?>

Sağlık Bakanı Koca: Aşı reddi ile ilgili tartışmalar yerlileşmeyle azalacak

Sağlık Bakanı Koca, "Önümüzdeki dönemde aşı reddi ile ilgili birçok tartışmanın aşıda yerelleşme ve yerlileşme ile daha da azalacağını düşünüyorum." dedi.

Tarayıcınız video oynatmayı desteklemiyor...

Gündem - 6 yıl önce

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada, çeşitli hastalıklardan korunmada aşıların çok büyük önem taşıdığını belirtti. Aşının ebeveynlerin sorumluluğu, çocukların ise hakkı olduğunun altını çizen Koca, aşı reddinin bilimsel bir dayanağı olmadığına işaret etti.

Son yıllarda aşı karşıtlığının gündeme geldiğinin anımsatılması üzerine Koca, "Ben aslında aşı reddinin çok gündemde kalmasının doğru olduğuna inanmıyorum. Aşı reddi ile aşı yapılmamasının da uygun olabileceği gibi bir algı oluşuyor." diye konuştu.

"Aşılama oranları yüzde 98'lerde"

"Aşı, mutlak yapılması gereken bir uygulamadır. Bunda hiç tereddüdümüz yok." ifadelerini kullanan Koca, aşı reddinin dünyada her geçen gün artığına dikkati çekti. Koca, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de bunun yansımalarını görüyoruz ve bu çerçevede de özellikle çocukluk çağı aşı uygulamasında giderek aşılamayı daha da artıran uygulamaya döndük. Yani, 2018'de yüzde 96 olan aşı uygulama oranımız 2019'da yüzde 98'e çıkmış oldu.

Yüzde 95'in altındaki aşılamanın özellikle riskli olduğunu biliyoruz. Bu anlamda Türkiye'de şu anda bir riskin olmadığını görüyoruz. Önümüzdeki dönemde aşı reddi ile ilgili birçok tartışmanın aşıda yerelleşme ve yerlileşme ile daha da azalacağını düşünüyorum.

Aşının yerlileştirilmesi noktasına daha fazla eğildiğimizi ve birçok çocuğumuzu erken dönemde aşılama noktasında yaygın bir gayret içinde olduğumuzu, bu kapsamda aşılama oranlarının yüzde 98'lere vardığını belirtmek istiyorum. Şu anda herhangi bir tehlikenin bulunmadığını da vurgulamak istiyorum.

Çocukluk çağı döneminde aşılamanın giderek daha azaldığını, vatandaşların daha önce aşılama yapıldığı için koruyuculuğunun devam ettiği yönünde düşüncelerin olduğunu, aslında okul çağı dönemindeki ikinci aşılamanın da mutlaka yapılması gerektiğini söylemek istiyorum."

2020 yılında özellikle yerli aşı üretiminin öne çıkacağını kaydeden Koca, "Hedef olarak 5 yıl koyduğumuz aşı üretimi kapsamında bu yıl önemli adımların atılacağı bir yıl olacak." dedi.

Kaynak: AA . dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Aygaz'a Kristal Elma'dan 2 ödül

2020-01-06 21:13 - Genel

Irak'ta Süleymani ve Mühendis için 3 günlük yas

2020-01-05 00:47 - Dünya

Judy vizyona giriyor

2020-01-02 12:57 - Kültür Sanat

Sarıkamış Şehitleri anısına zirve tırmanışı

2020-01-06 03:00 - Çevre-Hayat

2019 yılı enflasyon oranı belli oldu

2020-01-03 13:39 - Ekonomi

Eski sigara paketleri 'tarihe karışıyor'

2020-01-04 14:42 - Gündem

Diyanet İşleri Başkanlığı 15 uzman yardımcısı alacak

2020-01-06 11:37 - Gündem

Tayland yeni yıla plastik poşet yasağıyla girdi

2020-01-02 13:22 - Dünya

Memurun zamlı maaşı belli oldu

2020-01-04 12:33 - Ekonomi

Fransa'da şampiyonluğun en büyük adayı yine PSG

2020-01-02 14:17 - Spor

İlgili Haberler

İzmir'de seyir halindeki belediye otobüsü yandı

23:48 - Gündem

Hakkari'de Zap Suyu'na düşen pikapta yaralanan 4 kişiden 2'si hayatını kaybetti

19:28 - Gündem

Türkiye'nin COP31'e ev sahipliği yapma iddiası devam ediyor

18:03 - Gündem

Beyoğlu'nda metro inşaatında yaşanan kazaya ilişkin 2 şüpheliye tutuklama talebi

17:42 - Gündem

Fatih'te anne ve 2 çocuğunun ölümüne ilişkin yakalanan şüpheliler yarın adliyeye sevk edilecek

17:07 - Gündem

Günün Manşetleri

İzmir'de seyir halindeki belediye otobüsü yandı

23:48 - Gündem

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde maden sahasında meydana gelen göçükte 70 kişi hayatını kaybett

22:02 - Dünya

Bakan Yumaklı, DSİ'ye 1389 personel alınacağını açıkladı

21:42 - Ekonomi

Belçika'da binlerce kişi Gazze'ye destek gösterisi düzenledi

21:07 - Dünya

Gazze'de yağan yağmurlarla birlikte su seviyesi yükselen gölet tehlike saçıyor

21:02 - Dünya