?>

S&P'den ABD ve Çin'e ticaret uyarısı

S&P'den yapılan açıklamada, "Olası bir ticaret savaşında Çin, gümrük tarifeleri yerine ABD'yi yakından ilgilendiren hizmet ve yatırım sektörlerini hedef alabilir."

Ekonomi - 7 yıl önce

NEW YORK

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), ABD ile Çin arasında ticaret alanında artan gerginlikle ilgili uyarılarda bulundu.

ABD'nin 'BM İnsan Hakları Konseyi' kararı belli oldu

S&P'den yapılan açıklamada, ABD ile Çin'in birbirlerine gümrük tarifesi uygulamasının her iki ülkenin ekonomilerini büyük ölçüde etkilemesinin beklenmediği ancak bu ticari sürtüşmenin gümrük tarifeleri alanının ötesine yayılabileceği vurgulandı.

Açıklamada, cuma günü, ABD'nin Çin'den ithal ettiği 50 milyar dolar değerindeki endüstri için öneme sahip teknoloji ürünlerine yüzde 25 gümrük tarifesi uygulayacağını duyurduğu, bunun üzerine Çin'in ABD'den ithal ettiği değeri 50 milyar doları bulan 659 ürüne yüzde 25 gümrük tarifesi getireceğini bildirdiği hatırlatıldı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, dün gece, Çin'e daha önce açıkladığı tarifelere misillemeyle karşılık vermesi nedeniyle 200 milyar dolarlık daha gümrük vergisi uygulanması talimatını verdiğine değinilen açıklamada, bunun üzerine Çin'in misilleme yapmayı planladığı ancak ABD'nin duyurduğu miktara denk bir karşılık veremeyeceği çünkü Çin'in geçen sene ABD'den ithal ettiği ürünlerin değerinin toplamının 130 milyar doları bulduğu bilgisine yer verildi.

Öte yandan açıklamada, olası bir "ticaret savaşında" Çin'in gümrük tarifeleri yerine ABD'yi yakından ilgilendiren hizmet ve yatırım sektörlerini hedef alabileceğine dikkat çekildi.

Çin'in, ABD menşeli ürünlerin kendi ülkesine girişinde gecikmeler yaratabileceği vurgulanan açıklamada, aynı zamanda Pekin hükümetinin ABD'nin Çin'deki yatırımlarını kısıtlayabileceği kaydedildi.

Açıklamada, ABD'nin tarım ihracatında en büyük pazarın Çin olduğuna yer verildi. Ayrıca, Çin'in ABD'ye uygulayacağı gümrük vergileri arasında tarım ürünlerinin önemli bir paya sahip olduğuna vurgu yapıldı.

S&P açıklamasında, iki ülke arasındaki topyekun bir "ticaret savaşının" tüketici güveni, yatırım beklentileri ve orta ila uzun vadede ekonomik büyüme bakımından olumsuz etkileri olacağına dair uyarılar da yer aldı.

Muhabir: Övünç Kutlu

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Maliye Bakanı Ağbal: Bütçe mayısta fazla verdi

2018-06-18 15:32 - Ekonomi

Rusya 2'de 2 yaptı

2018-06-20 02:36 - Spor

Almanya hükümetinde sığınmacı çatlağı büyüyor

2018-06-17 18:32 - Dünya

Sığınmacılar için 'Her Şey Çok Gerçek' sergisi düzenlendi

2018-06-20 02:02 - Kültür Sanat

Hindistan'da sel felaketi: 17 ölü

2018-06-18 03:32 - Dünya

'Terör belasını ülkemizin gündeminden çıkaracağız'

2018-06-19 22:32 - Gündem

S&P'den ABD ve Çin'e ticaret uyarısı

2018-06-20 07:32 - Ekonomi

Alman medyasından Mesut Özil'e destek

2018-06-20 07:08 - Genel

Motosiklet kasasında yolculuk

2018-06-18 17:02 - Asayiş

'Millet İttifakı'nın amacı ülkeyi yönetmek değil'

2018-06-16 23:02 - Siyaset

İlgili Haberler

Hasadına başlanan Iğdır kayısısı Avrupa, Rusya, Gürcistan ve Azerbaycan'a ihraç ediliyor

13:57 - Ekonomi

Trabzon'da balıkçı tezgahlarında bolluk yaşanıyor

13:38 - Ekonomi

Karadeniz'deki kafeslerde yetiştirilen Türk somonu hasadı bereketli geçiyor

13:28 - Ekonomi

Emtia piyasalarında, jeopolitik risklerin gölgesinde makroekonomik veriler izlendi

13:18 - Ekonomi

Sigortacılar elektrikli araçların kasko poliçelerine özel teminat eklenmesi önerisinde bulundu

12:57 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Siyasilerden ABD'nin İran’daki nükleer tesisleri vurmasına yönelik tepkiler

14:53 - Siyaset

Beşiktaş'ın Dikilitaş projesi, olağanüstü genel kurulda oy çokluğuyla kabul edildi

14:47 - Spor

Rusya: Harkiv ve Donetsk'te iki yerleşim yerini ele geçirdik

14:42 - Dünya

İngiltere Başbakanı Starmer'a göre ABD, İran'ın nükleer tehdidine karşı harekete geçti

14:12 - Dünya

Manisa'da çıkan orman yangını kontrol altına alındı

14:08 - Gündem