?>

Selçuk Üniversitesinde Kovid-19 aşısının hayvan deneyleri tamamlandı

Selçuk Üniversitesi Aşı Geliştirme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Erganiş, "Hazırlanan aşıların fareler üzerindeki denemeleri tamamlandı. 5 farklı formülasyondan iki formülasyonun çok daha iyi sonuç verdiğini gördük." dedi.

Sağlık - 5 yıl önce

Konya

KORONAVİRÜS HABERLERİ

A'DAN Z'YE KOVİD-19 REHBERİ: Koronavirüsle ilgili aradığınız tüm cevaplarKORONAVİRÜSE NASIL YAKALANIYORUZ: Bulaşma riskini artıran ortamlarRAKAMLARLA: Ülke ülke koronavirüs istatistikleriSAĞLIK BAKANLIĞI VERİLERİ: Türkiye günlük ve genel koronavirüs tablosu

Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkileyen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede Türkiye'den bilim insanları da çalışmalar yürütüyor.

Selçuk Üniversitesi () Aşı Geliştirme ve Uygulama Merkezinde sürdürülen Kovid-19 aşı çalışmalarında hayvan deneyleri aşaması tamamlandı.

Rektör Prof. Dr. Metin Aksoy, SÜ Aşı Geliştirme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Erganiş ve ekibini ziyaret etti.

Aşı çalışmasındaki gelişmeler hakkında bilgi alan Prof. Dr. Aksoy, "Üniversite olarak amacımız, Kovid-19'a karşı çözüm üretmek. Ülkemizde ve dünyada derman bekleyen binlerce, hatta milyonlarca hasta var. Böyle bir durum karşısında elbette duyarsız kalamazdık." dedi.

Aksoy, SÜ Veteriner Fakültesinde devam eden aşı çalışmalarını yakından takip ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin eğitim ve enerji alanında başlattığı seferberliğin sağlık alanında da geçerli olduğunu ifade eden Aksoy, şunları kaydetti:

"Selçuk Üniversitesinin bu tür çalışmalarla anılması bizler için gurur verici. Bölgede olmayan Deney Hayvanları Araştırma Merkezimiz var. Buranın alanını ve birimlerini genişletme çabası içerisindeyiz. Gelecek vadeden bilim insanlarını başka yerlere göndermeden üniversitemiz içerisinde çalışmalarına imkan sunmak gayretindeyiz. Üniversitenin, aşı çalışmaları ve sosyal bilimler gibi milli konuların üretimi noktasında bir merkez üssüne dönüşmesini istiyoruz. Biyolojik ve kimyasal saldırılara yönelik merkezlerin olması gerekiyor. Selçuk Üniversitesi merkez olmak için gayret ediyor. Köklü bir üniversite olan SÜ bu alanlarda da öncü olacak."

"Aşı çalışmalarımız ülkemizin kazanımıdır"

SÜ Aşı Geliştirme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Erganiş ise aşı çalışmalarına nisan ayında başladıklarını, inaktif aşı yaptıklarını ve "SARS-CoV-2" virüsünü izole ettiklerini bildirdi.

Virüsün, Pendik Veterinerlik Araştırma Enstitüsünde biyogüvenlik seviyesi 3 olan bir laboratuvarda üretilmesi için TÜBİTAK'a proje verdiklerini anlatan Erganiş, şöyle devam etti:

"Hazırlanan aşıların fareler üzerindeki denemeleri tamamlandı. 5 farklı formülasyondan 2 formülasyonun çok daha iyi sonuç verdiğini gördük. İkisi de inaktif. Türkiye'de bizim dışımızda yürütülen 12 proje daha var. Yürüttüğümüz bu aşı çalışmalarını ülkemizin en büyük kazanımlarından biri olarak görüyoruz.

İstanbul'da Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Pendik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsünde biyogüvenlikli laboratuvarlarımız olduğu için biyoloji ekibini oradan oluşturduk. Hastalardan aldığımız virüsleri ürettik. Gen dizilerini yaptık. Dünyada en yaygın olan, son bulaşıcılığı artan virüsü genetik olarak seçtik. Şu anda Sağlık Bakanlığının Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna dosyamızın başvuracağı temel değerleri elde ettik."

Erganiş, ocak ayından itibaren Sağlık Bakanlığının FAZ-1 çalışması için müsaade ettiği hastanelere aşıları teslim edecekleri bilgisini vererek, "Oralardan gelecek sonuçları, verileri bekleyeceğiz. FAZ-1 çalışması bittiğinde FAZ-2 çalışması başlayacak. FAZ-3 aşaması binlerce insan üzerinde test edilmesi demek. 2021'in ilk altı ayında bu sürecin tamamlanacağını tahmin ediyorum." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

UEFA Uluslar Ligi'nin dördüncü haftası 20 maçla tamamlandı

2020-10-15 03:16 - Spor

Dün düzenlenen operasyonlarda 1552 şişe ve 3 bin 232 litre kaçak/sahte alkollü içki ele geçirildi

2020-10-14 16:24 - Genel

Borsa güne yükselişle başladı

2020-10-16 13:05 - Ekonomi

İstanbul'da düzenlenen 13 operasyonda binlerce litre sahte içki ele geçirildi

2020-10-14 23:55 - Genel

'Mağara cami' tescil yolunda

2020-10-18 14:47 - Kültür Sanat

Kamu mali yönetimi ve kontrolüne ilişkin teklif, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

2020-10-16 06:31 - Gündem

Selçuk Üniversitesinde Kovid-19 aşısının hayvan deneyleri tamamlandı

2020-10-21 16:16 - Sağlık

AB'den Rusya'da 6 kişi ve 1 kuruluşa 'Navalnıy' yaptırımı

2020-10-15 16:51 - Dünya

Emin Grup Yönetim Kurulu, Hatay'da 30 bin ağaçlık Emin Üstün hatıra ormanı oluşturuyor

2020-10-20 12:54 - Genel

Trabzonspor'da Ekuban'ın Kovid-19 testi pozitif çıktı

2020-10-18 19:51 - Spor

İlgili Haberler

Sağlık Bakanı Memişoğlu, e-Nabız'dan organlarını bağışladı

19:03 - Sağlık

Gaziantep'te 13 aylık Hamza Tuğra beyin sapı implantıyla ilk kez duymaya başladı

16:52 - Sağlık

Migren ve baş ağrıları küresel halk sağlığı krizi olmaya devam ediyor

14:13 - Sağlık

Eklem ve kıkırdak hastalıklarının tedavisi için bor mineralli ürün geliştirildi

12:37 - Sağlık

Araştırmaya göre, günde en az 3 bin adım atmak Alzheimer'ın ilerlemesini yavaşlatabilir

12:13 - Sağlık

Günün Manşetleri

Ferdi Zeyrek'in elektrik akımına kapılarak ölümüne ilişkin iddianame tamamlandı

19:38 - Gündem

Bakan Kurum: Deprem bölgesinde günde 550 konut tamamlanıp teslim ediliyor

19:32 - Siyaset

AJet'in fabrika çıkışlı 7'nci "Boeing 737-8 MAX" uçağı İstanbul'a geldi

18:38 - Ekonomi

Kızılay İstasyonu'ndaki ANKARAY treni arızalandı, yolcular EGO otobüslerine yönlendirildi

18:33 - Gündem

AB Komisyonu, 2025 Türkiye raporunu açıkladı

18:22 - Dünya