?>

Rusya ile yapılan anlaşmalar elma üreticisinin yüzünü güldürdü

Türkiye'nin en önemli elma üretim merkezlerinden Karaman'da elma hasadı devam ederken, Rusya ile yapılan ihracat anlaşmaları sonrası oluşan fiyat, üreticinin yüzünü güldürdü.

Ekonomi - 8 yıl önce

KARAMAN - MEHMET ÇETİN

Türkiye'de elma ağacı sayısında ilk sırada, üretiminde ise ilk üçte yer alan Karaman'da elma hasadı devam ederken, Rusya ile yapılan ihracat anlaşmaları sonrası oluşan fiyat üreticinin yüzünü güldürürüyor.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilin 11 milyon 500 bin elma ağacı ve yıllık 350-400 bin ton üretimle dikkati çektiğini söyledi.

Bu yıl bahar aylarında yaşanan donun rekolteyi düşürdüğünü, buna rağmen 350 bin ton civarında ürün beklediklerini ifade eden Muğlu, "Modern elma bahçelerimiz var. Üreticiler en yeni teknolojileri kullanıyor. Bu yıl geçen yıl olduğu gibi belli bölgelerde don, üretimi etkiledi. Fakat ürün kalitesi çok iyi. Şu anda fiyat 1 lira ila 1 lira 20 kuruş arasında değişiyor. En iyi tarafı da geçen yıl 10 kuruşa satamadığımız ıskarta elma 45 kuruş civarında." diye konuştu.

Bu fiyatların elma üreticisinin gelecek yıllara umutla bakmasını sağladığını anlatan Muğlu, şöyle devam etti:

"Biz bu fiyatları Rusya ile yapılan yaş meyve, sebze anlaşmalarına bağlıyoruz. Yapılan anlaşmalar direkt fiyatlara yansıdı. Ortadoğu ülkeleri ile olan sorunlar giderilebilse bu fiyatlar daha iyi olabilirdi. Elmanın soğuk hava deposuna girmeden, dalından koparıldıktan sonra da ihraç edilebilmesi lazım. Ürün depoya girdikten sonra aracılar fiyatlarla oynuyorlar. Bunun da sıkıntısını üretici çekiyor. Daha çok ülke ile ihracat anlaşmaları yapılması gerekir. İnşallah daha çok anlaşma yapılır, üreticinin yüzü güler. Bunun bir tek bu seneye mahsus olmaması lazım. Gelecek senelerde de böyle devam etmesi gerekir. Bu da istikrarlı ihracatla olur. Daha modern ve büyük soğuk hava depoları, kaliteli ürün lazım. Bunlar olursa fiyat istikrarı da olur."

Muğlu, üreticiden alınan fiyatla marketteki fiyatların çok farklı olduğuna işaret ederek, "Elma üreticide 1 lira, markette en az 4 lira. Bunu defalarca dile getirdik. Tüketici, elma üreticisi çok kazanıyor sanıyor. Tüketici de haklı. Onlar marketteki fiyatı biliyor. Bu aradaki farkı kim kazanıyor? Bunun iyi araştırılması lazım." ifadelerini kullandı.

"Devlet okullarda öğrencilere elma dağıtsın"

Türkiye'nin elma üretiminde dünya üçüncüsü olduğunu vurgulayan Muğla, şunları kaydetti:

"Tüketicinin en kolay ulaşabildiği meyve elma. Faydalarını herkes biliyor. Ülkemizin her yerinde yetişebilen bir meyve. Fakat başka ürünlere bakılınca devlet tarafından yeterince sahiplenilen bir ürün değil. Elmanın ciddi şekilde sahiplenilmesi lazım. Üretici kendi başına bırakılmış vaziyette. Fındıkta, narenciyede, üzümde olduğu gibi elma da sahiplenilirse üretici daha çok elma üretecektir. Yeni bahçeler kurulacaktır. Mesela sütte olduğu gibi sezonda haftada bir gün, iki gün öğrenci başına bir elma dağıtılsa, zaten iç piyasadaki elma tükenir. Devlet okullarda öğrencilere elma dağıtsın, hiçbir sorun kalmaz. İnşallah bunun alt yapısı oluşturulur."

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bozdağ'dan MTV zammı açıklaması

2017-10-06 15:52 - Siyaset

Denizli'nin gizli ihracat şampiyonu

2017-10-07 17:49 - Ekonomi

Bonzai krizine giren gencin içler acısı hali kamerada

2017-10-08 12:47 - Asayiş

Süper Lig'in en istikrarlısı Galatasaray

2017-10-03 15:11 - Spor

Kanaat önderlerinden 'birlik' çağrısı

2017-10-06 02:22 - Genel

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Moskova'da

2017-10-05 03:07 - Dünya

Yozgat Şehir Hastanesi dünyanın en iyi dijital hastaneleri arasına girdi

2017-10-04 16:11 - Genel

Suudi Arabistan Kralı Selman Moskova'da

2017-10-05 03:24 - Genel

Akülü sandalyesiyle oto yıkamacılık yapıyor

2017-10-06 16:37 - Çevre-Hayat

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar Van'da

2017-10-06 16:45 - Genel

İlgili Haberler

Netflix'in geliri üçüncü çeyrekte yaklaşık yüzde 17 arttı

00:03 - Ekonomi

AB, çiftçilerini gençleştirmek istiyor

20:28 - Ekonomi

Artvin'de lezzet ödüllü "Butko zeytini" hasadı başladı

19:27 - Ekonomi

İstanbul Orman İnovasyon Haftası'nda yangınları söndürmede kullanılan teknolojiler ele alındı

19:03 - Ekonomi

Bakan Bolat'tan Kuveyt'teki heyetler arası görüşmelere ilişkin paylaşım

18:33 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Türk askerinin Irak ve Suriye'deki görev süresi 3 yıl daha uzatıldı

00:33 - Gündem

ABD Başkanı Trump, Putin ile görüşme konusunu değerlendirdi: Boşuna bir görüşme yapmak istemiyorum

00:28 - Dünya

Şampiyonlar Ligi'nin üçüncü haftası 9 maçla başladı

00:23 - Spor

Almanya'da afet önlemi olarak 3 ila 10 günlük acil durum malzemesi stoklanması önerildi

00:07 - Dünya

Netflix'in geliri üçüncü çeyrekte yaklaşık yüzde 17 arttı

00:03 - Ekonomi