Sağlık çalışanları için kendini temizleyen maske geliştirdiler

İzmir Ekonomi Üniversitesindeki bilim insanları, mercimek büyüklüğündeki ledlerden yayılan ultraviyole ışınlarıyla dezenfekte edilen 80 gram ağırlığında maske üretti.

Teknoloji - 6 yıl önce

Izmir

İzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Güneri Şahin ile aynı fakültede Doktor Öğretim Üyesi olarak görev yapan Osman Doluca, Kovid-19 salgınında ön safhada mücadele eden sağlık çalışanlarının kullanması için 2 ay önce maske geliştirme çalışmalarına başladı.
Sağlık çalışanlarının bu süreçte hastanelerde ve özellikle de yoğun bakım servislerinde uzun süre mesai yapmalarını dikkate alan Şahin ve Doluca, kendi kendini temizleyebilen ve uzun süre çıkartmadan kullanılabilen bir maske üzerinde çalışmalarını sürdürdü.
"Pla filament" maddesinden yararlanılarak geliştirilen 80 gram ağırlığındaki maske, 3D yazıcıyla üretilirken çift hava kanalına yerleştirilen mercimekten biraz büyük ultraviyole ledler sayesinde filtrelerin sterilizasyonu sağlanıyor.
Geliştirilen maskede 30 dakikada bir devreye giren ultraviyole ledler, filtrelerde biriken virüs ve benzeri yabancı maddeleri 29 saniyede yüzde 99,97 oranında yok ediyor.
Prof. Dr. Yaşar Güneri Şahin, yaptığı açıklamada, bilim insanları olarak Kovid-19 sürecinde görev yapan sağlık çalışanlarına destek olmak için böyle bir maske geliştirdiklerini söyledi.
Sağlık çalışanlarının rahat nefes alması için maskelerinde iki hava kanalı oluşturduklarını belirten Şahin, "Yaptığımız araştırmalarda ultraviyole ledlerin hiçbir maskede kullanılmadığını belirledik. Ultraviyole ışınlar DNA ve RNA virüslerinin yapısını bozduğu için biz de geliştirdiğimiz maskede çok küçük boyutlu ultraviyole ledleri kullandık. Geliştirdiğimiz maskede ultraviyole ledler 30 dakikada bir 29 saniye devreye girerek filtrelerde biriken tüm yabancı maddeleri etkisiz hale getiriyor." dedi.
Şahin, geliştirdikleri kendi kendini temizleyebilen maske sayesinde filtre değiştirme maliyetlerini çok düşük seviyelere indirdiklerini, filtre değişimi sırasında oluşabilecek bulaşıların önüne geçtiklerini ifade etti.

"Hiç çıkarmadan kullanılabiliyor"

Geliştirdikleri maskeyi deneyen sağlık personellerinin memnun kaldığını anlatan Şahin, şunları kaydetti:
"Çift hava kanalı olduğu için uzun süre görev yapan sağlık çalışanları rahat bir şekilde nefes alıp verebiliyor. Ayrıca içinde ömrü yaklaşık 15 gün olan 6 voltluk piller sayesinde sağlık çalışanları 24 saat boyunca hiç çıkarmadan bu maskeyi kullanabiliyor. Piller bittiği zaman yenilenmesi durumunda sağlık çalışanları maskeyi tekrar kullanmaya devam edebilir. Çalışmamıza faydalı model almak için Türkiye Patent Kurumuna başvuruda bulunduk.
Bizim geliştirdiğimiz sistem aynı zamanda birçok maske üzerine de uygulanabilir özelliği sahip. ABD ve Çin'den de patent alarak geliştirdiğimiz maskenin dünya tarafından kullanılmasını istiyoruz. Başka ülkelerde bu çalışma geçen aylarda başladı ve birkaç ürün sundular ama henüz tam kullanılabilecek bir ürün ortaya çıkmadı."
Şahin, geliştirdikleri maskenin dış yüzeyine yerleşebilen virüs ya da yabancı maddelerin dezenfeksiyonu için de bir kutu geliştirdiklerini, bu kutuda 30 dakika gibi kısa bir sürede maskenin dış yüzeyinin dezenfekte edilip yeniden kullanıma hazırlandığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Hadisle müjdelenen kutlu fethin 567. yıl dönümü

2020-05-29 14:38 - Gündem

İçişleri Bakanı Soylu: Artık göçün medeniyetleri nasıl zenginleştirdiğini anlatmanın tam da zamanı geldi

2020-05-28 17:58 - Gündem

Borsa'nın seyrinde salgının gidişatı önemli rol oynayacak

2020-06-01 15:47 - Ekonomi

La Liga 11 Haziran'da başlıyor

2020-05-29 21:43 - Spor

Türkiye Finans'tan çalışanlarına “JEST“

2020-06-02 13:24 - Genel

TOBFED: Araçlarınıza detaylı temizlik yapmadan yola çıkmayın

2020-06-02 13:31 - Ekonomi

FIFA'dan futbol paydaşlarına 'George Floyd' uyarısı

2020-06-02 14:42 - Spor

Sağlık çalışanları için kendini temizleyen maske geliştirdiler

2020-06-02 15:02 - Teknoloji

Dünya genelinde Kovid-19 tespit edilen kişi sayısı 6 milyon 278 bini geçti

2020-06-01 18:03 - Genel

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli süt sektörü temsilcileriyle görüştü

2020-06-01 18:22 - Ekonomi

İlgili Haberler

Türkiye'nin Yapay Zeka Eylem Planı için görüş alma süreci başladı

15:57 - Teknoloji

Türk kadınından Milli Muharip Uçak KAAN'a imza

13:33 - Teknoloji

Shoesmith Buzulu yılda yaklaşık 10 metre küçülüyor

13:07 - Teknoloji

Türkiye’nin "dijital gözleri" kadın mühendislere emanet

11:52 - Teknoloji

Türkiye'nin 58 şehrinde AR-GE ve tasarım merkezleri teknoloji geliştiriyor

11:42 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile telefonda görüştü

00:53 - Gündem

CNN: ABD-İsrail'in İran'daki saldırıları, kamusal alanları ve sivilleri tehlikeye attı

00:27 - Medya

Niğde'de bir apartmandaki doğal gaz patlamasında 16 kişi yaralandı

00:08 - Asayiş

Suudi Arabistan: Ülkenin güneydoğusundaki petrol sahası Şeybe'yi hedef alan 12 İHA düşürüldü

00:02 - Dünya

ABD-İsrail saldırılarının hedefindeki Tahran'da patlamalar meydana geliyor

23:58 - Dünya