?>

Coğrafi işaretli Taşköprü sarımsağından üretilen siyah sarımsak 6 ülkeye ihraç ediliyor

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye'den coğrafi işaret tescili alan Taşköprü sarımsağından üretilen siyah sarımsaklar, yurt dışında 6 ülkeye ihraç ediliyor.

Ekonomi - 9 saat önce

Kastamonu

Bundan yaklaşık 13 yıl önce gerçekleştirdiği Güney Kore gezisi sırasında siyah sarımsak ile tanışan Halit Cebeci, 2015 yılında bu alanda yatırım yapma kararı aldı. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden bilimsel, KOSGEB'den de proje bazlı destek alan Cebeci, birkaç denemenin ardından fermantasyonla elde edilen siyah sarımsağın üretimine başladı.

????

Kastamonu merkezde bulunan küçük bir dükkanda üretime başlayan Cebeci, şu anda 750 metrekare büyüklüğündeki bir tesiste üretim yapıyor.

Cebeci, siyah sarımsağın, Taşköprü sarımsağının fermente edilmiş hali olduğunu söyledi. Fermantasyon işlemi hakkında bilgi veren Cebeci, şunları kaydetti:

"Fermantasyon, sarımsağın belli sıcaklık ve nem koşullarında 6-8 hafta kadar bekletilmesi ile oluşuyor. İçine herhangi bir şey ilave etmeden biz 2015 yılından beri siyah sarımsak üretiyoruz. Daha önce Kastamonu merkezinde küçük bir işletmemiz vardı, üretime orada başladık. Sonra gittikçe ilginin artması, bizim üretim kapasitemizi artırmamız gerekliliğini ortaya çıkarttı. Biz de şu an Taşköprü ilçesine bağlı Alatarla'da yeni bir işletmeye taşındık. Bu işletmemiz daha modern, koşulları daha büyük üretim yapabilmeye uygun bir yer. Artık Taşköprü'deyiz, yani sarımsağın ana vatanındayız. Burada yetiştirilen Taşköprü sarımsağı ile ürünlerimizi üretiyoruz."

"Siyah sarımsaktan sirke gibi çok farklı ürünler yaptık"

Zamanla ürün çeşitliliğini artırdıklarını dile getiren Cebeci, "İlk başta sadece baş olarak ürettiğimiz siyah sarımsağı, şimdilerde çeşitlendirdik. Bunun püresini yaptık, burada yetişen yine tek diş 'mürdük' diye özel bir sarımsak var. Onu siyahlaştırdık, onun siyah mürdüğünü üretmeyi başardık. Siyah sarımsaktan sirke gibi çok farklı ürünler yaptık. Ondan fazla değişik siyah sarımsak ürünümüz var. Bu ürünleri tesisimizde fermente ettikten sonra ambalajlıyoruz ve zincir marketlere veriyoruz, restoranlara veriyoruz." diye konuştu.

"Taşköprü sarımsağından bir ilaç ham maddesi üretme projemiz var"

Siyah sarımsağın farklı sektörlerde kullanıldığını anlatan Cebeci, şöyle devam etti:

"Siyah sarımsak yeme içme sektörü dışında başka sektörlerde de kullanılıyor. İlaç, sanayi, kozmetik sektörü gibi. Bugünlerde daha da farklı ürünler üzerinde çalışıyoruz. Sarımsaktan, Taşköprü sarımsağından bir ilaç ham maddesi üretme projemiz var. Bunun bir ekstresini yaptık, birkaç ilaç firması ile bunu tablet ve kapsül formlarına, şurup formlarına getirilmesiyle ilgili çalışıyoruz."

Siyah sarımsağın çok güçlü bir aroması olduğunu vurgulayan Cebeci, "Bu sarımsağı alıp bundan katma değeri daha yüksek ürünler elde etme, bayrağı daha ileriye taşıma hevesindeyiz. Bunu kısmen de başardık. İlk başta çok küçük bir işletmedeyken, bugün Taşköprü'deki bu tesisimiz yaklaşık 750 metrekare. Burada oldukça büyük kapasitelerde üretim yapıyoruz. Sadece yurt içi değil, yurt dışına da satıyoruz. Almanya, Polonya, İngiltere, Bulgaristan, Birleşik Arap Emirlikleri, İtalya gibi ülkelere de siyah sarımsak ürünü gönderiyoruz." ifadelerini kullandı.

