Rusya-Ukrayna savaşının Avrupa'nın enerji güvenliğine etkisi

Ekonomi güvenliği uzmanı Dr. Levent Yılmaz, Rusya-Ukrayna savaşının Avrupa Birliği'nin enerji politikasına yansımalarıyla ilgili, "Türkiye’nin, Rus gazına olan bağımlılığı azaltacak bir koridor olarak görülmesi gerekiyor." dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Ankara

Polis Akademisi Öğretim Üyesi ve Oxford Teknoloji ve Kalkınma Merkezi Kıdemli Danışmanı Doç. Dr. Levent Yılmaz, AA muhabirine savaşın Net Sıfır Emisyon Hedefi üzerinde yaratacağı etkilerini değerlendirdi.

Küresel piyasalarda enerji fiyatları artmaya devam ediyorAvrupa'da gaz fiyatları Rusya-Ukrayna savaşıyla yüzde 37 arttı

Savaş, sebep olduğu can kayıplarının yanında, enerji krizi ve Net Sıfır Emisyon Hedefine dair farklı endişeleri de ortaya çıkarırken Yılmaz, AB’nin Rus gazına olan bağımlılığını azaltmak için çeşitli çalışmalar yaptığını anlattı.

AB ülkelerinin daha fazla LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) tedarik etmesinin bu çabalar arasında yer aldığını vurgulayan Yılmaz, blok içerisindeki tedarik oranlarına da dikkati çekerek, "Avrupa’nın ithal ettiği LNG’nin yüzde 70’i üç ülkeden tedarik ediliyor. Bunun yüzde 26’sı ABD'den, yüzde 24’ü Katar’dan ve enteresandır ki yüzde 20’si Rusya’dan alınıyor. Yani Avrupa, Rusya’nın boru gazına olan bağımlılığını azaltmaya çalışırken, diğer taraftan Rusya’dan LNG alıyor." diye konuştu.

Fiyat riski

AB ülkelerinin doğalgaz depolarını yaz aylarında talep ve fiyatlar düşükken doldurduğunu, bu ülkelerin depolarını bu yaz daha yüksek maliyetlerle doldurmak zorunda kalabileceğini ifade eden Yılmaz, "Bir de ithalatının yüzde 20’si olan LNG’sini de almazsa karşı karşıya kalacağımız tablo, sadece Avrupa piyasalarında değil, Çin dahil, Latin Amerika dahil inanılmaz yüksek doğalgaz fiyatları anlamına gelebilir." dedi.

Avrupa’nın enerji tedariğinde gerçek bir problemle karşı karşıya olduğunu, bu problemin yakın zamanda çözüleceğe benzemediğini söyleyen Yılmaz, Avrupa’daki "Yeşil Dönüşüm" baskısının da enerjiye etkilerinin gözlendiğini vurguladı.

Levent Yılmaz, şöyle devam etti:

"Kovid-19 döneminde enerji piyasası allak bullak olmuşken, Yeşil Dönüşüm baskısıyla beraber bu alandaki yatırımların, özellikle de doğalgaz ve petrol arama ve iletim yatırımlarının da azaldığını görüyoruz. Yaşanan bu azalmanın en önemli nedeni, AB’nin en fazla enerji talebi olan bölgelerden biri olarak fosil yakıtlardan vazgeçme planları. Savaşın etkisiyle Yeşil Mutabakat Eylem Planı’nda gecikmeler ve ertelenmeler gündeme gelebilir Zaten zaman zaman Avrupa Komisyonu’nun, kömürle ilgili kararları ertelediğini, nükleerle ilgili kararlarını değiştirdiğini, doğalgaz çevrim santrallerinin bir süre daha Yeşil Dönüşüm kapsamına alınabileceği gibi ara kararlar aldığını gördük. Şimdilik AB Yeşil Mutabakat meselesindeki takvimi değiştirmemiş gibi görünüyor ama atılan adımlar takvimin değişebileceğinin sinyallerini de veriyor."

AB’nin enerji konusunda yaşadığı sıkıntıların devam edeceğini kaydeden Yılmaz, "Savaşın gidişatı veya sonucu ne olursa olsun önümüzdeki dönemde Avrupa Birliği’nin öncelikleri farklılaşabilir." dedi.

"Net Sıfır Hedefine erişmede bir gecikme olabilir. Avrupa, Rusya’dan gelen gazı ikame ederken çok daha pahalı senaryolarla karşı karşıya kalabilir." diyen Yılmaz, AB içinde Rus gazına yüzde 100 bağımlı ülkeler bulunsa da özellikle Balkanlar’da çok ciddi miktarlarda kömür tüketildiğini, bunun da ülkelerin Net Sıfır Hedeflerinde farklılıklar yaratacağını dile getirdi.

