?>

Kahramanmaraş'ta görev yapan 7 hassas burunlu köpek jandarmanın en büyük yardımcısı

Narkotik, mayın, bomba, arama kurtarma, iz takip gibi alanlarda görev yapan 7 hassas burunlu köpek, bir yandan insan hayatının kurtarılmasında diğer yandan ise kolluk kuvvetlerinin suçlularla mücadelesinde başarılara imza atıyor.

Gündem - 5 yıl önce

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde faaliyet gösteren 7 hassas burunlu köpek, bir yandan insan hayatının kurtarılmasında diğer yandan ise kolluk kuvvetlerinin suçlularla mücadelesinde başarılara imza atıyor.

Kahramanmaraş'ta görev yapan 7 hassas burunlu köpek, jandarmanın en büyük yardımcısı Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde faaliyet gösteren 7 hassas burunlu köpek, bir yandan insan hayatının kurtarılmasında diğer yandan ise kolluk kuvvetlerinin suçlularla mücadelesinde başarılara imza atıyor.

Jandarma At ve Köpek Eğitimi Merkezi Komutanlığında (JAKEM) büyük bir titizlikle özelliklerine göre yetiştirilerek farklı illerde görevlendirilen köpekler, suçların önlenmesinde ve insan hayatının kurtarılmasında önemli bir rol üstleniyor.

Hassas burunları, insanlara göre 40 kat daha fazla tat ve koku alma özelliklerine sahip olan köpekler, eğitimlerinin ardından Türkiye'nin değişik illerindeki jandarma komutanlıklarında görevlendiriliyor.

Bu kapsamda Kahramanmaraş'ta da narkotik, mayın, bomba, arama kurtarma, iz takip gibi alanlarda uzmanlaşmış 7 hassas burunlu köpek, suç ve suçlularla mücadelede jandarmaya yardımcı oluyor, kayıp kişilerin bulunmasında önemli görev üstleniyor.

Narkotik köpekleri, operasyonlarda ya da uygulama noktalarındaki denetimlerde, gözle görülemeyecek alanlara gizlenmiş uyuşturucu maddeleri kokusundan tanıyarak ortaya çıkartıyor.

Genellikle dağlık alanlarda yapılan operasyonlarda ise mayın ve bomba arama köpekleri, yerin altındaki patlayıcı maddeleri tespit ederek olası can kayıplarının da önüne geçiyor.

Kayıp kişilerin bulunmasında görevlendirilen iz takip köpekleri de o kişiye ait bir eşyayı kokladıktan sonra çok geniş alanlarda kokuyu hissediyor ve kaybolan kişiyi buluyor. Doğal afetlerde görev alan arama-kurtarma köpekleri de afete maruz kalanların yerini tespit edebiliyor.

3 kilometre öteden kokusundan tanımış

Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanlığında görevli İz Takip Köpeği Sorumlusu Uzman Çavuş Ümit Arışan, AA muhabirine, "Kaybolan dost, kaçan düşman" sloganıyla köpeği "Polar" ile 1,5 yıldır çalıştıklarını söyledi.

Polar'ın sıfırın altında 12 dereceye kadar 5 bin metre uzaklıktaki bir kokuyu bile alabildiğine dikkati çeken Arışan, "Köpeğimin algıları o kadar yüksek ki her verdiğim eğitimi alabiliyor.

Köpeklere ayak üstünde durmayı öğretmek çok zordur, Polar bir haftada öğrendi." dedi.

Polar ile JAKEM'deki bir anısını paylaşan Arışan, şöyle konuştu:

"Bizim arama yeleklerimiz var. Çanta içerisinde duruyordu. Ben de beremi bırakıp, diğer arkadaşa yardım için yaklaşık 3 kilometre uzaklaştım.

Köpeğim benim arama çantamı yanına almış.

Kokumu da bildiği için koşturmuş gelmiş arkamdan. Ben diğer köpeğin beremdeki kokudan beni bulmasını beklerken kendi köpeğim gelmişti.

