?>

Şeker üretimi ülke ihtiyacını karşılayacak seviyede

Türkşeker Genel Müdürü Muhiddin Şahin, Türkiye'de yıllık yaklaşık 3 milyon ton şeker tüketildiğini belirterek, "Bu sene ülkemizin ihtiyacından bir miktar daha fazla üretimimiz var. Türkşeker olarak yıllık 1 milyon 100 bin ton şeker üretiyoruz." dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Ankara

Şahin, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, şekerin 100'den fazla ürünün ana girdisi olarak kullanıldığını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığının düzenlemeleriyle Türkiye'de planlı tarıma geçmek için büyük adımlar atıldığına dikkati çeken Şahin, Türkşeker'in, planlı tarımın uzun yıllardan beri en iyi uygulayıcısı olduğunu dile getirdi.

Şahin, Türkiye'de yıllık yaklaşık 3 milyon ton şeker tüketildiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Şeker sanayisi olarak biz bunun tamamını üretiyoruz. Bunun en büyük kısmını Türkşeker yapıyor. Bu sene ülkemizin ihtiyacından bir miktar daha fazla üretimimiz var. Türkşeker olarak biz yıllık 1 milyon 100 bin ton şeker üretiyoruz. Bunun neredeyse tamamı planlı üretimdir. Kalan kısımları üretimini de kooperatif ve özel şirketler sağlıyorlar."

Şeker pancarında verimin bu yıl geçen yıla göre daha iyi olduğunu anlatan Şahin, üretilen şekeri piyasaya planlı şekilde sunduklarını söyledi.

"Türkiye dünyanın en büyük 5. büyük şeker üreticisi"

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ Genel Müdürü Muhiddin Şahin, dünyada yıllık 180 milyon ton civarında şeker üretildiğine işaret ederek, üretilen şekerin de her yıl tüketildiğini söyledi.

Dünyadaki üretimin yüzde 80'inin şeker kamışından, yüzde 20'sinin şeker pancarından imal edildiğine işaret eden Şahin, Türkiye'nin dünyanın en büyük 5. büyük şeker pancarı ve şeker üreticisi olduğunu belirtti.

Üreticiye yıllık yaklaşık 6 milyar lira destek sağlanıyor

Şahin, şeker pancarı eken çiftçilere verilen desteklere de değinerek, şunları kaydetti:

"Haziran ayında başladığımız desteklerle çiftçimize faizsiz olarak finans desteği veriyoruz. Maliyetlerinin yaklaşık yarsını finanse ederek onların üretimde finansal zorluk yaşamasının önüne geçmiş oluyoruz. Bunları hem gübre hem mazot hem sulama hem de enerji desteği olarak sağlıyoruz. Ayrıca Doğu Anadolu Bölgesi'nde şeker pancarı tarımının artmasını istiyoruz. Bu anlamda, o bölgedeki üreticilerimize yüzde 10 ekstra prim veriyoruz. Yıllık yaklaşık 6 milyar lira destek veriliyor."

Türkşeker'in özelleştirme kapsam ve programından 2021'de çıktığını anımsatan Şahin, yeni yatırımlar yaparak sürdürülebilir ve uygun fiyattan şeker arz etmeye devam edeceklerini söyledi.

Şahin, 2 tür pancar tohumu geliştirdiklerini de dile getirerek, bunların özellikle pancar hastalıklarına karşı dayanıklı olduğunu ve bu yıl üretimine başlandığını bildirdi. Şahin, 2025'te bu tohumların piyasada olmasını planladıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Chevron, enerji şirketi Hess'i 53 milyar dolara satın almak üzere anlaştı

2023-10-23 14:22 - Ekonomi

Selçuk Bayraktar’dan "Gazze halkına 280 milyon liralık insani yardım" açıklaması

2023-10-20 00:23 - Gündem

Şeker üretimi ülke ihtiyacını karşılayacak seviyede

2023-10-25 12:13 - Ekonomi

Londra'da Filistin'e destek gösterisine katılan on binlerce kişi Başbakanlığa yürüdü

2023-10-21 18:38 - Dünya

Azerbaycan'da "Mustafa Kemal Atatürk 2023" tatbikatı başladı

2023-10-23 11:28 - Dünya

Erciyes 2023 Tatbikatı gece atlayışıyla başladı

2023-10-18 21:03 - Gündem

Gaziantep FK sahasında Antalyaspor'u 1-0 mağlup etti

2023-10-21 18:28 - Spor

Edirneli Muzaffer dede, Atatürk'ü gördüğü günü unutamıyor

2023-10-22 12:23 - Çevre-Hayat

Sosyal güvenlik sisteminde yeni reformlar yolda

2023-10-19 11:33 - Ekonomi

Borsa İstanbul’da gong Borlease Otomotiv için çaldı

2023-10-19 12:52 - Ekonomi

İlgili Haberler

Türkiye Innovation Week 100’den fazla konuşmacıyı, binlerce katılımcıyı ağırlayacak

12:53 - Ekonomi

Kahramanmaraş'ın içme suyunu karşılayan 3 barajda doluluk oranı düştü

12:33 - Ekonomi

Gine, enerji altyapısı ve dönüşümü için yatırım çağrısı yapıyor

12:22 - Ekonomi

AB tescilli Bursa siyah incirinde 17 bin ton ihracat hedefleniyor

12:08 - Ekonomi

Türkiye'de kripto varlık piyasasına yatırımcı güveni artıyor

11:48 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Anket: ABD'de halkın 4'te 3'ü Trump'ın Nobel Barış Ödülü'nü hak etmediği gö

13:07 - Dünya

Japonya, İsrail'in iki devletli çözümü engellemesi halinde Filistin'i tanıyabileceğini açı

13:03 - Dünya

Sarıkamış'ta araç camları ve bitkiler kırağı tuttu

12:58 - Gündem

Türkiye Innovation Week 100’den fazla konuşmacıyı, binlerce katılımcıyı ağırlayacak

12:53 - Ekonomi

Yabancılara usulsüz vatandaşlık kazandıran suç örgütüne yönelik operasyonda 104 gözaltı

12:47 - Gündem