Siyah sarımsağın besin içeriğinin daha zengin olduğunu ifade eden Cebeci, şunları söyledi:

"Fermantasyon sonrasında sarımsağın besin içeriği, normal beyaz sarımsağa göre daha zenginleşiyor, daha stabil hale geliyor. Vücut siyah sarımsaktan daha fazla faydalanabiliyor. Kokusuz, yani bunu yediğimiz zaman vücudumuzda koku yapmıyor. Biliyorsunuz, Taşköprü sarımsağı aroması çok güçlü, yediğimiz zaman vücutta terle beraber oldukça ağır bir kokusu olabiliyor. Siyah sarımsakta böyle bir problem yok. Dolayısıyla modern hayatta, ofis ortamında çalışan insanlar için siyah sarımsak bir alternatif olabiliyor. Tadı farklı, daha az agresif. Normalde sarımsak oldukça agresif, yani yediğimizde midemizde sıkıntı yaratabiliyor. Oysa siyah sarımsak daha yumuşak, kuru erik tadında. Tadı da farklı, gurme bir lezzet, farklı bir lezzet, daha kolay tüketilen, günün her saati tüketilebilen bir ürün."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Formula 1 ABD Grand Prix'sini Max Verstappen kazandı

2025-10-20 00:42 - Spor

Uluslararası hukuk uzmanlarına göre Gazze'deki yıkımın maliyetini İsrail karşılamalı

2025-10-20 12:07 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İsrail'in, Gazze'ye insani yardım girişini dondurma kararından 'ABD baskısı'yla vazgeçtiği öne sürüldü

2025-10-20 08:44 - Dünya

Hatay'da sağanak sebebiyle Toprakkale-İskenderun Otoyolu'nda araçlar mahsur kaldı

2025-10-20 10:18 - Asayiş

Meksika'da sel felaketinde ölenlerin sayısı 76'ya yükseldi

2025-10-20 08:13 - Dünya

Özel sağlık sigortasında 60 yaş altına ömür boyu yenileme garantili poliçe sunulması zorunlu olacak

2025-10-20 10:53 - Sağlık

Trump yönetimi, Gazze'de Hamas'ı silahsızlandırma planını uygulamak için hazırlanıyor

2025-10-20 10:22 - Dünya

Trump'tan Ukrayna'ya çağrı: Yapmaları gereken, oldukları yerde, yani savaş hatlarında durmak

2025-10-20 09:43 - Dünya

Kuzey Makedonya'daki yerel seçimi iktidar partisi ile ortakları önde götürüyor

2025-10-20 08:08 - Dünya

Yapay zeka kullanımı akademisyenlerin öğretim metotlarını da şekillendiriyor

2025-10-20 12:42 - Teknoloji

İlgili Haberler

Zirai dondan etkilenen üreticilere 13,2 milyar lira destek ödemesi yapılmaya başlandı

19:22 - Ekonomi

New York borsası yükselişle açıldı

17:13 - Ekonomi

Borsa İstanbul BIST 100 endeksinde yükselişler yüzde 2'yi aştı

16:28 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: 23 yılda yaptığımız çalışmalarla 298,4 milyar dolarlık yatırımı hayata geçirdik

13:33 - Ekonomi

FAO ve Türkiye'den tarım politikalarını güçlendirecek yeni proje

13:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Netanyahu, Gazze'ye dün 153 ton bomba attıklarını itiraf etti

22:23 - Dünya

Eyüpspor, Kasımpaşa’ya karşı 2 golle kazandı

22:12 - Spor

Kassam Tugayları, Gazze'deki 1 İsrailli esirin cesedini daha Kızılhaç'a teslim etti

21:02 - Dünya

Meteorolojiden Doğu Akdeniz için gök gürültülü sağanak uyarısı

20:58 - Gündem

Konya'da asayiş kontrolünde bir kişinin cebinden çıkan piton, koruma altına alındı

20:43 - Asayiş