?>

Rekabet Kurulu META hakkında 'geçici tedbir' kararı verdi

Rekabet Kurulu, Threads ve Instagram uygulamalarını bağlamak suretiyle hakim durumunu kötüye kullandığı şüphesi üzerine başlatılan soruşturmada META Platforms, Inc. (META) hakkında geçici tedbir kararı verdi

Medya - 1 yıl önce

Ankara

Rekabet Kurumundan yapılan açıklamada, META'nın Instagram hesaplarına dayalı Threads profili oluşturan kullanıcıların verilerini kullanıcılara onay seçeneği sunmaksızın birleştirmesinin soruşturma tamamlanana kadar telafisi güç zararlara yol açacağının değerlendirildiği ifade edildi.

Açıklamada, META'nın pazarda uzun yıllardır faaliyet göstermesi sebebiyle kapsamlı ve detaylı bir veri birikimine sahip olduğuna işaret edilerek, firmanın sahip olduğu kullanıcı tabanın büyüklüğü ve çeşitliliğinin, reklam verenler bakımından META hizmetlerini cazip hale getirdiği belirtildi.

Bu durumun META'ya hizmet geliştirme amacıyla daha fazla kaynak ayırabilmesine imkan sağladığı ve rakiplerin reklam verenlere ve dolayısıyla finansal kaynaklara erişimini zorlaştırdığı, bu çerçevede META'nın faaliyetlerinin pazarda giriş engeli oluşturduğu ifade edilen açıklamada, ayrıca, META'nın sunduğu temel hizmetler ve ilişkili hizmetlerle bir ekosistem olarak faaliyette bulunduğu, bu durumun, META'nın her bir hizmetten edindiği gücü ve birikimi diğer bir hizmetine aktarmasını mümkün kıldığı ve pazar gücünü artırdığı kaydedildi.

Açıklamada, mevcut bulgular çerçevesinde; Instagram ve Threads arasındaki veri aktarım mekanizması neticesinde oluşabilecek veri birleştirme davranışının engellenmesi yönünde geçici tedbir uygulanmasına karar verildiği bildirildi.

Her gün için 4,8 milyon idari para cezası uygulanacak

Öte yandan, META'nın Facebook, Instagram ve WhatsApp hizmetlerinden topladığı verileri birleştirerek sosyal ağ hizmetleri ile çevrim içi görüntülü reklamcılık pazarlarında faaliyet gösteren rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırdığı ve pazara giriş engeli yarattığı daha önce tespit edilmiş ve bazı yükümlülükler getirilmişti.

META tarafından Facebook, Instagram ve WhatsApp hizmetleri arasında verilerinin birleştirilmesine yönelik tercihleri için kullanıcılara sunulacak olan ekran bildirimi, yeterli derecede şeffaf olmaması, bir başka deyişle kullanıcıları yeteri kadar bilgilendirme içermemesi ve kullanıcıları veri birleştirmeye onay verecek şekilde yönlendirici nitelikte dizayn edilmesi sebepleriyle soruşturma kapsamında ele alınan rekabet karşıtı endişeleri gidermesi anlamında yeterli görülmedi.

Bunun üzerine Kurul, 12 Aralık 2023 tarihinden başlamak üzere, META tarafından önerilecek uyum tedbirinin Rekabet Kurumu kayıtlarına girmesine kadar her gün için 2022 yılı gayri safi gelirleri üzerinden 4 milyon 796 bin 152 lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Şimşek: İlk çeyrek sonunda cari açığın milli gelire oranı yüzde 3'ün altına gerileyecek

2024-03-12 15:28 - Ekonomi

Emirates Stadı'nda futbolcular için "ibadet odası" açıldı

2024-03-13 16:48 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan, Hollandalı mevkidaşı Slot ile telefonda konuştu

2024-03-13 17:47 - Siyaset

Bahçelievler Medical Park Hastanesinde azalan kan stoklarına dikkat çekmek için kampanya başlatıldı

2024-03-14 11:47 - Sağlık

İçişleri Bakanı Yerlikaya, İstanbul'da Gaziantep Hemşehri Sahuru programına katıldı

2024-03-16 04:12 - Gündem

Bakan Özhaseki, Mamak'taki kentsel dönüşüm şantiyesini ziyaret etti

2024-03-14 20:33 - Gündem

Rekabet Kurulu META hakkında 'geçici tedbir' kararı verdi

2024-03-18 11:37 - Medya

Emtia piyasasında ralli haftası yaşandı

2024-03-11 12:21 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Reformlarla milli şahlanışın altyapısını güçlendirdik

2024-03-11 21:33 - Siyaset

Ukrayna, savaşın son döneminde saldırılarını Rusların Karadeniz Donanmasına yoğunlaştırdı

2024-03-12 11:13 - Dünya

İlgili Haberler

ABD basınına göre Trump, Gazze'de açlık olmadığını iddia eden Netanyahu'ya telefonda bağırmış

10:28 - Medya

OpenAI, GPT-5'i kullanıma sundu

21:47 - Medya

ABD basını: Trump, Azerbaycan ile Ermenistan arasında ön anlaşma sağlandığını açıklayacak

21:18 - Medya

El Pais gazetesi: İspanya F-35 alma planını rafa kaldırdı

08:43 - Medya

DMM, 'Sahte e-İmza Operasyonuyla İlgili İddialar ve Gerçekler' bülteni hazırladı

23:02 - Medya

Günün Manşetleri

Termometreler 22 kentte 40 dereceyi aştı

23:27 - Gündem

Sinop ve Aksaray ve Diyarbakır'da orman yangınına müdahale sürüyor

23:22 - Gündem

Bugün termometreler 22 kentte 40 dereceyi aştı

22:58 - Gündem

Kurtuba Cami-Katedrali yangının ardından kısmi olarak açıldı

22:48 - Dünya

İstanbul’da "Gazze'ye Umut Işığı Ol" yürüyüşü düzenlendi

22:27 - Gündem