?>

Savaştan kaçan yüzlerce Ukraynalı Belçika'da 'geçici koruma' için sıra bekliyor

Savaştan kaçan yüzlerce Ukraynalı, Belçika'da geçici koruma statüsü alabilmek amacıyla kayıt yaptırmayı bekliyor.

Dünya - 4 yıl önce

Brüksel
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Savaştan kaçan yüzlerce Ukraynalı Belçika'da "geçici koruma" için sıra bekliyor

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin savaştan kaçan Ukraynalılara geçici koruma sağlanmasını öngören AB Geçici Koruma Yönergesi'ni harekete geçirme konusunda siyasi uzlaşı sağlamasının ardından Belçika'da kabuller başladı.

Göç İdaresi Basın Sorumlusu Dominique Ernould, Belçika'da sığınmacıların kabulünden sorumlu federal ajans Fedasil'in Ukraynalılar için tahsis ettiği Bordet Enstitüsü isimli merkezde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 Mart'tan bugüne dek 700 kişinin kayıt yaptırdığını söyledi.

Ernould, sadece bugün 300'den fazla kişinin kaydedildiğini, bir o kadar kişinin halihazırda kapıda beklediğini ve gelecek günlerde daha çok Ukraynalının geleceğini ifade etti.

Belçika'nın son aylarda büyük bir kabul kriziyle karşı karşıya olduğunun, mültecilere barınak sağlanmayıp sokaklara terk edildiklerinin hatırlatılması üzerine yorum yapmayan Ernould, "Daha çok Ukraynalının gelmesi için hazırız. Önceliğimiz hastalar, yaşlılar, kadınlar ve çocuklar. Belçika'nın yanı sıra diğer AB ülkelerine de dağıtılıyorlar." diye konuştu.

Merkezde başvuru yapanların daha çok Fransızca konuşan ya da akrabaları Belçika'da bulunan çocuklu kadınlardan oluştuğu görüldü.

"Çok korkuyorduk"

Soyadını vermek isteyen Elena, Ukrayna'nın Romanya sınırında bulunan Çernivtsi şehrinden geldiğini söyledi.

4 Mart'ta üç çocuğuyla eşini, kardeşini, annesi ve babasını geride bırakarak kaçmak zorunda kaldığını söyleyen Elena, "Çok korkuyorduk. Herkes gibi şoktayız. Herkes gitti, kimse kalmadı." ifadelerini kullandı.

"Amcam kimsesiz yaşlılara yardım etmeyi seçti"

Olik isimli genç de Belçika'nın Anvers kentinde ikamet ettiğini, annesinin Belçika'ya sığınma başvurusu yaptığını, Kiev'den 5 Mart'ta ayrıldığı sırada çatışmaların evlerine çok yakın olduğunu belirtti.

Annesinin Avusturya'nın başkenti Viyana'ya trenle geçtiğini, dayısının ise Kiev'deki komşularına yardım etme misyonu üslendiğini söyleyen Olik, "Amcamla bir saat önce konuştum. Artık kaçmak için çantasını hazırlamasını söyledim. Etrafta aileleri kaçan çok fazla yaşlı olduğunu, onların ihtiyaçlarını karşılamak için kalmaya karar verdiğini söyledi. Amcam kimsesiz yaşlılara yardım etmeyi seçti." diye konuştu.

"Annemle babam, zafere kadar kalmaya karar verdiler"

Petro isimli Ukraynalı da Belçika'da yaşadığını, iki kız kardeşinin kendisiyle yaşamak için müracaatta bulunduğunu belirterek, "Kiev'de bombardıman sürüyor, çok fazla hasar var. İnsanlar korku içinde, sığınaklarda ve bodrumlarda bekliyor. Kuyrukta bekleyenlerin büyük çoğunluğu Kiev'den. Benim annem babam zafere ulaşana kadar ülkede kalmaya karar verdiler çünkü Ukrayna asla düşmeyecek." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kızılırmak'ta sazan üreten girişimci yurt dışına açılmayı hedefliyor

2022-03-04 14:15 - Ekonomi

İsrailli Bakan, Yahudi olmayan Ukraynalıların İsrail’e gelişinin 'devam edemeyeceğini' söy

2022-03-07 01:45 - Dünya

AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş: Biz barıştan yanayız

2022-03-05 20:30 - Siyaset

Yalova'da kar bereketi içme suyu barajında "kapakları açtırıyor"

2022-03-02 15:09 - Gündem

Şehit Jandarma Uzman Çavuş Sunal son yolculuğuna uğurlandı

2022-03-01 14:57 - Gündem

Tokat'ta servis aracı devrildi, bir asker şehit oldu, 3 asker yaralandı

2022-03-04 09:32 - Asayiş

Ukrayna'dan tahliye edilen Türk vatandaşları Romanya'dan uçakla İstanbul'a getirildi

2022-03-01 03:10 - Gündem

Anadolu Efes-Fenerbahçe Beko maçında seyirci rekoru kırıldı

2022-03-04 22:14 - Spor

Fiyat İstikrarı Komitesi bugün toplanacak

2022-03-01 11:10 - Ekonomi

Savaştan kaçan yüzlerce Ukraynalı Belçika'da 'geçici koruma' için sıra bekliyor

2022-03-07 19:47 - Dünya

İlgili Haberler

UNRWA: Gazze Şeridi 61 milyon ton enkazla kaplanmış durumda

13:43 - Dünya

Amerikan SpaceX şirketinin sahibi Musk, NASA Geçici Yöneticisi Duffy'ye tepki gösterdi

13:07 - Dünya

Endonezya, IOC'nin tehdidine rağmen geri adım atmıyor

12:58 - Dünya

Fransa'da soygunun yaşandığı Louvre Müzesi'nin müdürü istifasını sundu

12:52 - Dünya

ABD'li Senatör Merkley, Trump'ı eleştirmek için 22 saatten fazla Senato'ya hitap etti

12:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Victor Osimhen attığı gollerle Galatasaray'ı sırtlıyor

13:53 - Spor

"Gazze Mahkemesi: Nihai Oturum"unda "Kanıt" sergisi açıldı

13:47 - Gündem

UNRWA: Gazze Şeridi 61 milyon ton enkazla kaplanmış durumda

13:43 - Dünya

Van'da TOKİ'nin inşa ettiği deprem konutları güvenli yaşam alanına dönüştü

13:38 - Gündem

Bütçe anlaşmazlığının sürdüğü ABD'de hükümet hala kapalı

13:33 - Ekonomi