?>

Rusya’ya narenciye ihracatı başladı

Mersin’in Silifke ilçesinde uzun zamandan bu yana beklenen Rusya’ya narenciye ihracatı sonunda başladı. Silifke’den günde 300 ton ürün ihracata gönderiliyor.

Ekonomi - 9 yıl önce

Uçak düşürme olayı sonrasında Türkiye’den Rusya’ya yapılan narenciye ihracatı Rusya tarafından durdurulmuştu. Son dönemlerde iki ülke arasında yeniden dostluk rüzgarları esmesi ve 10 Ekim’de Rusya doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi için hükümetlerarası anlaşmanın imza töreninde konuşan Rusya lideri Vladimir Putin’in “Narenciye ihracatındaki yasağı kaldırıyoruz” açıklamasının ardından, narenciye üreticileri yaklaşık 1 yıl aradan sonra derin bir nefes aldı.

Türkiye’nin en önemli narenciye üretim merkezleri arasında yer alan Silifkeli üreticiler ve nakliye şirketlerinde yüzler gülmeye başlarken, narenciyelerin konulduğu plastik kasa fabrikalarında da üretimin tam kapasiteye döndüğü öğrenildi.

Mersin Bölge Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Ersin Akdoğan, Rusya’ya ihracatın başladığını, üreticinin ve ihracatçının yüzünün güldüğü bir sezon beklentisi içinde olduklarını kaydetti.

Türkiye’nin narenciye ürünleri ihracatında Rusya’nın yüzde 35’lik payla ilk sırada yer aldığına işaret eden Akdoğan, “Sezon başında Rusya pazarının açılması hem üreticimizin, hem de ihracatçımızın elini güçlendirdi. Sektörün tüm paydaşlarının emeklerinin karşılığını alabilecekleri bir iklim oluştu. Şu an yoğunlukta Rusya ve Ukrayna’ya portakal ve mandalina ihracat ediliyor. Günde 300 ton ürün ihraç edilirken Aralık ayı sonuna kadar bu süreç devam edecektir. Geçen yıl limonda 21 bin 500 dönüm alandan 75 bin 900 ton üretim olurken, 113 milyon 850 bin TL gelir elde edildi. Portakalda 500 dönüm alandan 1306 ton üretimle 1 milyon 306. bin TL gelir elde edildi. Mandalinada ise 545 dönüm alandan 910 ton üretimle 910 bin TL gelir elde edildi. Bu yıl bu fiyatların değişeceğini umut ediyoruz. Ürünlerimiz kaliteli olup, Rusya’ya ihracatın başlaması ile birlikte üreticimizin yüzü gülmüştür” dedi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Adana'daki yangında bir kişiye daha gözaltı

2016-12-02 01:22 - Gündem

Köpeğiyle birlikte zehirlendi

2016-11-27 15:08 - Asayiş

Konya'da lise pansiyonunda yangın

2016-12-01 21:32 - Gündem

Abu Dabi'de pole pozisyonu Hamilton'ın

2016-11-26 20:32 - Spor

Engelli Mehmet'in hayali müzik öğretmenliği

2016-12-03 14:02 - Gündem

Araplara 'klozetli' VIP araç

2016-11-29 16:02 - Ekonomi

FETÖ'den tutuklu ünlü iş adamı kalp krizinden öldü

2016-11-29 19:52 - Asayiş

İstanbul'da karla karışık yağmur bekleniyor

2016-11-30 15:02 - Gündem

Türkiye Afrika'ya şifa dağıtıyor

2016-11-28 14:37 - Sağlık

Diz ağrıları yaşantınızı kısıtlamasın

2016-11-29 13:22 - Sağlık

İlgili Haberler

ABD'de tarım dışı istihdam mayısta beklentileri geride bıraktı

16:12 - Ekonomi

Malatya'da depremlerden etkilenen Sultansuyu Barajı'nda gövde onarım çalışmaları sürüyor

15:27 - Ekonomi

Migros, kurban etlerini soğuk zincir ve hijyen denetimiyle müşteriye ulaştırıyor

15:22 - Ekonomi

Rusya Merkez Bankası Eylül 2022'den bu yana ilk defa politika faizini düşürdü

14:23 - Ekonomi

Doğu Akdeniz'in 5 aylık ihracatı 4 milyar doları aştı

12:42 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Avusturya'da kamu yayıncı kuruluşunun stüdyosu Gazze’ye dair tarafsız yayın talebiyle işgal edi

16:22 - Dünya

ABD'de tarım dışı istihdam mayısta beklentileri geride bıraktı

16:12 - Ekonomi

İzmir'de kent merkezinde bayram sessizliği hakim

16:08 - Gündem

Antalya, Muğla ve Mersin sahillerinde Kurban Bayramı'nın ilk gününde yoğunluk yaşanıyor

15:47 - Gündem

Arife günü 863 trafik kazasında 10 kişi hayatını kaybetti

15:32 - Gündem