?>

Sakarya'da havai fişek fabrikasındaki patlamaya ilişkin 7 sanık yarın hakim karşısına çıkacak

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamaya ilişkin aralarında fabrika sahiplerinin de bulunduğu 5'i tutuklu 7 sanığın yargılanmasına yarın başlanacak.

Gündem - 5 yıl önce

Sakarya'nın Hendek ilçesinde 3 Temmuz 2020'de 7 kişinin hayatını kaybettiği, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istenen 7 sanık, yarın Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıkacak.

Müştekiler ile taraf avukatları da ilk duruşmada hazır bulunacak. İddianamede, 108 kişi müşteki olarak geçiyor.

Adliye içi ve çevresinde kolluk kuvvetlerince geniş güvenlik önlemi alınacak. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri dolayısıyla izleyicinin alınmayacağı duruşmaya az sayıda basın mensubu katılabilecek.

Gerek müşteki sayısının fazlalığı gerek dosya kapsamı gerekse de Kovid-19 önlemleri göz önüne alındığında duruşma için 3 günlük süre ayrıldı.

Süreç

Sakarya'nın Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde yaklaşık 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz saat 11.15'te meydana gelen ve olay yerine 50 kilometre mesafedeki kentin birçok noktasından duyulan patlamalarda 7 kişi hayatını kaybetmiş, 127 kişi yaralanmıştı.

Patlamaya ilişkin gözaltına alınan aralarında fabrika sahibinin de bulunduğu 5 şüpheli tutuklanmış, bir zanlı ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Kontrollü imha amacıyla Adapazarı ilçesi Taşkısığı mevkisine getirilen fabrikadaki patlayıcıların 9 Temmuz saat 11.35'te kamyondan indirildiği sırada meydana gelen patlamada da 3 asker şehit olmuş, 8 jandarma personeli ile kamyon şoförü yaralanmıştı.

İlk patlamaya ilişkin soruşturmayı yürüten Hendek Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan fezleke, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca aralarında fabrika sahiplerinin de bulunduğu 7 şüpheli hakkında hazırlanan 27 sayfalık iddianame, 1. Ağır Ceza Mahkemesine sunuldu.

Mahkemece kabul edilen iddianamede, 5'i tutuklu 7 kişinin "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

İddianameden: 7 büyük patlama çukuru oluştu

İddianamede, "Çin Mahallesi" olarak adlandırılan bölgede derinlikleri 8 metre, boyları ise 24 metreye kadar ulaşan 7 büyük patlama çukurunun oluştuğu belirtildi.

Bu bölümde kimyasalların belirli formüller doğrultusunda birleştirilerek "misket" olarak tabir edilen ve havai fişek ile gök bombası yapımında kullanılan patlayıcı maddenin üretildiği ve depolandığı kaydedilen iddianamede, bu bölümde kimyasal madde depoları, misket kurutma fırınları, barut üretim yeri, barut kurutma fırını ile odaların bulunduğu aktarıldı.

İddianamede, yıkılmış bina içerisinde görünen iki makineyle barut üretimi yapıldığının tanık ve müştekiler tarafından beyan edildiği belirterek, İl Emniyet Müdürlüğüne barut üretimi için izin talebinde bulunulup bulunulmadığı ve karar verilip verilmediğinin sorulduğu kaydedildi.

Gönderilen cevap yazısında barut üretimi için ön izin talebinde bulunulduğu ancak iş yerinin inşa izni olmaması nedeniyle barut üretim tesisi kurulmaya başlanamayacağının tebliğ edildiğinin belirtildiği iddianamede, "Bu kapsamda şüphelilerin söz konusu fabrikada barut üretim izin ve yetkisi olmamasına rağmen kaçak olarak barut ürettikleri anlaşılmıştır." ifadesi kullanıldı.

Yapılar ruhsatsız olarak inşa edilmiş

İddianamede, fabrika içerisinde bulunan yapıların mevzuata aykırı ruhsatsız olarak inşa edildiği, bu bölümde yer alan depolar ve binalar içerisinde bulunması gerekenden çok fazla miktarda üretim malzemesi ve ham madde bulundurulduğu, bu durumun patlamanın çevreye olan etkisini artırdığı ve patlamanın büyük ve yıkıcı olmasına neden olduğu belirtildi.

