?>

Senegal'de muhalefetin düzenleyeceği eylem ertelendi

Senegal'de Çalışma, Etik ve Kardeşlik için Senegal Yurtseverliği Partisi (PASTEF) lideri Ousmane Sonko'nun gözaltına alınmasıyla başlayan sokak eylemlerinin devamı olarak düzenlenecek eylem, Müridi tarikatının araya girmesiyle ertelendi.

Dünya - 5 yıl önce

Dakar

Senegal'de, muhalefet partileri ve sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Demokrasiyi Savunma Hareketi (M2D-Aar Sunu Democratie) tarafından yapılan açıklamada, Müridi tarikatı şeyhi Serigne Mountakha Mbacke'nin sözcüsü ile görüşüldüğü belirtildi.

Görüşmede, Mbacke'nin talebi üzerine, yarın başkent Dakar başta olmak üzere ülkede düzenlenecek barışçıl eylemlerin askıya alındığı bildirildi.

Senegal'de, toplumun her kesiminin saygı duyduğu ve siyaset üstü bir yapı olarak kabul edilen tarikatlar, toplumsal kriz durumlarında sık sık arabuluculuk görevi üstleniyor.

Sonko'nun gözaltına alınmasıyla yer yer şiddete dönüşen sokak olaylarında da başta Müridi ve Ticani tarikatları olmak üzere birçok dini yapının, Cumhurbaşkanı Macky Sall ile muhalifler arasında görüşmeler yaptığı biliniyor.

Gösterilerde ölenler için "sanal yas"

Öte yandan sosyal medya kullanıcıları da gösterilerde yaşamını yitiren 13 kişi için sanal yas ilan etti.

Kullanıcılar, "LeSenegalEnDeuil (Senegal yasta)" etiketi ile yaptıkları paylaşımlarda, hayatını kaybeden 13 kişinin ismini paylaştı.

Etiket kullanılarak 22 binden fazla tweet atılırken, cuma namazı sonrasında da bazı camilerde ölenler için dua edildi.

Gözaltı kararı sokakları karıştırdı

Tecavüz ve ölümle tehdit etmekle suçlanan, milletvekilliği dokunulmazlığı kaldırılan Sonko, 3 Mart Çarşamba günü, Dakar Mahkemesinde ifade vermek için destekçileriyle yola çıkmıştı.

Polis, Sonko destekçilerinin konvoyunun çok uzun olduğu gerekçesiyle korteji mahkemeye varmadan durdurarak, yalnızca 4-5 aracın toplu geçişine izin verileceğini belirtmişti.

Mahkemeye kalabalık bir konvoyla gitmesine izin verilmeyen Sonko, "kamu düzenini bozduğu" gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

Gözaltı kararından sonra polisle Sonko destekçileri arasında şiddet olayları yaşanmıştı.

Çarşamba günü nispeten son bulan olaylar, 5 Mart Cuma yeniden patlak vermişti. Muhalif partiler ve sivil toplum örgütleri, 8 Mart'tan başlayarak, ülke genelinde 3 günlük eylem çağrısı yapmıştı.

Sonko'nun 8 Mart'ta serbest bırakılmasıyla 3 günlük eylem çağrısı iptal edilmişti.

"Sweet Beauty davası"

Kamuoyunda, olayın yaşandığı masaj salonunun ismiyle "Sweet Beauty davası" olarak bilinen olay, başkent Dakar'daki masaj salonunda çalışan 20 yaşındaki Adji Sarr'ın savcılığa şikayetiyle ortaya çıkmıştı.

Sarr'ın, Sonko tarafından tecavüze uğradığı ve akabinde ölüm tehditleri aldığı yönündeki şikayeti, ülkenin hala bir numaralı gündem maddesini oluşturuyor.

Sonko ise durumu "Cumhurbaşkanı Macky Sall'in komplosu" olarak değerlendirmişti.

Suçlamaların ardından Sonko'nun milletvekilliği dokunulmazlığı, 26 Şubat'ta düzenlenen meclis oturumuyla kaldırılmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Dallas Mavericks 'triple-double' yapan Doncic ile kazandı

2021-03-11 12:52 - Spor

Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi ziyarete açıldı

2021-03-12 18:01 - Kültür Sanat

Senegal'deki sokak olaylarına ilişkin eski Cumhurbaşkanı Wade'den halefi Sall'e çağrı

2021-03-08 19:06 - Dünya

Senegal'de muhalefetin düzenleyeceği eylem ertelendi

2021-03-13 07:01 - Dünya

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplandı

2021-03-11 02:03 - Siyaset

Blinken'dan Ermenistan Başbakanı Paşinyan'a 'demokratik kurumları destekliyoruz'

2021-03-06 20:31 - Dünya

6. İstanbul Publishing Fellowship yarın başlıyor

2021-03-08 17:56 - Kültür Sanat

ABD tahvil piyasası ihale dönemecini sorunsuz atlattı

2021-03-11 15:06 - Ekonomi

Prens William: Kesinlikle ırkçı bir aile değiliz

2021-03-11 19:51 - Dünya

TESK Başkanı Palandöken: Reform paketini olumlu buluyoruz

2021-03-12 21:41 - Ekonomi

İlgili Haberler

Almanların çoğunluğu Filistin'in devlet olarak tanınmasını istiyor

21:32 - Dünya

BM: İsrail'in Gazze'de süren saldırıları nedeniyle durum gittikçe kötüleşiyor

21:17 - Dünya

Özgürlük Koalisyonu Filosu: Gazze için İtalya'dan çıkan 11 gemi yoluna devam ediyor

20:52 - Dünya

İsrail'in ABD'li sosyal medya fenomenlerine yaptığı ödemeler FARA kayıtlarına yansıdı

20:28 - Dünya

İsrail'in yasa dışı alıkoyduğu Küresel Sumud Filosu'ndaki İtalyan parlamenterler ülkelerin

20:23 - Dünya

Günün Manşetleri

Almanların çoğunluğu Filistin'in devlet olarak tanınmasını istiyor

21:32 - Dünya

BM: İsrail'in Gazze'de süren saldırıları nedeniyle durum gittikçe kötüleşiyor

21:17 - Dünya

Özgürlük Koalisyonu Filosu: Gazze için İtalya'dan çıkan 11 gemi yoluna devam ediyor

20:52 - Dünya

İsrail'in ABD'li sosyal medya fenomenlerine yaptığı ödemeler FARA kayıtlarına yansıdı

20:28 - Dünya

İsrail'in yasa dışı alıkoyduğu Küresel Sumud Filosu'ndaki İtalyan parlamenterler ülkelerin

20:23 - Dünya