?>

Serbest bölgelerin dış ticaret fazlalığı artıyor

Türkiye'nin istihdam, ihracat ve teknoloji odaklı serbest bölgelerinde geçen yıl ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 152 olarak gerçekleşti.

Ekonomi - 6 ay önce

İzmir

AA muhabirinin Ticaret Bakanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre, 524'ü yabancı 2 bin 91 firmanın bulunduğu 19 serbest bölgenin ticari hacmi, geçen yıl 27 milyar 691 milyon dolar oldu.

En fazla ticari hacmi ise 5 milyar 955 milyon dolarla Ege Serbest Bölge, 3 milyar 747 milyon dolarla Mersin Serbest Bölge ve 2 milyar 859 milyon dolarla da Avrupa Serbest Bölge sağladı.

2024'teki ihracatı 12 milyar dolar olan serbest bölgelerin geçen yıl ithalatı ise bir önceki yıla göre yüzde 14,8 düşerek 7,9 milyar dolara indi.

Serbest bölgelerin 2023'teki 3,2 milyar dolarlık dış ticaret fazlalığı, 2024'te 4,1 milyar dolara çıktı. Böylelikle serbest bölgelerin geçen yıl ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 152'ye yükseldi.

Serbest Bölge Kurucu ve İşleticileri Derneği (SEBKİDER) Başkanı Yusuf Kılınç, AA muhabirine, serbest bölgelerin Türk ekonomisine önemli katkıları bulunduğunu söyledi.

Firmaların çoğunluğunun üretim ve ihracat odaklı olduğunu ifade eden Kılınç, "Serbest bölgelerimizde 99 bine yakın istihdam var. Son 5 yılda ticaret hacminden daha çok ihracatı artırmaya odaklandık. Son 10 yıla baktığımızda ticaret hacmimizi ve istihdamımızı 2 katına çıkardık. Türkiye'deki KOBİ'nin bölgede daha fazla yer almasını ve ihracattaki pazarda daha çok söz sahibi olmasını sağladık." dedi.

Kılınç, ihracat odaklı çalışarak ülke ekonomisine katkı vermeye devam edeceklerini vurguladı.

"Türk sanayicisi, ihracat için serbest bölgelere geliyor"

Aynı zamanda sürdürülebilir dış satım amaçladıklarını vurgulayan Kılınç, şunları kaydetti:

"Serbest bölgelerdeki ürünlerin kilogram başına katma değeri Türkiye ortalamasının üzerinde. Bu yıl 30 milyar doların üzerinde ticaret hacmi ve 12 milyar doları aşan ihracat hedefliyoruz. Bunu yapacak güce ve potansiyele sahibiz. Yatırımcı çekecek yeni bölgelerimiz var. Serbest bölgelere ilgi artıyor. Ülkemizdeki OSB'ler ciddi anlamda gelişti. Serbest bölgeler ihracata açılmak için bir kapı ve ciddi teşviklerimiz var. Türk sanayicisi, ihracat için serbest bölgelere geliyor. Böylelikle ihracatın ithalatı karşılama oranı 2023'te yüzde 135 iken, 2024'te yüzde 152'ye kadar çıktı."

Ege Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi AŞ (ESBAŞ) Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Güler ise istihdam sayısının 25 bine çıktığını söyledi.

Döviz kurundaki artışın enflasyon oranının gerisinde kalmasıyla zor bir yıl yaşandığını, buna rağmen başarı sağladıklarını anlatan Güler, "ESBAŞ'ın 2024'teki ticaret hacmi 5 milyar 955 milyon doları buldu. İhracatımız ise yüzde 3 artışla 2 milyar 912 milyon dolara ulaştı." bilgisini paylaştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Batı Şeria’da Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 21 Filistinli yaralandı

2025-01-21 09:03 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan: Türkiye ve Azerbaycan tüm imkanlarıyla kader birliğine devam edecek

2025-01-18 14:13 - Siyaset

Bilecik'te ormanda su içen kızılgeyik fotokapanla görüntülendi

2025-01-23 17:23 - Çevre-Hayat

Trump'ın ziyaret etmesi beklenen Los Angeles'ta yeni yangın çıktı

2025-01-23 00:42 - Dünya

BM: Batı Şeria'da yaşananların Gazze'deki ateşkesi etkileyebilecek olması çok endişe veric

2025-01-24 15:38 - Dünya

Almanya'daki Wolfenbüttel Yeşil Camii'ne 19. yüzyıldan kalma Kuran-ı Kerim hediye edildi

2025-01-20 16:47 - İslam-Hayat - Safer 1447

Tahta snowboarddan altın madalyalara

2025-01-20 12:23 - Spor

Trump'ın Savunma Bakanı adayı Hegseth, Senatodan 50'ye karşı 51 oyla onay aldı

2025-01-25 06:12 - Dünya

UEFA Avrupa Ligi'nde 7. haftanın perdesi yarın açılacak

2025-01-20 11:22 - Spor

Bakan Bayraktar, Sinop'ta geleceğin nükleer mühendisleriyle buluştu

2025-01-19 13:47 - Ekonomi

İlgili Haberler

Google, ABD'deki üniversite öğrencilerinin yapay zeka eğitimine 1 milyar dolar ayırdı

22:03 - Ekonomi

Türkiye-Suriye İş Konseyi'nin kurulmasına yönelik mutabakat zaptı imzalandı

21:17 - Ekonomi

Şam Uluslararası Havalimanı’na 4 milyar dolarlık yatırım

20:03 - Ekonomi

Borsa günü yükselişle tamamladı

18:52 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığı, vatandaşları dolandırıcılık girişimlerine karşı uyardı

16:38 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu

02:07 - Siyaset

Apple'dan ABD'ye 100 milyar dolarlık yeni yatırım

02:02 - Dünya

Trump, Putin ile çok yakında görüşme ihtimali olduğunu açıkladı

01:48 - Dünya

Trump'ın, Netanyahu'nun "Gazze'yi tamamen işgal etme" planına karşı olmadığ

00:38 - Dünya

Beşiktaş, Ndidi için görüşmelere başlandığını duyurdu

00:32 - Spor