?>

Savarona yatıyla Boğaz'daki geçiş törenine katılacak gençler duygularını anlattı

TEKNOFEST Mavi Vatan kapsamında Cumhuriyet'in kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi mirası Savarona yatıyla İstanbul Boğazı'nda düzenlenecek geçiş törenine katılacak gençler duygularını anlattı

Gündem - 3 ay önce

İstanbul

Türk donanmasının seçkin platformlarının katılacağı görkemli bir geçit töreninde Savarona yatı, TCG Anadolu'nun da aralarında bulunduğu Deniz Kuvvetlerinin milli gemileriyle İstanbul'u selamlayacak.

Atatürk'ün manevi mirası Savarona yatı, İstanbul Boğazı'nda yapılacak geçiş törenine hazır

Bu geçişe katılacak 13 üniversite öğrencisi, Sarıyer'de bulunan Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı iskelesinden sabah saatlerinde Sahil Güvenlik botlarıyla yata bindi.

Öğrencilere, TCG Savarona'nın geçmişi, restorasyon süreci, diğer milli gemiler ve Boğaz'da düzenlenecek görkemli geçişe ilişkin bilgilendirme yapıldı.

Öğrenciler, milli gemilerin de yer aldığı geçit eğitimini de izledi.

Yatta Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hastalığı döneminde dinlendiği oda, kütüphane ve diğer alanları gezen öğrenciler duygularını anlattı.

"Revize edilip bize sunulması bizim için çok büyük bir şans"

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektronik Mühendisliği Bölümü'nde okuyan Tayfun Işıkelekoğlu, Savarona'ya binme fırsatları olacağını duyduğunda çok heyecanlandığını söyledi.

T3 Vakfına katkıları için teşekkür eden Işıkelekoğlu, "Atatürk'ten bize kalan yadigarın, yeniden revize edilip, sunulması bizim için çok büyük bir şans. Savarona'yı iskelede görünce kanımız kaynamaya başladı. İçine girdik, Atatürk'ün yattığı yatağı, çalışma masasını gördük. Toplantılarını yaptığı yerde bizi ağırladılar. Şu an Savarona'da seyrediyoruz. İTÜ'lü mühendis olarak bu kadar yerli ve milli gemimizi bir arada görmek çok önemli." diye konuştu.

"Teknoloji hamlesine katkı sağlayacağımıza inanıyorum"

Öğrencilerden Rabia Nur Yıldız, geçişe katıldığı için heyecanlı olduğunu anlattı.

Savarona yatının ilk ziyaretçilerinden olduklarını dile getiren Yıldız, "Özellikle Atatürk'ün çalışma masası çok dikkatimi çekti. Çok kıymetli ve güzel duruyordu. Donanmamızın güçlü varlığına ve milli teknoloji hamlesinin ihtişamına canlı şahitlik etmek çok gurur verici. Milli teknoloji hamlesinin bu kadar ilerlemesine tanık olmak ve gözlemlemek çok kıymetli. Bu teknoloji hamlesine bizler de gelecek nesiller olarak katkı sağlayacağımıza inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Muhammet Berat Uyaroğlu ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bu yatı restore edip kullanıma açtığı için teşekkür etti.

Uyaroğlu, "TEKNOFEST Mavi Vatan kapsamında da gerçekten bugün çok özel bir gün. Tarih geleceğimizi her zaman aydınlatıyor. Geçiş için çok heyecanlıyım." ifadelerini kullandı.

"​​​​​​​Böyle bir yatın içinde olmak çok değişik"

Yusuf Kurşun da Savarona yatını görünce çok heyecanlandıklarını, Atatürk'ün odasındaki birçok eşyanın kendisini etkilediğini söyledi.

Kurşun, odanın çok ayrı bir kokusu bulunduğunu anlatarak, "Kitaplarını taşıdığı bavul da büyüklüğüyle buna nasıl önem verildiğini gösteriyor. Biz, geçişte katılımcı da olacağız aslında. Böyle bir yatın içinde olmak çok değişik bir his." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Voleybolda 2025-2026 sezonun fikstür çekimi yapıldı

2025-08-20 15:07 - Spor

Erzincan'daki Hor Hor Kaplıcası zengin mineralli suyuyla misafirlerini ağırlıyor

2025-08-22 12:22 - Çevre-Hayat

Karadeniz’in mavi sularında, alternatif su sporu yapmak isteyenler kürek sörfüyle buluşuyor

2025-08-18 13:03 - Spor

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü kapasitesini yüzde 40 düşürecek

2025-08-21 13:37 - Dünya

Batman'da görme engelli çocuklar serinliğe kulaç atıyor

2025-08-24 12:57 - Spor

Bağcılar'da alt geçitte düşen beton parçaları trafikte tehlike oluşturdu

2025-08-23 18:43 - Asayiş

Muğla'da ormanlık alanda yangın çıktı

2025-08-21 16:13 - Asayiş

Borsa güne rekorla başladı

2025-08-22 10:08 - Ekonomi

Malatya'da 288 kırsal konut yarın hak sahiplerine teslim edilecek

2025-08-21 16:53 - Gündem

Kano sporcusu nilüferler arasında kano yaparak ilçesini tanıtmak istiyor

2025-08-21 16:52 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Türk Kızılay, Kerküklü gençlere spor malzemesi desteğinde bulundu

23:47 - Gündem

Anadolu Ajansı Haber Ödülleri sahiplerini buldu

22:58 - Gündem

TBMM'de Anadolu Ajansı Haber Ödülleri Töreni düzenlendi

22:33 - Gündem

Fatih'te Böcek ailesinin ölümüne ilişkin tutuklanan gıda sektöründe çalışan 4 şüpheli tahliye edildi

22:18 - Gündem

Bakan Kurum'dan Hatay'daki Emek Mahallesi'ne ilişkin paylaşım

22:18 - Gündem

Günün Manşetleri

IMF ve Ukrayna 8,2 milyar dolarlık program için anlaştı

01:27 - Dünya

Yeni yılda vergi ve harçlar yeniden değerleme oranının altında belirlenecek

00:52 - Ekonomi

Yeniden değerleme oranı bu yıl için yüzde 25,49 olarak belirlendi

00:48 - Ekonomi

Beyaz Saray yakınlarında vurulan 2 ulusal muhafız askerinin öldüğü bildirildi

00:22 - Dünya

Samsunspor Teknik Direktörü Reis: Puanlar almak ve galip gelmek için çok iyi fırsatımız olacaktır

00:13 - Spor