?>

Rusya: Görüşümüz yansıtılmazsa ortak G20 bildirisi olmayacak

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bu ay düzenlenecek G20 Zirvesi'ndeki bildiride ülkesinin de görüşlerinin yansıtılması gerektiğini belirterek, “(G20’de) Görüşümüzün yansıtılmaması durumunda tüm üyeler adına genel bildiri olmayacak.” dedi.

Dünya - 2 yıl önce

Moskova

Lavrov, Moskova Devlet Diplomasi Enstitüsü'nde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Rusya’nın Kazakistan ve Özbekistan’la ortak enerji projelerine yönelik çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

Lavrov, “Rusya, Kazakistan ve Özbekistan liderleri arasında, Kazakistan’ın altyapısını kullanarak Özbekistan’a doğal gaz sevkiyatı yapılmasıyla ilgili temaslar oldu. Bununla ilgili teknik çalışmalar zaman alacak ancak son derece gerçekleştirilebilir bir proje.” diye konuştu.

Çin’e yönelik doğal gaz sevkiyatı için Rusya’nın kendi altyapısına sahip olduğuna işaret eden Lavrov, “Bu, kimse için sorun yaratmaz. Çin'in çok fazla doğal gaz ihtiyacı var. Hiç kimse, ne Kazakistan ne de Türkmenistan, oyunun dışında kalmayacak.” dedi.

Suudi Arabistan’da Ukrayna krizinin çözümüne ilişkin düzenlenen ve Rusya’nın davet edilmediği zirveye ilişkin Lavrov, “Suudi dostlarımız, bize Cidde'de bu formatta bir toplantı daha düzenlemek istediklerini söylediler. Bunun yalnızca, Batılı katılımcılara ve bizzat Ukrayna'ya, Rusya’nın katılımı olmadan herhangi bir tartışmanın anlamsız olacağı fikrini iletmek için yapıldığını söylediler.” şeklinde konuştu.

Türkiye-Suriye ilişkileri

Lavrov, Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme sürecine de değinerek, “Resmi olmayan temaslarımızda 1998’de Adana Mutabakatı imzalandığı zamanki felsefeye dönülmesini önerdik.” dedi.

Söz konusu anlaşmanın, Türkiye’ye, terör tehdidine Suriye’de müdahale hakkı tanıdığına işaret eden Lavrov, “Bu anlaşma hala yürürlükte, kimse anlaşmayı feshetmedi.” ifadesini kullandı.

Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşmenin önündeki engelin ABD kaynaklı olduğu değerlendirmesinde bulunan Lavrov, “Türklerin güvenliklerine tehdit olarak nitelendirdiği radikal Kürt örgütlerinin ayrılıkçılığını kararlı bir şekilde körükleyen ABD'dir, dolayısıyla bu süreçler birbiriyle bağlantılıdır.” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılmayacağı ve kendisinin Rusya’yı temsil edeceği, Hindistan’da düzenlenecek G20 Zirvesi'ne ilişkin de Lavrov, “(G20’de) Görüşümüzün yansıtılmaması durumunda tüm üyeler adına genel bildiri olmayacak.” şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yerli lojistik robot 'TARQAN' TEKNOFEST'te vitrine çıktı

2023-08-31 11:37 - Teknoloji

"Süper meyve" aronya Bayburtlu çiftçilere yeni gelir kapısı olacak

2023-08-27 11:58 - Çevre-Hayat

Çini sanatını hem icra ediyor hem de öğretiyor

2023-08-28 14:27 - Kültür Sanat

Formula 1'de sıradaki durak İtalya

2023-09-01 09:53 - Spor

Ormanya'da tedavisi tamamlanan 53 leylek göç yoluna katıldı

2023-08-28 12:52 - Çevre-Hayat

Rekor yolcu ağırlayan Antalya Havalimanı bir taraftan da yenileniyor

2023-08-30 14:52 - Ekonomi

Dijital uygulamalar okulda başlayan zorbalığı eve taşıyor

2023-09-01 11:33 - Teknoloji

Milli İHA'ları "sınıfının en iyi motorları" uçuruyor

2023-09-01 11:53 - Teknoloji

Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun son toplantısı başladı

2023-08-31 10:42 - Gündem

Başkentte 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları dolayısıyla bazı yollar trafiğe kapatılacak

2023-08-29 17:18 - Gündem

İlgili Haberler

İran Devrim Muhafızları: Protestoculara bundan sonra müsamaha gösterilmeyecek

14:52 - Dünya

Berlin'deki sabotajın arkasındaki Volkan Grubu, 2011'den bu yana kritik altyapıyı hedef al

14:17 - Dünya

Avrupa'nın 7 ülkesi, Gazze ve çevresindeki son saldırılarından dolayı İsrail'i kınadı

13:57 - Dünya

Polonya'dan "Avrupa birlik içerisinde hareket etmeli" mesajı

13:32 - Dünya

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro: Ne Netanyahu, ne Hitler, ne Franco, ne de Salazar bunu yaptı

13:17 - Dünya

Günün Manşetleri

İran Devrim Muhafızları: Protestoculara bundan sonra müsamaha gösterilmeyecek

14:52 - Dünya

Ankara Adliyesinin ajandası yeni yılda yoğun

14:33 - Gündem

Manchester United'da Amorim dönemi sona erdi

14:27 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan, yarın Paris'teki Gönüllüler Koalisyonu Zirvesi'ne katılacak

14:22 - Siyaset

Berlin'deki sabotajın arkasındaki Volkan Grubu, 2011'den bu yana kritik altyapıyı hedef al

14:17 - Dünya