?>

Sancar SİDA "Mavi Vatan" korumasına hazırlanıyor

Silahlı insansız deniz aracı (SİDA) Sancar'ın denizdeki ilk testleri tamamlandı.

Teknoloji - 3 yıl önce

Ankara

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk savunma sanayisinin güvenlik güçlerine yerli ve milli imkanlarla geliştirilen yeni teknolojiler kazandırmak için çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Bu amaçla farklı yeteneklere sahip şirketlerin iş birliğiyle son dönemde başarılı insansız deniz aracı projelerinin ürüne dönüştüğünü vurgulayan Demir, "SİDA'ları Deniz Kuvvetlerimize kazandırmak için birçok koldan çalışma yapıyoruz. Bunlardan biri de HAVELSAN ve Yonca-Onuk tarafından geliştirilen Sancar SİDA. Gururla söyleyebiliriz ki sınıfının en iyi araçları yakın zamanda Türkiye ve dost-müttefik ülkelerin ihtiyaçlarını karşılayabilir noktaya gelecek. Bu projelere katkı veren, görev alan tüm şirketlerimize teşekkür ediyoruz. Türk savunma sanayisinin geldiği noktayı bir kez daha gösterme konusunda başarılı çalışmalara imza attılar." dedi.

İmzadan 6 ay sonra ilk testler tamamlandı

Ülkeler son dönemde geçmişten çok farklı askeri tehditlerle karşı karşıya bulunuyor. Bu kapsamda, kolaylıkla tanınamayan, alışılmadık harekatlar düzenleyebilen ve çeşitlilik arz edebilen düşman tipi ile mücadele etmek gerekiyor.

Bu tarz asimetrik tehditler, ulusların güvenliğine ve uluslararası dengelere ciddi zarar verme potansiyeli de içeriyor. Ulusların güvenlik birimlerinin bu nedenle kendi hükümetlerinin amaçları doğrultusunda geleneksel savunma faaliyetlerini icra etmeye devam ederken karşılaştıkları tehditleri de tespit edip yok etmeleri gerekiyor.

İnsansız sistemler uygun maliyetlerle üretildiklerinde, insanlı sistemler için riski azaltma, savunma faaliyetlerine destek sağlama ve insanlı sistemlerin yapamayacağı görevleri icra etme potansiyeline sahip bulunuyor.

Sancar SİDA da tüm bu ihtiyaçlara yanıt vermek üzere ortaya çıktı. Otonom 3. seviye SİDA geliştirilmesine yönelik olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı talebi doğrultusunda Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile HAVELSAN ve Yonca-Onuk Adi Ortaklığı arasında 8 Nisan 2022'de imzalanan sözleşme ile Sancar'ın geliştirilmesi sürecine başlandı.

Proje kapsamında HAVELSAN, platform otonomisi, görev sistemi yazılımları, yer kontrol istasyonu, mini-GVDS (Gemi Veri Dağıtım Sistemi), anti jam özellikli GNSS ve Uydu Haberleşme Sistemi geliştirip üretiyor. Yonca-Onuk ise SİDA platformu olan teknenin üretilmesi ve teknede kullanılacak olan faydalı yüklerin tedarik ve entegrasyonunu gerçekleştiriyor.

Alt bileşenleri müstakil ürünlere dönüşecek

Proje tamamlandığında, otonom seyir ve görev icra edebilen, Advent Savaş Yönetim Sistemi (SYS) ile entegre ve Yer Kontrol İstasyonu ile Advent SYS üzerinden kontrol edilebilen HAVELSAN'ın geliştirdiği ilk otonom su üstü aracı ortaya çıkmış olacak.

Yapay zeka, öğrenen algoritmalar, büyük veri, veri füzyonu, otonom sistemler teknolojileri kullanılarak geliştirilmekte olan Sancar,12,73 metre uzunluğuna, 3,3 metre genişliğine, 9 ton deplasmana sahip bulunuyor. Sancar, 40 knots'ın üzerinde hıza, 740 kilometrenin üzerinde seyir menziline ulaşıyor.

Uzaktan kontrol edilebilen Sancar SİDA, liman/üs koruma, arama/kurtarma, istihbarat, keşif, gözetleme, karakol, su üstü harbi, mayın karşı tedbirleri görevlerini otonom olarak yerine getirebilecek.

SİDA Projesi ile komple bir insansız su üstü platformu üretildi ve seri üretime hazır bir ürüne dönüştürüldü. Ayrıca komuta kontrol entegrasyon yazılımı, görev planlama ve görev sonrası değerlendirme ve analiz yazılımları gibi sistemin alt bileşenleri de müstakil ürünler olabilecek. Böylece HAVELSAN ürün ailesine, stratejik seviyeden taktik seviyeye kadar kullanılabilecek pazarlanabilir ürünler kazandırılacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Özlem anne 'Size bir defa sarılabilir miyiz?' diyen iki kardeşe gönlünü açtı

2022-09-21 12:00 - Çevre-Hayat

Her Çocuğun İhtiyacı: Okul Çantası

2022-09-22 14:21 - İnsan&Hayat

Bitcoin, faiz artırımına ilişkin endişelerle 3 ayın en düşük seviyesine geriledi

2022-09-19 14:00 - Ekonomi

Türkiye’de İmplant Fiyatları

2022-09-23 11:29 - İnsan&Hayat

Tosya'da çeltik hasadı başladı

2022-09-20 14:16 - Ekonomi

BM haftasında Türkevi dünyayı ağırlıyor

2022-09-21 11:29 - Dünya

Gezgin arıcı "en iyi bal" için kovanlarıyla il il dolaşıyor

2022-09-21 12:31 - Çevre-Hayat

Terörden arındırılan Tendürek'te dağcılar zirvede Türk bayrağı açtı

2022-09-24 13:35 - Gündem

Fransa'da kış soğuk geçerse hanelerde elektrik kesintisine gidilecek

2022-09-19 15:29 - Dünya

'Elmacı Dede' Denizli'den Hakkari'deki askerlere üzüm getirdi

2022-09-19 15:57 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Rusya’da geliştirilen mesajlaşma uygulaması MAX’ın 55 milyon kullanıcıya ulaştığı açıklandı

13:42 - Teknoloji

Rağbet artan mühimmat gruplarına yerli üretim desteği

11:38 - Teknoloji

ABD'li havacılık ve uzay şirketi Blue Origin, New Glenn roketini Mars görevi için uzaya fırlattı

02:28 - Teknoloji

Bakan Kacır gençleri TÜBİTAK destekli bilim merkezlerine davet etti

20:13 - Teknoloji

Boğaziçi Üniversitesinden yeni teknopark alanı

13:58 - Teknoloji

Günün Manşetleri

"Helal Expo 2025" özel alanı NOV, yeni ticaret fırsatları sunacak

21:03 - Ekonomi

TFF Tahkim Kurulu, ceza alan 67 hakemin dosyalarını incelemeye devam edecek

20:38 - Spor

Vincenzo Montella: Yarınki maçta sabırlı olmamız gerekiyor

20:27 - Spor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz KKTC'de

20:17 - Siyaset

İsveç'in başkenti Stockholm'de otobüsün durağa çarpması sonucu ölü ve yaralıların olduğu b

20:13 - Dünya