?>

Rusya Devlet Başkanı Putin: İran’ın barışçıl nükleer enerji alanındaki çıkarları sağlanabilir

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "İran'ın barışçıl nükleer enerji alanındaki çıkarları sağlanabilir. İsrail'in güvenlikle ilgili endişeleri ortadan kaldırılabilir. Seçenekler var." dedi.

Dünya - 3 ay önce

St. Petersburg

Putin, St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu (SPIEF) kapsamında St. Petersburg Konservatuarı'nda dünyanın önde gelen haber ajanslarının yöneticilerinin sorularını yanıtladı. Toplantıya, Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz de katıldı.

????

İran'daki siyasi zorluklara rağmen halkın konsolide olduğuna işaret eden Putin, "Bu genellikle her yerde yaşanan bir durumdur ve İran'daki durum da bir istisna değil." ifadesini kullandı.

Putin, İran'daki "yer altı fabrikalarının" da yerlerinde durduğunu belirterek, "Bu bağlamda, hepimizin çatışmaları durdurmak, bir anlaşmaya varmak için yollar aramamız gerekiyor. Doğru olan, düşmanlıkları sona erdirmenin yollarını aramak, hem İran'ın hem de İsrail'in çıkarlarını güvence altına almanın yollarını bulmak." dedi.

<br class="k-br" />

Rusya'nın, İran ile karşılıklı yüksek bir güven düzeyine sahip olduğunu vurgulayan Putin, "İran'ın barışçıl nükleer enerji alanındaki çıkarları sağlanabilir. İsrail'in güvenlikle ilgili endişeleri ortadan kaldırılabilir. Seçenekler var." diye konuştu.

Putin, söz konusu detayları İsrail ve ABD ile ele aldıklarını da dile getirerek, "İranlı dostlarımıza belirli sinyalleri verdik. Genel olarak, hem İran'ın barışçıl nükleer enerjideki çıkarlarını sağlamak hem de İsrail'in güvenlik konularındaki endişelerini gidermek mümkündür." ifadesini kullandı.

Söz konusu önerilerin çerçevesini taraflara aktardıklarını vurgulayan Putin, "Kimseye hiçbir şey empoze etmiyoruz, sadece durumdan olası bir çıkış yolunu nasıl gördüğümüzden bahsediyoruz." dedi.

Putin, son kararın İsrail ve İran'daki siyasi liderliğe ait olduğunun altını çizdi.

Putin, "(İran'ın yardım isteyip istemediği) Stratejik ortaklık anlaşmasında savunma alanında bir madde bulunmuyor. İranlı dostlarımız da bunu talep etmiyor.” ifadelerini kullandı.

Rus lider Putin, Rus uzmanların İran’daki Buşehr nükleer tesiste çalıştığını belirterek, “250 kişi bulunuyor, 600’e çıkabilir. Bir yere de gitmiyoruz. Bu bir destek değil mi?” dedi.

Putin, "Trump, ‘ben o dönemde başkan olsaydım, bu savaş olmazdı' dedi. Trump bu konuda haklı

Karagöz, Putin'e "Rusya, her koşulda şartlar ne olursa olsun sanata tarihi boyunca önem verdi. Şimdi bir taraftan kültür ve sanat faaliyetleri devam ederken, diğer taraftan Rusya, Ukrayna ile askeri bir çatışmanın içinde, bir savaş ortamında. Daha önce bu savaş sürecinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tahıl Koridoru Anlaşması’na imza attınız. Açlık altında milyonlarca insanın sorununu birlikte çözdünüz. Böyle zor zamanlarda güçlü liderler zor kararlar alabiliyor. Çözülmez denilen şeyler çözülebiliyor. Geçtiğimiz haftalarda Erdoğan, yine bir liderler zirvesi çağrısında bulunmuştu. (Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir) Zelenskiy, hemen hazır olduğunu açıkladı ve geldi. ABD Başkanı Donald Trump, ‘eğer Putin gelirse, ben de gelirim’ diyerek, sizi adres gösterdi. Kremlin’den yapılan açıklamada ise bunun için şartların henüz tam oluşmadığı ifade edildi. Bu noktada bu problemin çözümü için siz liderlere etkin bir rol biçiyor musunuz? Ayrıca hangi şartların oluşması gerekiyor ki bu barış anlaşması için liderler bir araya gelebilsin?" sorusunu yöneltti.

Trump’ın Ukrayna savaşıyla ilgili daha önce yaptığı açıklamaları anımsatan Putin, "Trump, ‘ben o dönemde başkan olsaydım, bu savaş olmazdı' dedi. Trump bu konuda haklı. Gerçekten de Trump başkan olsaydı, büyük ihtimal çatışma olmazdı." dedi.

Ukrayna meselesi çözümüne ilişkin yapılan Minsk anlaşmalarının uygulanmadığına dikkati çeken Putin, Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, "Minsk anlaşmalarının Ukrayna’ya zaman kazandırmak için imzalandığı" yönünde açıklama yaptığını ve eski Fransa Cumhurbaşkanı'nın bunu teyit ettiğini hatırlattı.

Putin, "Çatışmaları sonlandırabilecek ve uzun vadede böyle bir durumun tekrarlanmaması için koşullar oluşturabilecek çözümün bulunması lazım." diye konuştu.

Kosova’nın bağımsızlığını kazanması örneğini veren Putin, Ukrayna’daki Donbass bölgesinin de bu şekilde ayrıldığını ve buradaki halkın kendi kaderini belirleme hakkına sahip olduğunu belirtti. Putin, "Uluslararası kuralların herkes için geçerli olması gerekiyor. Bu, herkes için güvenlik garantisidir." ifadelerini kullandı.

