Milli denizaltının çeliklerini Erdemir üretecek

Erdemir Genel Müdürü Şaban Yazıcı, yeni nesil denizaltılar için çelik ürettiklerini belirterek, "Şu anda yeni üretilen milli denizaltımız, bu çeliklerle imal edilecek." dedi.

Ekonomi - 1 saat önce

Anadolu Ajansının (AA) Global İletişim Ortağı olduğu, Milli Savunma Bakanlığı ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfının (T3 Vakfı) ana yürütücülüğündeki TEKNOFEST Mavi Vatan, Gölcük Tersanesi Komutanlığı'nda gerçekleştiriliyor.
OYAK şirketlerinden Erdemir, MUGEM'in (Milli Uçak Gemisi) inşasında kullanılan yüksek performanslı gemi çeliklerini üreterek, savunma sanayisinin stratejik projesine destek oluyor.
MUGEM'in gövdesinde ve güvertesinde kullanılan çelikler, Türkiye'nin ilk ve tek levha haddehanesinde, Erdemir mühendisliği ve üretim gücünü temsil ediyor. MUGEM'in inşasında kullanılacak yaklaşık 40 bin ton gemi sacının da şirket tarafından üretilmesi planlanıyor.
Erdemir'in ürün ailesinde yer alan EH460 kalite gemi çeliği, yüksek mukavemet, üstün tokluk, kaynaklanabilirlik ve şekillendirilebilirlik özellikleriyle öne çıkıyor. MUGEM'in güvertesinde de kullanılan söz konusu ürün, Türkiye'nin mühendislik yetkinliğini, yerli üretim gücünü ve mühendislik birikimini savunma sanayisiyle buluşturuyor.
TEKNOFEST Mavi Vatan'da sergilenen MUGEM maketi, Türkiye'nin gücünün arkasında yer alan yerli çeliği ve üretim kabiliyetini ziyaretçilere sunuyor.
Erdemir, savunma sanayisinin stratejik projelerine yerli mühendislik ve üretimin yanı sıra milli çelik gücüyle katkı sağlarken, MUGEM'in güvertesinde "bağımsız gelecek" vizyonunu da sergiliyor.
Etkinlikte görüşlerini paylaşan Erdemir Genel Müdürü Şaban Yazıcı, uçak gemisi ve denizaltı olmak üzere iki farklı ürünle TEKNOFEST Mavi Vatan'da yer aldıklarını belirtti.
Yazıcı, TEKNOFEST Mavi Vatan'ın savunma sanayisi açısından önemli bir etkinlik olduğuna dikkati çekerek, "En önemlisi, burada diğer firmalarla ortak gördüğümüz pazarları değerlendirdik ve beraber çalışacağımız sinerji alanlarını yarattık. Dolayısıyla birbirimizi daha iyi tanıdık." dedi.
Firmalarla görüşmelerin ardından özellikle üretilemeyen, dışarıdan ithal edilen ikame çeliklere yoğunlaştıklarını aktaran Yazıcı, AR-GE ekipleriyle bu alanlar üzerine çalışmalar gerçekleştirmeyi planladıklarını ve TEKNOFEST Mavi Vatan'ın bu gelişmelere vesile olduğunu dile getirdi.
Savunma sanayisinin özellikle stratejik olarak önem arz ettiğini ve dünya genelinde yaşanan siyasi gelişmelerde çeliğin önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Yazıcı, şöyle devam etti:
"Sadece malzemeyi temin etmek önemli değil, bunun yerlileşmesi de lazım. ABD/İsrail-İran Savaşı'nda gördük ki ilk imha edilen yerler, demir-çelik tesisleri oldu. Çünkü füzelerdeki, denizaltılarındaki, tanklardaki ve uçak gemilerindeki çelikleri, demir-çelik tesisleri üretiyor. Dolayısıyla Erdemir, aynı zamanda stratejik bir demir-çelik tesisi."
MUGEM'in 40 bin ton çeliğini Erdemir olarak geliştirdiklerini ve ürettiklerini kaydeden Yazıcı, "Denizaltılar için gerekli HY-80 ve HY-100 dediğimiz yeni nesil denizaltı çeliklerini de üretiyoruz. Şu anda yeni üretilen milli denizaltımız, bu çeliklerle imal edilecek." diye konuştu.
Yazıcı, Erdemir'in Türkiye'de söz konusu ürünleri imal eden tek firma olduğunu ve Türkiye'nin dünya genelinde bu tür çelik kalitelerini üreten 5 ülkeden biri olduğunu da sözlerine ekledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Güney Koreli şarkıcılar, İstanbul Festivali'nde sahne aldı

2026-08-15 16:33 - Magazin

Amos Antik Kenti’nde tarihi mirasın korunması için çalışmalar sürüyor

2026-08-15 13:33 - Kültür Sanat

ASELSAN liseleri LGS'de başarı çıtasını yükseltiyor

2026-08-15 19:38 - Teknoloji

Milli cimnastikçi Adem Asil, Avrupa Şampiyonası'nda olmayacak

2026-08-18 20:28 - Spor

Skolyozla mücadelesinden ilham alarak sensörlü ayakkabı geliştirdi

2026-08-15 14:57 - Teknoloji

Nevşehir'de Hacı Bektaş Veli'nin Hakk'a Yürüyüşünün 755. Yıl Dönümü Anma Etkinliği düzenlendi

2026-08-15 00:17 - Çevre-Hayat

'1 Şehit, 1 Öykü, 1 Şiir' kitabının 5. cildi Konya'da tanıtıldı

2026-08-15 23:07 - Kültür Sanat

Kurumları yapay zekaya taşıyacak milli platform göreve hazır

2026-08-16 15:08 - Teknoloji

Ressam Yüksel Akman'ın "Kurtuluşa Doğru" sergisi İstanbul'da açıldı

2026-08-18 13:27 - Kültür Sanat

Türkiye, FIBA'nın Dünya Kupası Avrupa Elemeleri "güç sıralamasında" zirvede

2026-08-18 16:22 - Spor

İlgili Haberler

TEKNOFEST Mavi Vatan'ın ikinci gününde vatandaşlardan "milli gurur" vurgusu

15:52 - Ekonomi

TEKNOFEST Mavi Vatan'da gençlerin insansız deniz araçları jüri karşısında

15:08 - Ekonomi

Bakan Uraoğlu: Denizcilikte dünyanın en üst seviyelerine gelmiş durumdayız

14:07 - Ekonomi

Bitcoin, mayıs ayından bu yana ilk kez 77 bin doların üzerine yükseldi

13:43 - Ekonomi

Gölcük Tersanesi'nin hikayesi "Mavi Vatan Deneyim Alanı"nda anlatılıyor

13:32 - Ekonomi

Günün Manşetleri

TEKNOFEST Mavi Vatan'ın ikinci gününde vatandaşlardan "milli gurur" vurgusu

15:52 - Ekonomi

İngiltere Meteoroloji Ofisi: Bu yılki El Nino "hafızalardaki en güçlülerden biri" olabilir

15:48 - Dünya

Mescid-i Aksa'nın yakılmasının 57. yılında İsrail'in tarihi statükoya yönelik ihlalleri sürüyor

15:42 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

Yunanistan'ın Eğriboz Adası'nda orman yangını çıktı

15:37 - Dünya

Yunanistan'da Larisa kenti ve Girit Adası'nda makilik alanlarda yangın

15:27 - Dünya