?>

Rusya ile BM arasında tahıl anlaşması konusunda 13 Mart'ta Cenevre'de toplantı yapılacak

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, İsviçre'nin Cenevre kentinde 13 Mart'ta Rus heyeti ile Birleşmiş Milletler (BM) temsilcileri arasında tahıl anlaşması ile ilgili toplantı yapılacağını bildirdi.

Dünya - 2 yıl önce

Moskova

Zaharova, başkent Moskova'da düzenlediği haftalık basın toplantısında güncel konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye, Ukrayna, Rusya ve BM arasında 22 Temmuz'da İstanbul'da yapılan tahıl sevkiyatı anlaşmasının uzatılması konusuna değinen Zaharova, "Rus heyeti ve BM'nin üst düzey temsilcilerinin katılımıyla 13 Mart'ta Cenevre'de istişarelerin yapılması planlanıyor. Bu toplantıda tahıl anlaşması ele alınacak." dedi.

Zaharova, Rus tarım ürünleri ve gübre sevkiyatına yönelik engellerin kaldırılmaması durumunda anlaşmanın uzatılması ihtimalinin düşük olduğunu savundu.

"Batı, Kuzey Akım hatlarındaki patlamalar konusunda Rusya ile temastan kaçınıyor"

Kuzey Akım 1 ve 2 doğal gaz boru hatlarında geçen yıl gerçekleşen patlamalara da değinen Zaharova, bu konuda Almanya, İsveç ve Danimarka'ya Rusya'nın katılımıyla bağımsız ve kapsamlı bir soruşturma yapılması için talepte bulunduklarına aktardı.

"Bu talepler dikkate alınmadı. Batı, bu konuda Rusya Federasyonu ile herhangi bir temastan kaçınıyor." diyen Zaharova, patlamalarla ilgili açık ve şeffaf şekilde soruşturmanın yapılması gerektiğini vurguladı.

"Paris, Afrika'da Rusya ile Çin'i önleme hayalleri kuruyor"

AA muhabirinin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bazı Afrika ülkelerine ziyareti esnasında "Fransa’nın Afrika’ya müdahale projesi Fransafrik'in sona erdiği" yönündeki açıklamasıyla ilgili sorusunu yanıtlayan Zaharova, "Duyduğumuz bir, gördüğümüz farklı. Bu ses getiren açıklamaların arkasında bölgeye yönelik tüketici yaklaşımını gizleme ve sahadaki çalışmaları aynı sonuçlar elde edilebilecek şekilde daha modern ve komplike yöntemlerle biçimlendirme isteği görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Zaharova, "Paris'in Afrika'ya yönelik ilgi gösterme ve başta Rusya ile Çin olmak üzere başka ülkeleri önleme hayalleri kurduğunu" vurgulayarak şu şekilde devam etti:

"Paris, askeri darbelere göz yumarak bile Fransa'nın resmi rotasını körü körüne benimseyen ülkeleri belirliyor. Elysee Sarayı'nın emirleri dışında bağımsız siyaset yürüten ülkelerin ise özgürlük ile demokrasiyi ihlal ettiği gösteriliyor. Bu ülkelere baskı kuruluyor. Ancak, Afrika'nın kamuoyu, gençler, birçok Afrika ülkelerindeki siyasi seçkinler, Paris'in bu kıtaya yönelik tutumunun ne kadar çelişkili ve kibirli olduğunu gün geçtikçe daha net görüyor."

Afrika'daki halkların istedikleri ülkelerle ilişki kurma hakkına sahip olduğunu, ancak sömürgeci yaklaşımı benimseyen devletlerin bunu kayda almak istemediğini belirten Zaharova, bazı ülkelerde Macron'un Afrika turu esnasında Fransa karşıtı protesto gösterileri yapıldığına işaret etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Almanya'daki Türklerden deprem bölgesine yardım eli

2023-03-04 15:15 - Gündem

2023 hac kuraları çekildi

2023-03-08 13:23 - Gündem

Fernando Muslera Kasımpaşa maçında oynayacak mı?

2023-03-08 14:08 - İnsan&Hayat

BAE’li Bakan, Türkiye ile ticari ilişkilerin güçleneceği değerlendirmesinde bulundu

2023-03-04 19:23 - Ekonomi

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

2023-03-08 14:10 - Gündem

Kadınlar deprem bölgesindeki mücadelede ön safta

2023-03-07 12:19 - Çevre-Hayat

Bursa'nın 132 yıllık meslek lisesi depremzedeler için standartlara uygun çadır üretiyor

2023-03-08 15:47 - Çevre-Hayat

Rusya ile BM arasında tahıl anlaşması konusunda 13 Mart'ta Cenevre'de toplantı yapılacak

2023-03-09 21:33 - Dünya

Küresel piyasalarda gözler ABD'nin tarım dışı istihdam verisine çevrildi

2023-03-04 13:54 - Ekonomi

Depremin büyük yıkıma yol açtığı Tanışma Mahallesi'nde yaralar sarılıyor

2023-03-04 15:33 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in duyurduğu "insani ara" hiçbir şey ifade e

15:07 - Dünya

Papa 14. Leo: Gazze'deki çok ciddi insani durumu büyük bir endişeyle takip ediyorum

14:22 - Dünya

Yüksek sıcaklıkların etkili olduğu Yunanistan'daki yangınlardan ikisi devam ediyor

12:58 - Dünya

İsrail ablukası altındaki Gazze'de son 24 saatte 2’si çocuk 6 kişi daha açlıktan yaşamını yitir

12:53 - Dünya

İsrail'in uluslararası sularda alıkoyduğu Hanzala gemisindeki aktivistler, Aşdod Limanı'na

12:48 - Dünya

Günün Manşetleri

Yurt geneli, hafta boyunca "tropikal gece"nin etkisinde olacak

15:58 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeşil Vatan'ı korumak için gece gündüz teyakkuz halindeyiz

15:47 - Gündem

Hatay İskenderun'da şehit olan iki asker son yolculuklarına uğurlandı

15:13 - Gündem

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in duyurduğu "insani ara" hiçbir şey ifade e

15:07 - Dünya

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Karşılaşılan şoklara rağmen enflasyon düşmeye devam ediyor

14:37 - Ekonomi