?>

Rosneft Üst Yöneticisi Seçin, dünyada altına ve kripto paralara talebin arttığını söyledi

Rusya’nın en büyük petrol şirketi Rosneft’in Üst Yöneticisi (CEO) İgor Seçin, ABD’nin attığı adımlar nedeniyle doların zarar gördüğünü ve dünyada altına, kripto paralara ve ulusal para birimlerine talebin arttığını belirtti.

Ekonomi - 3 ay önce

St. Petersburg

Seçin, Rusya'nın St. Petersburg kentinde, Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF) çerçevesinde düzenlenen panelde küresel enerji piyasalarındaki gelişmelere ilişkin konuştu.

Enerjide sıfır karbon emisyonu hedefinin, başarısız bir süreç olduğunu anlatan Seçin, "Son on yılda, enerjide dönüşümün maliyeti 10 trilyon dolara ulaşırken, güneş ve rüzgar enerjisinin küresel enerji üretimindeki payı aynı dönemde yalnızca 4 puan artarak yüzde 6'ya yükseldi." diye konuştu.

Dünyada bu yıl yenilenebilir enerjiye 2 trilyon dolar daha yatırım yapılmasının planlandığına işaret eden Seçin, “Bu, hala küresel enerji tüketiminde yüzde 80 paya sahip fosil yakıtlara yapılacak yatırımın yaklaşık 2 katı.” dedi.

????

Seçin, Batı ülkelerindeki savunma sanayi üretimi nedeniyle nadir toprak elementlerine talebin hızla arttığını kaydederek, “Örneğin, bir F-35 savaş uçağının üretimi için 417 kilogram nadir toprak elementi gerekiyor. Son yıllarda bu kaynağa ulaşmak için çalışmaların hızlanması şaşırtıcı değil.” şeklinde konuştu.

Ukrayna’nın da nadir toprak elementleri alanında son 4 yılda 3 farklı anlaşma imzaladığına işaret eden Seçin, NATO bünyesindeki ülkelerin savunma harcamalarını daha da artıracağını ve bu durumun söz konusu ülkelerin ekonomilerinde sıkıntı oluşturacağını öne sürdü.

ABD’nin bütçe açığı sorunu nedeniyle ticarette kısıtlamalar uygulamaya başladığını belirten Seçin, “Tarifelerdeki keskin artış tedarik zincirlerinde kırılmaya, arz açığına ve enflasyona yol açıyor. Bu yıl getirilen söz konusu kısıtlamalar Çin tarafından pek fark edilmedi.” dedi.

ABD’nin attığı adımların dolar kullanımına etkisi

Seçin, doların rezerv para statüsü nedeniyle ABD’nin bütçe açığı sorunu yaşadığını vurgulayarak, “Bütçe açığının artması da dünyada dolar fazlası yaratıyor ve bu da küresel finans sisteminde çelişkili durumu derinleştiriyor.” ifadesini kullandı.

ABD’nin yaptırımları bir silah olarak kullandığını aktaran Seçin, “Bu durum, ABD’nin ve doların konumunu baltalıyor, altın, kripto para birimleri ve ülkelerin ulusal para birimleri gibi alternatif araçların kullanımına talebi artırıyor.” dedi.

Seçin, küresel ekonomideki “felaketlerin” bir gecede ortaya çıkmadığını ve felakete giden sürecin sorunların zamana yayılmasıyla oluştuğunu söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İran biraz daha dayanırsa… -Emin Batur yazdı-

2025-06-17 19:33 - En Son Yazılar

Notalar ve harflerden renklere yolculuk: Sinestezi

2025-06-21 12:03 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Çocukların spor yetenekleri oyunlarla keşfediliyor

2025-06-18 12:02 - Spor

Diyarbakır Çayönü Tepesi'nin kadın işçileri "tarih" kazıyor

2025-06-19 15:27 - Çevre-Hayat

ABD'de perakende satışlar mayısta beklenenden fazla düştü

2025-06-17 16:07 - Ekonomi

Çeşme, 16 ülkeden 80 sporcunun yarışacağı Dünya Motosurf Şampiyonası'na hazır

2025-06-20 13:38 - Spor

Adliye mutfaklarının aşçıları İzmir'de yarıştı

2025-06-18 12:07 - Magazin

Diyabet hastası kedi kök hücre nakliyle sağlığına kavuştu

2025-06-17 12:27 - Çevre-Hayat

Arnavutköy'de lojistik deposunda çıkan yangına müdahale ediliyor

2025-06-19 19:47 - Asayiş

Tunus'ta Türkiye'nin katılımıyla Zeytin ve Zeytinyağı Teknolojileri Fuarı düzenlendi

2025-06-14 23:17 - Ekonomi

İlgili Haberler

Bakan Bayraktar, ABD'li iş insanlarına yatırım çağrısında bulundu

20:07 - Ekonomi

Erbil fuarına katılan Türk şirketleri Ortadoğu'daki pazar paylarını arttırmak istiyor

17:32 - Ekonomi

ABD'nin cari açığı yılın ikinci çeyreğinde yüzde 42,9 azaldı

16:27 - Ekonomi

OECD, küresel ekonomide bu yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 3,2'ye yükseltti

16:18 - Ekonomi

Finansal kesim dışındaki firmaların net döviz açığı temmuzda azaldı

15:32 - Ekonomi

Günün Manşetleri

'Soğuk Savaş' programına yönelik başlatılan soruşturmada 2 şüpheli tutuklandı

21:55 - Asayiş

Süper Lig'den 7 kulüp PFDK'ye sevk edildi

21:47 - Spor

Fenerbahçe Teknik Direktörü Domenico Tedesco: İstediğim seviyeden çok çok uzaktayız

21:42 - Spor

Guterres: İnsafsız insan acılarının yaşandığı bir çağa girdik, BM ilkeleri kuşatma altında

21:32 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Cumhurbaşkanımız insanlığın ortak vicdanına tercüman olmuştur

21:17 - Gündem