İddianamede, mevzuat gereği depolar arasındaki gerekli mesafenin ve depo olarak kullanılan yapıların etrafında yer alması gereken sütre duvarların bulunmamasının ilk patlamanın diğer bölümlere de sırasıyla sirayet etmesine neden olduğu kaydedildi.

Bu kadar tehlikeli bir faaliyetin yürütüldüğü fabrikada mevzuat hükümlerine uygun bir toplanma alanının ve sığınağın bulunmadığı aktarılan iddianamede, bunun ölü ve yaralı sayısını artırıcı bir etki yarattığı vurgulandı.

Daha fazla üretim için baskı yapıldığı iddiası

Binaların elektrik bağlantılarının da özensiz yapıldığının ifade edildiği iddianamede, işçilere daha fazla iş çıkarılması için baskı yapıldığı öne sürüldü.

Baskı ortamının iş yetiştirebilmek adına işçileri iş kurallarını çiğnemeye, gerekli dikkat ve özeni göstermeden çalışmaya ittiği savunulan iddianamede, şu ifadelere yer verildi:

"Bu durumun tüm müşteki beyanlarıyla sabit olduğu, işletmeye barut üretimi hususunda izin verilmemesine rağmen şüpheli işverenlerin baskı ile çalışanlara usulsüz ve kaçak bir şekilde barut üretimi yaptırdığı ve bu barutların imalatta kullanıldığı anlaşılmıştır."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Erzurum'da puanlar paylaşıldı

2021-01-02 19:41 - Spor

Kahramanmaraş'ta görev yapan 7 hassas burunlu köpek jandarmanın en büyük yardımcısı

2021-01-03 15:41 - Gündem

Ümit Özdağ'ın İYİ Parti'den ihracına itiraz davası 13 Ocak'ta görülecek

2021-01-04 14:46 - Siyaset

Pasif içicilik yılda 1,2 milyon ölüme neden oluyor

2021-01-02 14:35 - Gündem

Trabzonspor Abdullah Avcı döneminde 3'e katladı

2021-01-04 14:16 - Spor

Lavrov, Hafter'in savaş çağrısına yanıt verdi: Tüm tarafları diyalog kurmaya teşvik etmek lazım

2020-12-30 21:26 - Dünya

Kılıçdaroğlu: Kamu yönetiminde liyakati egemen kılmak, KPSS'de sözlüyü tümüyle kaldırmak zorund

2020-12-30 21:46 - Siyaset

Filistin Başbakanı Iştiyye'den 'seçim sürecine hazırız' mesajı

2021-01-04 20:26 - Dünya

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler son derece kıymetlidir

2020-12-29 19:11 - Dünya

Beşiktaş ile Çaykur Rizespor 39. randevuda

2021-01-05 15:23 - Spor

İlgili Haberler

Emine Erdoğan Güney Afrika'da Yunus Emre Enstitüsünü ziyaret etti

13:18 - Gündem

İstanbul'a su sağlayan barajların doluluk oranı yüzde 20'nin altına düştü

13:12 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Zirvesi'nde Herkes İçin Adil ve Makul bir Gelecek Oturumu'na ka

13:07 - Gündem

Muğla ve Antalya'da kuvvetli sağanak uyarısı

12:12 - Gündem

Türkiye, COP31 ile küresel iklim diplomasisinin merkezi olmaya hazırlanıyor

11:43 - Gündem

Günün Manşetleri

Malezya, 2026'dan itibaren 16 yaş altı çocukların sosyal medya hesabı açmasını yasaklıyor

13:37 - Dünya

Emine Erdoğan Güney Afrika'da Yunus Emre Enstitüsünü ziyaret etti

13:18 - Gündem

İstanbul'a su sağlayan barajların doluluk oranı yüzde 20'nin altına düştü

13:12 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Zirvesi'nde Herkes İçin Adil ve Makul bir Gelecek Oturumu'na ka

13:07 - Gündem

Ankara'da "Andriivka'ya 2000 Metre" belgeselinin özel gösterimi yapıldı

13:02 - Dünya