görünce oradan uzaklaşır mısınız, yoksa bunu bir yerlere bildirir misiniz? Çünkü bu durumu ilk gören sizsiniz. Askeri ve sivil makamlara bunu bildirmeniz gerekmiyor mu?" diye sordu.

Amiri tarafından terör saldırısı olabileceğine dair kendisine bilgilendirme yapıldığı için bu durumu bir yerlere bildirmesine gerek olmadığını öne süren Gültekin, "Ben amirime bağlıyım, o gerekenleri söylüyor, bu noktadan sonra benim bir sorumluluğum yok." savunmasını yaptı.

Bir başka soru üzerine Gültekin, silah seslerini duymasına rağmen herhangi bir şey yapmadığını belirterek, "Herhangi bir sorumluluğum yok, sorumlu olanlar da görevinin başındaydı. O kişileri de benim vereceğim bilgilerle meşgul etmenin anlamı yoktu." demekle yetindi.

Sanık eski teğmen Ali Feyyaz Beydağ ile sanık eski astsubay Anıl Koç da savunmalarını yaptı.

Duruşmaya, sanık savunmalarıyla devam ediliyor.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Beşiktaş aşağı çekiliyor'

2017-10-28 04:27 - Spor

Çiygöz ve Ümerov Ukrayna'ya döndü

2017-10-27 23:00 - Genel

Nazarbayev yeni Kazak alfabesini onayladı

2017-10-27 17:18 - Genel

TÜBİTAK yazılım bağımlılığına 'format' atacak

2017-10-26 17:21 - Ekonomi

Anadolu Efes'in konuğu CSKA Moskova

2017-10-26 13:53 - Spor

'Devam eden askeri operasyonlar çözüme engel'

2017-10-23 22:27 - Dünya

Konut satışları yüzde 28,8 arttı

2017-10-24 14:02 - Ekonomi

Arakanlı Müslümanlar için 335 milyon dolarlık bağış

2017-10-23 21:37 - Dünya

FETÖ'nün Endonezya sorumlusu itirafçı oldu

2017-10-25 19:39 - Genel

Barlar Sokağı'nda kavga: 1 yaralı

2017-10-23 23:47 - Asayiş

İlgili Haberler

Hakkari'de sulama projesiyle 75 bin dekar tarım arazisi suyla buluşturulacak

14:52 - Gündem

15 Temmuz şehidi Nedip Cengiz Eker'in babası Nihat Eker'den birlik beraberlik mesajı

14:22 - Gündem

Oyuncu Sinan Albayrak, Türk milletinin içindeki virüsleri temizlediğini söyledi

14:08 - Gündem

15 Temmuz kahramanı şehit Ömer Halisdemir'in kabrinde yoğunluk yaşanıyor

13:57 - Gündem

Katar Emiri'nden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 15 Temmuz tebriği

13:02 - Gündem

Günün Manşetleri

Hakkari'de sulama projesiyle 75 bin dekar tarım arazisi suyla buluşturulacak

14:52 - Gündem

TOBB Nefes Kredisi'ne firmalardan yoğun ilgi

14:47 - Ekonomi

Orkun Kökçü, Beşiktaş formasıyla mücadele etmeye hazır

14:33 - Spor

15 Temmuz şehidi Nedip Cengiz Eker'in babası Nihat Eker'den birlik beraberlik mesajı

14:22 - Gündem

Gazze'de yiyecek almaya giden 3 kardeşten ikisi hayatını kaybetti diğeri yaşam mücadelesi veriy

14:18 - Dünya