Rusya'dan ABD'nin İran yaptırımlarına tepki

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları tekrar uygulamaya koymasına ilişkin, "BMGK tarafından alınan kararları aradan çıkartan tek taraflı tüm yaptırımları kınıyoruz." açıklamasını yaptı.

Genel - 8 yıl önce

MOSKOVA (AA) - Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını kınadı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları tekrar uygulama koymasından ötürü "derin bir hayal kırıklığı" duyulduğu belirtildi.
ABD'nin, Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşmayı bozmaya çalışmakla suçlandığı açıklamada, "Söz konusu adım, Washington'un, İran'a yönelik ambargoların kaldırılmasını öngören BM Güvenlik Konseyi'nin 2231 sayılı kararının ihlaline yönelik attığı adımların devamı niteliğindedir." ifadesi kullanıldı.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) tarafından yapılan tüm denetimlerde, İran'ın yükümlülüklerini yerine getirdiğinin ispatlandığına işaret edilen açıklamada, "BM Güvenlik Konseyi tarafından alınan kararları aradan çıkartan tek taraflı tüm yaptırımları kınıyoruz. Uluslararası kamuoyu, ABD'nin arzuları uğruna çok taraflı diplomatik başarıların feda edilmesine izin vermemelidir. Uzun dönemli deneyimlerimizin de gösterdiği üzere, baskı yaparak İran'ın imtiyazlarda bulunması sağlanamaz." değerlendirmesi yapıldı.
KOEP anlaşmasının hala geçerliliğini koruduğunu vurgulayan Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Bu anlaşmanın tarafları, ortaya çıkan zorlukları aşacak kapasiteye sahiptir. Biz de KOEP anlaşmasına bağlılığımızı teyit ediyoruz." görüşünü savundu.
Açıklamada ayrıca, Rusya'nın, İran ile ulusal seviyede ticaret ve ekonomik iş birliğinin korunması için gerekli tedbirleri alacağı bilgisine yer verildi.
ABD yönetimi, İran ile imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından askıya aldığı yaptırımları yeniden uygulamaya başladı.
İran'ın ABD dolarına erişimini, devlet tahvili satmasını, altın ve diğer değerli madenler ile çelik, alüminyum, kömür gibi metallerle ticaret yapmasını ve yolcu uçağı ya da parçalarını ithal etmesini engelleyen yaptırım paketi, 7 Ağustos itibarıyla resmen yürürlüğe girdi.Muhabir: Emre Gürkan Abay
Haftanın Öne Çıkanları

Çinli öğrenciler Nişantaşı Üniversitesi’nde

2018-08-01 13:15 - Ekonomi

Beşiktaş Avrupa kupalarında 206. maçına çıkıyor

2018-08-01 16:29 - Spor

Ticaret Bakanlığından 'hesap işletim ücreti' açıklaması

2018-08-04 15:44 - Genel

Amerikalı ekonomistlerin Fed beklentileri

2018-08-01 20:03 - Ekonomi

İran'da 'hayat pahalılığı' protestoları başkente sıçradı

2018-08-03 01:02 - Dünya

İran Merkez Bankası Başkan Yardımcısına tutuklama

2018-08-06 05:02 - Dünya

İş Bankası'ndan 3,3 milyar TL net kar

2018-08-01 21:59 - Ekonomi

İslami Cihad'dan 'Hamas-İsrail anlaşması' açıklaması

2018-08-07 17:06 - Genel

Vakfıkebir ekmeği tescillendi

2018-08-04 19:17 - Gündem

Mete Gazoz altın madalya kazandı

2018-08-04 19:26 - Spor

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump'a Truth Social paylaşımlarına erişim hizmeti satışı nedeniyle dava açıldı

21:03 - Ekonomi

Adana'da sahipsiz kediyi öldüren köpeği ağızlıksız gezdiren kadına para cezası uygulandı

20:58 - Gündem

Giresun'da debisi yükselen derede akıntıya kapılan ailenin üyelerinden 2'si ölü bulundu

20:53 - Gündem

İsrail Savunma Bakanı, Lübnan, Suriye ve Gazze’de işgal ettikleri bölgelerden çekilmeyeceklerini söy

20:37 - Dünya

COP31 Gençlik İklim Ideathonu başvuruları başladı

20:33 - Gündem