'Siber güvenlikte milli iş birliğine ihtiyacımız var'

May Siber Teknoloji Genel Müdürü Özar, Türkiye'nin siber güvenlikte teknoloji ihraç eden ülke olabilmesi için milli iş birliğine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Teknoloji - 8 yıl önce

ANKARA - BAHATTİN GÖNÜLTAŞ/SEVGİ CEREN GÖKKOYUN
May Siber Teknoloji Genel Müdürü İlkem Özar, Anadolu Ajansının "Global İletişim Ortağı" olduğu Ankara Bilkent Otel ve Konferans Merkezi'ndeki 2. Kamu Siber Güvenlik Zirvesi'nde, AA muhabirine, Türkiye'de siber güvenlikte teknolojinin kullanımına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye'nin teknolojiyi kullanmada önde gittiğine işaret eden Özar, teknolojilere hızlı adapte olurken işin güvenlik kısmında biraz dikkatsiz davranıldığını söyledi.
Özar, "Teknoloji hizmeti veren ve yatırım gücü olan firmalar, güvenlik konusunda gerekli önlemleri almaya daha çabuk başladılar ama orta ölçekli firmalar, 'Bize bir şey olmaz.' diye düşünüyorlar. Kamu kuruluşlarımız son yıllarda bu konuda çalışmalarını yoğunlaştırdılar." diye konuştu.
Siber güvenliğin evi kilitlemek ve cüzdana sahip çıkmak kadar önemli olduğunu vurgulayan Özar, güvenliğin birkaç çözüm geliştirmekle bitmediğini ve kurumların organizasyonunun da bu güvenliğe uygun hale getirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Özar, kullanılan her ürünün milli olmasının beklenemeyeceğine dikkati çekerek, "Siber güvenlikte milli iş birliğine ihtiyacımız var. Bazı konularda yabancı ürünler kullanıyoruz ama bunları kullanırken yerli ve milli kilit güvenlik çözümlerini veya testlerden geçmiş ürünleri kullanabilirsek güvende sayılabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.
Kurumların yerli ve milli alternatifleri olan ürünlerde kendilerini desteklemelerini isteyen Özar, "Birçok kurum hala yabancı alternatifleri tercih ediyor. Öyle ürünler geliştirelim ki kurumlarımız bizi milli olduğumuz için değil, iyi olduğumuz için de alsınlar, o noktaya gelelim ve dünyaya açılalım." ifadelerini kullandı.
Özar, siber güvenlik sektöründeki firmaların güçlerini birleştirmeleri ve ortak çözüm geliştirmeleri gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin açılabileceği pazarlar var. Teknoloji ihraç eden bir ülke olabiliriz. Milli ve yerli çözümleri kullanalım ama sadece kendi ülkemizle sınırlı kalmayalım. Türkiye, dünyada en çok siber saldırı alan 3. ülke. Pek çok atağa maruz kalıyoruz. Dolayısıyla güvenliğimizi had safhaya çekmemiz lazım. Her ürünü milli yapacak kaynağımız olmayabilir ama ürünün milli alternatifi yoksa da güvenlik testlerine bakılmalı. Bunları kontrol edersek o zaman güvenli kalmayı sağlayabiliriz ama siber saldırganlar sizinle ilgili bilgi toplamaya ve bu topladıkları bilgileri derleyip sizin bir açığınızı yakalamaya çalışıyorlar.
O yüzden kullanıcılar ve kurumlar olarak dikkatli olmamız lazım. Bir zayıf nokta illaki çıkabilir. Güvenlik ve korunma için gerekli yatırımları yapalım. Sadece korunmaya yönelik değil, olası bir saldırı anında bunu tespit edip karşılık verecek çözümlere de odaklanalım."
Özar, siber güvenlik alanında kalifiye eleman bulmanın zorluğuna işaret ederek, May Siber Teknoloji olarak bu yılın 2. yarısında "May Siber Akademi"yi kuracaklarını ve iş gücü açığını kapatma konusunda gerekli adımları atacaklarını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Günler ne zaman uzamaya başlayacak? | Hangi tarihte günler uzamaya başlar

2018-04-16 21:42 - Çevre-Hayat

'Yatalak olmasaydım seve seve korucu olurdum'

2018-04-16 16:32 - Çevre-Hayat

İsdemir payları Borsa İstanbul Yıldız Pazar’da işleme açıldı

2018-04-19 19:09 - Genel

T129 ATAK helikopterleri Jandarmaya teslim edildi

2018-04-19 16:59 - Genel

'Siber güvenlikte milli iş birliğine ihtiyacımız var'

2018-04-22 18:02 - Teknoloji

'Akvaryum adam' Troya Atı'yla rekor kıracak

2018-04-18 14:32 - Çevre-Hayat

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş: Çin ile birçok alanda ortak proje geliştirme imkanına sahibiz

2018-04-21 03:36 - Genel

Borsa günü yatay tamamladı

2018-04-19 21:37 - Ekonomi

BBP Genel Başkanı Destici'den 'olaylı derbi' açıklaması

2018-04-21 06:02 - Siyaset

Yemen'de koalisyon güçleri 'yanlışlıkla' sivilleri vurdu

2018-04-21 12:02 - Dünya

İlgili Haberler

"Nu.D-36"nın uçabilir replikası 8 aylık çalışmayla gökyüzüyle buluştu

12:13 - Teknoloji

Kandilli Rasathanesi 1947'den bu yana güneşi "el" ile gözlemliyor

11:38 - Teknoloji

Türkiye Ay aracını 2027'nin ilk aylarında uzaya fırlatacak

10:48 - Teknoloji

Bakan Kacır: TÜBİTAK tarafından yeni çağrı açılıyor

23:13 - Teknoloji

ASELSAN'ın ASELBUOY sistemleri İHA'lara denizaltı savunmasında yetenek kazandırıyor

12:47 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 281'e çıktı

06:12 - Dünya

İsrail ordusu Suriye'nin Dera kırsalında sivil yerleşimlere ateş açtı

02:38 - Dünya

Trump yönetimi bazı İHA ve bileşenlerinin ithalatına tarife getirdi

01:42 - Ekonomi

Türkiye ile Mısır arasında çeşitli belgeler imzalandı

01:38 - Siyaset

BAE'ye ait iki ADNOC tankeri Hürmüz Boğazı'nda hedef alındı

00:58 - Dünya