Türkiye önemli bir alternatif

Avrupa’nın Net Sıfır Hedefine ulaşması konusunda Türkiye’nin önemli bir konuma sahip olduğunu aktaran Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye hem Avrupa’da enerji çeşitlendirmesi açısından hem de fiyat güvenliği açısından önemli bir kapı olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’nin Rus gazına olan bağımlılığı azaltacak bir koridor olarak görülmesi gerekiyor. Türkiye, Avrupa için ciddi bir temiz enerji tedarikçisi haline gelebilir. Bu yenilenebilir enerjiyle beraber Türkiye, Avrupa’ya elektrik ihraç ediyor olabilir. Zaten Türkiye’de belirli miktarlarda temiz enerji var ama bu çok ciddi oranlarda artırılabilir. Ancak bu tür gelişmeler zaman alır, kısa vadede beklememek lazım.

Türkiye, Avrupa enerji arz güvenliği ve fiyat güvenliği açısından çok stratejik bir ülke ama AB müzakereleri sürecinde enerji başlığı açılmadı. Türkiye’nin potansiyeli görmezden gelinmeye çalışılıyor. Son dönemde İsrail ile beraber ilişkilerin yumuşaması, olası İsrail gazının Avrupa’ya taşınması meselesindeki iş birliği konusu, Kuzey Irak gazı meselesi ve Rusya'ya yaptırımların ilerlemesi durumunda ABD’nin İran’a uyguladığı ambargoyu hafifletmesi, özellikle enerji tarafında, doğalgaz tarafında İran’ın biraz daha serbest hareket edebilmesi meselesi, Türkmen gazının İran gazına bağlanarak Türkiye üzerinden iletilmesi meselesi.. Bunlar Avrupa Birliği’nin Türkiye olmadan bu işi çözemeyeceğinin de göstergesi ama AB uzunca bir süreden beri Türkiye’ye bu konuda çok adil yaklaşmıyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Uzakdoğu Sporları üzerine Ahmet Şimşek hocamız ile...

2022-03-27 06:18 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Çeçenistan Cumhuriyeti, Donbass'a “Gerçek İçin basın turu” düzenledi

2022-04-01 05:18 - Özel Haber

Ezel Akay'ın yeni filmi 'Osman Sekiz'in galası yapıldı

2022-03-30 14:33 - Magazin

Yetiştiriciler 'Karacabey merinosu'nu alabilmek için birbiriyle yarıştı

2022-03-29 18:31 - Çevre-Hayat

Ardahan'da kar ve tipi nedeniyle eğitime ara verildi

2022-03-28 08:29 - Eğitim

Ukrayna, Karadeniz'de görülen deniz mayınlarından Rusya'yı sorumlu tuttu

2022-03-30 06:18 - Dünya

MSB, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün uydu fotoğraflarını paylaştı

2022-03-30 23:29 - Günün Fotoğrafı

Ünver Sel: Batı’da cadı avına dönüşen Rus fobisi, Türkiye’yi de etkisi altına alabilir

2022-03-29 22:25 - Özel Haber

Kamerun'un ilk Türkçe kursunun öğrencileri artık Türkçe konuşuyor

2022-03-28 12:19 - Eğitim

TRT'nin Edirne'de çekilen 'Kara Tahta' dizisi seyirciyle buluştu

2022-03-31 09:46 - Medya

İlgili Haberler

YediHilal Derneğince düzenlenen Ticaret Mektebi "on'da dokuz" programı tamamlandı

20:53 - Ekonomi

Bakan Bayraktar: LNG anlaşması için Exxon Mobil ile görüşüyoruz

17:53 - Ekonomi

Bakan Şimşek'ten ekonomide "güven" ve "öngörülebilirlik" vurgusu

16:32 - Ekonomi

Makine mühendisi çift ahşap oyuncak üretiyor

14:07 - Ekonomi

Bakan Şimşek, İslam Kalkınma Bankası toplantıları için Suudi Arabistan'a gitti

13:58 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD'li savunma haberleri dergisi National Interest, Türkiye'nin donanma yeteneklerine dikkat çekti

00:03 - Medya

Bakan Fidan, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell ile görüştü

23:32 - Siyaset

Ligue 1'de Monaco kaybetti, PSG şampiyonluğunu ilan etti

23:27 - Spor

Londra YEE'de ödüllü yazar Willson'ın, ud tarihini anlatan kitabı tanıtıldı

23:22 - Kültür Sanat

Dışişleri Bakanı Fidan, Yemenli mevkidaşı Zindani ile bir araya geldi

23:18 - Siyaset