Aramaya bu kadar yatkın ve istekli bir köpeğim olduğu için orada çok etkilenmiştim. Bu yüzden köpeğimle gurur duyuyorum."

"Köpeğim beni kıskanabiliyor"

Polar ile arasında duygusal bir bağ olduğunu, başka bir köpeği sevdiğinde kendisine havlayarak tepki gösterdiğini dile getiren Arışan, "Ben bazen Polar diye bağırdığımda bağlı bile olsa onu çözüp hemen yanıma geliyor.

Polar'la insan hayatını kurtarmak için çalışıyoruz. Geçenlerde yaşlı birini neredeyse soğuktan donmak üzereyken kurtardık. İnsanların hayatını kurtarmak bambaşka bir duygu. Böyle bir şeye katkıda bulunabilmek inanılmaz bir şey." ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş'ta 4 yıldır narkotik köpeği sorumlusu olarak çalışan Jandarma Uzman Çavuş Mehmet Kurtini de köpeğinin bir çok operasyonda kendilerine ciddi manada yardımcı olduğunu söyledi.

İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde 7 köpeğin hizmet verdiğini belirten Kurtini, çeşitli sebeplerle görev özelliğini yitiren köpeklerin ise birliklerde çevre emniyeti için kullanıldığını anlattı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Eminevim'in kurucusu Emin Üstün programla anıldı

2020-12-29 17:02 - Genel

ANTTEQ şirketi ortaklarından İsmet Birinci: Uluslararası ödüllü projelerimizle onur duyuyoruz!

2020-12-28 07:41 - Özel Haber

Dünya genelinde Kovid-19 vaka sayısı 85 milyonu geçti

2021-01-03 15:22 - Dünya

Kara Kuvvetleri Komutanlığındaki darbe girişimi davasında karar açıklandı

2020-12-30 17:11 - Asayiş

Donan Çıldır Gölü'nün sevimli maskotları: Mırmır ve Mira

2021-01-01 17:16 - Çevre-Hayat

Yeni yılda darbecileri 127 milyon liralık tazminat davaları bekliyor

2021-01-03 14:06 - Gündem

Jandarmadan yurt genelinde sahte-kaçak içki operasyonu

2020-12-31 04:46 - Gündem

Kahramanmaraş'ta görev yapan 7 hassas burunlu köpek jandarmanın en büyük yardımcısı

2021-01-03 15:41 - Gündem

Yurt dışından gelenlere 'PCR testi ibrazı zorunluluğu' uygulaması yarın başlayacak

2020-12-29 12:34 - Gündem

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Yaptırım bizim egemenlik haklarımıza saldırıdır

2020-12-29 17:21 - Gündem

İlgili Haberler

CHP Grup Başkanvekili Başarır hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret"ten soruşturma

01:18 - Gündem

Meteorolojiden Doğu Akdeniz için gök gürültülü sağanak uyarısı

20:58 - Gündem

Aziz İhsan Aktaş suç örgütüne yönelik soruşturma tamamlandı

18:32 - Gündem

Ortaokul öğrencileri Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Bursa Bölge Müdürlüğünü ziyaret etti

17:32 - Gündem

Bakan Tunç: Bugüne kadar 102 bin ton insani yardım, 350 insani yardım tırımız Filistin'e ulaştı

16:57 - Gündem

Günün Manşetleri

Witkoff ve Kushner, İsrailli yetkililerle ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasını görüştü

03:53 - Dünya

CHP Grup Başkanvekili Başarır hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret"ten soruşturma

01:18 - Gündem

İsrail Başbakanı Netanyahu, Orta Doğu'da İsrail'e yönelik 'yeni tehditler' olduğunu ileri sürdü

23:51 - Dünya

Hakkari'de Nehil Sazlığı'nda çıkan yangına müdahale ediliyor

23:17 - Asayiş

ABD Başkanı Trump Çin'in Tayvan'ı işgal etmek istemediğine inandığını söyledi

23:03 - Dünya