?>

Saraciye ustası, mesleğini öğrettiği ev hanımlarıyla kültürel mirası yaşatıyor

Sakarya'da yaşayan Kamile Ulu, hobi olarak başladığı saraciye sanatını, ev hanımlarına öğreterek yaşatmaya çalışıyor.

Çevre-Hayat - 1 gün önce

Sakarya

Eşinin görevi dolayısıyla yaşadığı Diyarbakır'da deri ürünlerine merak salan iki çocuk annesi 47 yaşındaki Ulu, 13 yıl önce saraciye eğitimi almaya karar verdi.

Ulu, halk eğitim kursunda öğrendiği ve kendini geliştirerek usta öğreticisi olduğu sanatını yaşadığı çeşitli illerde sürdürdü.

Eşi emekli olduktan sonra 7 yıl önce memleketi Sakarya'nın Adapazarı ilçesine dönen Ulu, çalışmalarına burada devam etti.

Kültürel mirasın geleceğe aktarılmasını isteyen Ulu, Adapazarı Halk Eğitim Merkezi bünyesinde düzenlenen kurslarda 44 ev hanımına eğitim veriyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, yok olma tehlikesi altındaki geleneksel sanatları icra eden "Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcıları"na verilen "Sanatçı Tanıtım Kartı"na geçen yıl layık görülen Ulu'nun eğitim verdiği 44 ev hanımının, ağırlıklı olarak "Sıfır Atık" projesi kapsamında ayakkabıdan takıya yaptığı ürünler fuar ve festival gibi etkinliklerde sergileniyor.

"Ev hanımları hem hobi ediniyor hem de aile ekonomilerine katkı sağlıyor"

Kamile Ulu, AA muhabirine, işini severek yaptığını, geleneksel el sanatını geleceğe aktarmak istediğini söyledi.

Bu doğrultuda farklı ustalardan eğitim alarak kendini geliştirdiğini, mesleğini ev hanımlarına da öğrettiğini anlatan Ulu, "Çok güzel ve rahatlatıcı meslek." dedi.

Ulu, 3 merkezde usta öğreticiliği yaptığını aktararak, şöyle devam etti:

"Kursiyerler ağırlıklı olarak 'Sıfır Atık' projesi kapsamında ürettiği ürünleri başta kendi çevrelerine daha sonra festival, fuar gibi çeşitli etkinliklerde satıyor. Ev hanımları hem hobi ediniyor hem de aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Deri, Isparta'nın Yalvaç ilçesinden ham haliyle geliyor. Her işlemi yapabiliyoruz. Bir ürünü veya deseni başkası çalıştığında daha farklı ürün çıkıyor, biraz hayal gücüne göre oluşuyor. Kursiyerlerden çok memnunum, harika ürünler çıkarıyorlar, elleri çok yatkın. Anahtarlıktan tutun da yüzük, küpe, takı, yastık, çerçeve, çanta, Gaziantep yemenisi, takunya, ayakkabı, sandalet, terlik ve mobilya kulplarına kadar her şey yapıyoruz."

Mesleğin canlanmasını istediği dile getiren Ulu, "Daha çok genç yetiştirmek istiyorum, gençlere de katkı olsun. Bu mesleği seçsinler, unutulmasın. Gençler daha açık fikirli oluyor, gençlere ulaşmak istiyorum." ifadesini kullandı.

"Saraciye terapi gibi geliyor"

Kursiyer 65 yaşındaki Esma Sarı da saraciye sanatının kendisine terapi gibi geldiğini söyledi.

Öğreticisi Kamile Ulu'yu çok sevdiğini dile getiren Sarı, şöyle konuştu:

"Arkadaşımın tavsiyesi üzerine kayıt olmak için geldim, Kamile hocayla tanıştım. Geldikçe daha çok sevdim. Hocamız öğrettikten sonra kendimize bir şeyler dikiyoruz. Bize özel oluyor, aynısından kimsede yok. Herkes aynı kalıpla çalışıyor ama hepimizinki birbirinden farklı ve özel oluyor. Ev hanımları burada dayanışma içerisinde sosyalleşiyor, bu çok güzel."

Sarı, kursiyerlerin yaptıkları ürünleri satıp ev ekonomilerine katkı sağladığını aktararak, kendisinin ise ürün satışı yapmadığını, kendisi ve sevdikleri için ürettiğini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rusya, Türkiye'den gelen ürün ihlallerinde artış kaydetti

2025-05-05 16:16 - Özel Haber

Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli'nde 'Hıdırellez ateşi' yakıldı

2025-05-04 19:37 - Magazin

Ordu'da nakkaş çift sırt sırta vererek cami duvarlarını süslüyor

2025-05-03 14:37 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

Eurovision'da ülkelerini geçmişte temsil eden sanatçılar, İsrail'in yarışmadan çıkarılmasını istedi

2025-05-06 16:07 - Magazin

Erzurum'un plaka koduna atıfla 5.5.2025’te 25 nikah kıyıldı

2025-05-05 16:37 - Magazin

Türkiye'nin Cakarta Büyükelçisi Küçükcan, Endonezya Din İşleri Bakanı Umar ile görüştü

2025-05-05 12:23 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

İHH kurban hisse bedelini belirledi

2025-05-06 14:47 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

Uçmakdere hafta sonu yamaç paraşütü tutkunlarını ağırlıyor

2025-05-04 15:52 - Magazin

Son yüzyılın dönüştürme projesi: FETÖ, Hristiyanlaştırılmış İslam modeli ve zihinsel istiklâl -Barbaros Nasün yazdı-

2025-05-02 20:45 - En Son Yazılar

Uzmanlardan astım hastalığında "doğru bilinen yanlışlar" uyarısı

2025-05-06 15:43 - Sağlık

İlgili Haberler

Polislerden Anneler Günü'ne özel klip

19:23 - Çevre-Hayat

Erzurum'da koruma altındaki çocuklar, fedakar bakıcılarının Anneler Günü'nü kutladı

15:23 - Çevre-Hayat

Havaların ısındığı Iğdır'da yaylalar çiçeklerle renklendi

15:13 - Çevre-Hayat

Gönüllü yaptığı işlerle özel gereksinimli bireylerin "en özel" annesi oldu

14:58 - Çevre-Hayat

Kitap okuma yarışmasına katılan anneler çocuklarının oturduğu sıralarda sınava girdi

14:47 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu yakınında havaya ateş açan şüpheli tutuklandı

21:12 - Gündem

Türkiye'den Sudan'a 5 gündür süren yangınların söndürülmesi için malzeme ve ekipman desteğ

21:08 - Dünya

MSB, "ATMACA Güdümlü Mermisi"nin TCG Kınalıada'dan yapılan atış anlarını paylaştı

20:57 - Gündem

MKE Ankaragücü, tarihinde ikinci kez 2. Lig'e düştü

20:13 - Spor

Hollanda'da, İsrail saldırılarında ölen sağlık çalışanları için 1400 çift beyaz ayakkabı bırakı

20:08 - Dünya