?>

Sığınmacı kamplarında 100 binden fazla Arakanlı Müslüman çocuğun doğduğu tahmin ediliyor

Myanmar'ın Arakan eyaletindeki topraklarından edilen Arakanlı Müslümanların (Rohingya) son yıllarda yaşadıkları ülke içindeki ve sığındıkları Bangladeş'teki kamplarda, 100 binden fazla çocuğun dünyaya geldiği sanılıyor.

Dünya - 5 yıl önce

Dakka

Yardım kuruluşu "Save the Children" (Çocukları Kurtarın Vakfı) tarafından yürütülen çalışmada, Myanmar ordusunun, Arakan eyaletinde katliam başlattığı Ağustos 2017'den bu yana Bangladeş'teki sığınmacı kampları ile 2012 yılından itibaren yerinden edilen Arakanlı Müslümanların (Rohingya) Arakan'da kaldığı kamplardaki nüfus verileri analiz edildi.

Çalışmada, son birkaç yıl içinde Bangladeş ve Myanmar'daki sığınmacı kamplarında 108 bin 37 Arakanlı çocuğun, uygun olmayan yaşam koşulları altında doğduğu tahmininde bulunuldu.

Çalışmada, Bangladeş'in Cox’s Bazar bölgesindeki sığınmacı kamplarında, neredeyse tamamı anneleri Myanmar'dan kaçtıktan sonra dünyaya gelen 3 yaşının altında 75 bin 971 çocuğun yaşadığı öngörüsüne yer verildi.

Myanmar'dan Aralık 2019'a kadar alınan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerinin kullanıldığı çalışmada, ülke içinde yerinde edilenlerin kaldığı 21 kampta, 7 yaş altı 32 bin 66 çocuk olduğunu tahmini yapıldı.

Çalışmada, kamplardaki çocukların, eğitim ve sağlık hizmetlerine sınırlı erişimlerinin bulunduğuna, hareket özgürlüklerinin olmadığına ve neredeyse tamamen yardıma bağlı olduklarına dikkat çekildi.

Budist isyancıların Sittwe civarındaki köylere saldırı düzenlediği ve Arakanlı Müslümanlara ait yüzlerce evi ateşe verdiği 2012 yılından bu yana aralarında Kaman Müslümanlarının da olduğu binlerce Arakanlı Müslüman, giriş çıkışların izne bağlı olduğu kamplara kapatıldı.

Arakanlı Müslümanlar "devletsiz" sayılıyor

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, "devletsiz" sayılıyor.

Birleşmiş Milletlerce (BM) "dünyada en fazla zulüm gören azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, ülkede şiddet olaylarına, yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor.

Myanmar'ın Bangladeş sınırı yakınlarındaki Arakan eyaletinde yaşayan Müslüman azınlık, bugüne kadarki yönetimlerce "Bangladeş'ten gelen göçmenler" olarak görülüyor ve resmi belgelerde, "Bengalli" olarak adlandırılıyor.

Halihazırda 135 ayrı etnik grubun resmi olarak tanındığı Myanmar'da, radikal milliyetçi Budistler, Arakanlı Müslümanların tanınmasına karşı çıkıyor.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

BM'ye göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

RTÜK'ten Sözcü'nün TV kanalına, TV 8'e, TELE 1 ve TLC'ye ceza

2020-08-19 19:07 - Gündem

Tüpraş, Emerald iş birliğiyle yeni teknoloji yatırımlarına güç katacak

2020-08-25 18:51 - Ekonomi

Reyhanlı Barajı 'kuş cenneti' olma yolunda

2020-08-19 15:32 - Çevre-Hayat

Yunanistan'ın silahlandırdığı adalar Türkiye için tehdit

2020-08-22 15:13 - Gündem

Karakulak ve vaşağın Batı Anadolu'da bir arada yaşadığı ortaya çıktı

2020-08-19 19:51 - Gündem

Küresel havacılık devlerine Başkentten kompozit parça ihracı

2020-08-24 14:16 - Ekonomi

MSB: Irak'ın kuzeyinde PKK'lı 2 terörist hava harekatıyla etkisiz hale getirildi

2020-08-20 01:19 - Gündem

Mitsubishi Electric'ten eğitime online destek

2020-08-26 13:44 - Genel

Malatya'daki Damlataş Mağarası güneşle aydınlanıp turizme kazandırılacak

2020-08-24 16:41 - Gündem

'Öleceğimi düşünüyordum'

2020-08-20 18:17 - Sağlık

İlgili Haberler

İHH, Libya’daki Sudanlı sığınmacılara giysi ve battaniye yardımı yaptı

17:43 - Dünya

Lübnan'daki Dürzi lider Ebi el-Muna: Dürzi-Sünni fitnesine izin vermeyeceğiz

16:57 - Dünya

Spiegel dergisine göre Almanya'daki bazı diplomatlar hükümetin İsrail politikasından rahatsız

16:32 - Dünya

Gazze Şeridi'nde yaşanan insani kriz, uluslararası kamuoyunun artan tepkisine neden oluyor

16:28 - Dünya

İsrailli aşırı sağcı Bakan, "Gazze'nin tamamını Yahudileştireceklerini" söyledi

16:18 - Dünya

Günün Manşetleri

İHH, Libya’daki Sudanlı sığınmacılara giysi ve battaniye yardımı yaptı

17:43 - Dünya

Türkiye'nin enerjetik malzeme ihtiyacını karşılayacak mutabakatın imzaları IDEF 2025'te at

17:22 - Ekonomi

İstanbul Havalimanı günlük 1612 uçuşla Avrupa'nın en yoğun havalimanı oldu

17:17 - Ekonomi

AB, şirketlerinin Çin pazarına erişimi için Pekin'in somut adımlar atmasını bekliyor

17:12 - Ekonomi

TBMM Başkanı Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Özel'i ziyaret etti

17:02 - Siyaset