"Ukrayna ile belgelerin meşru yetkililer tarafından imzalanması lazım"

Putin, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy dahil herkesle görüşmeye hazır olduğunu dile getirerek, "Ukrayna devleti kime müzakere yetkisi verirse onunla görüşürüz. Ancak sorun belgeleri kimin imzalayacağından kaynaklanıyor. Bu, ciddi sorunların çözümünde bizim için önemli." şeklinde konuştu.

Ukrayna Anayasası’na göre başkanın 5 yıl süreyle seçildiğini ve bu sürenin uzatılmasının savaş durumunda bile mümkün olmadığını vurgulayan Putin, şöyle devam etti:

"Ukrayna’nın hem başkanlık hem de parlamenter bir sistemi var. Bu ne anlama geliyor? Tüm devlet organları devlet başkanı tarafından oluşturuluyor. Tüm askeri yetkililer, bakanlar ve tüm valiler devlet başkanı tarafından atanıyor. Böylece eğer devlet başkanı gayrimeşru ise tüm yönetim sistemi gayrimeşru hal alıyor. Bizim için müzakereleri kimin sürdürdüğü önemli değil. Görüşmeye hazırım ancak bir şey paylaşmak için değil, noktayı koymak için. Belgenin meşru yetkililer tarafından imzalanması lazım. Aksi takdirde yenileri gelip her şeyi çöpe atacak. Bu olamaz. Biz ciddi sorunları çözüyoruz."

Vladimir Putin, Ukrayna’da ilhak edilen bölgelerde referandum düzenlediklerinin ve bu toprakların artık Rusya’nın ayrılmaz parçası olduğunun altını çizdi.

"Fidan ve Erdoğan çözüm süreci için çok çaba sarf ediyor"

Ukrayna ile 2022’de İstanbul’da müzakere ettiklerini anımsatan Putin, "Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ederiz, (2022'de Ukrayna'yla) anlaşma hazırlanmıştı. Sonra (Batılılar) Rusya’yı sahada yenmek lazım dediler. Her şeyi çöpe atarak bu hedefe yöneldiler. Şimdi ise durum değişti." dedi.

Putin, Ukrayna ile müzakereleri sürdürmeye hazır olduklarına işaret ederek, "Bu müzakerelerin anlamı var. 1200 esir asker takası konusunda anlaştık. Bunlardan 500’ünü vererek, 400 askerimizi aldık. 6 binden fazla asker cesedi teslim ettik. Daha 3 bin cenaze vermeye hazırız. Bu trajik bir rakam." diye konuştu.

Türkiye’nin müzakerelerdeki rolünü vurgulayan Putin, "İstanbul’daki müzakerelerin sonucu, insani bir boyutu olması. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Putin, Rus ve Ukrayna müzakere heyetlerinin temas halinde olduklarını kaydederek, "(Dışişleri Bakanı Hakan) Fidan ve Erdoğan çözüm süreci için çok çaba sarf ediyor. Trump da samimi bir şekilde çözüm için uğraşıyor." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İran biraz daha dayanırsa… -Emin Batur yazdı-

2025-06-17 19:33 - En Son Yazılar

Çocukların spor yetenekleri oyunlarla keşfediliyor

2025-06-18 12:02 - Spor

ABD'de perakende satışlar mayısta beklenenden fazla düştü

2025-06-17 16:07 - Ekonomi

Adliye mutfaklarının aşçıları İzmir'de yarıştı

2025-06-18 12:07 - Magazin

Diyabet hastası kedi kök hücre nakliyle sağlığına kavuştu

2025-06-17 12:27 - Çevre-Hayat

İzmir'de 79 bin 854 sentetik ecza hapı ele geçirildi

2025-06-13 10:28 - Asayiş

Kars'ta polen yoğunluğu oluştu

2025-06-13 17:52 - Çevre-Hayat

Tunus'ta Türkiye'nin katılımıyla Zeytin ve Zeytinyağı Teknolojileri Fuarı düzenlendi

2025-06-14 23:17 - Ekonomi

Turistik Karaelmas Ekspresi, Zonguldak'a ulaştı

2025-06-14 14:17 - Çevre & Seyahat

Elektronik ortamda yayımlanan taşıt ilanlarında "yetki doğrulaması" zorunlu oldu

2025-06-18 09:27 - Ekonomi

İlgili Haberler

Fransa, Monako, Belçika, Lüksemburg ve Malta, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

03:27 - Dünya

Malta Başbakanı Abela, Filistin Devleti'ni resmen tanıdıklarını ilan etti

01:33 - Dünya

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, ABD Dışişleri Bakanı Rubio ile New York'ta görüştü

01:12 - Dünya

Belçika Başbakanı Bart De Wever, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

01:02 - Dünya

Monako Prensi 2. Albert Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

00:33 - Dünya

Günün Manşetleri

Fransa, Monako, Belçika, Lüksemburg ve Malta, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

03:27 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ne sınırlarımız içinde ne de bölgemizde teröre tahammülümüz yoktur

01:58 - Siyaset

A Milli Futbol Takımı'nın Bulgaristan maçı biletleri genel satışa çıkacak

01:52 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın New York'ta ikili temasları sürüyor

01:37 - Gündem

Malta Başbakanı Abela, Filistin Devleti'ni resmen tanıdıklarını ilan etti

01:33 - Dünya