?>

Reçete yazdırmak isteyen hastalar acil servislerin verimliliğini düşürüyor

Hayati tehlikesi bulunan hastalara hızlı müdahale için kritik rol üstlenen acil servislerin, reçete ve rapor yazdırmak amacıyla yapılan başvurular nedeniyle verimliliğinin düştüğü ve bunun acil vakaların önünde engel oluşturabileceği bildirildi.

Sağlık - 6 ay önce

Ankara

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Gülhan Kurtoğlu Çelik, AA muhabirine, acil servislere reçete ve rapor yazdırmak amacıyla yapılan başvuruların, sağlık sistemiyle birlikte acil durum için gelen hastaları da etkilediğini söyledi.

Ankara Bilkent Şehir Hastanesine erişkin, çocuk ve kadın doğum olmak üzere 3 farklı acilden başvuru aldıklarını ifade eden Çelik, hastanenin erişkin acil kısmında günde 1200 ila 1500 hastanın muayene edildiğini belirtti.

Acillere yapılan gereksiz başvuruların sistemi yavaşlattığına dikkati çeken Çelik, acile gelen her hastayı kabul ederek tedavisini gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Çelik, acil servislere yapılan gereksiz başvurulara ilişkin, şunları kaydetti:

"Acil servislere en çok reçete yazdırmak için başvuruyorlar. Sağlık okuryazarlığımız ne yazık ki az. Kronik hastalıkların takibi acil servislerde yapılmaz. Reçete yazdırmak için acil servislere gelmemek gerekiyor. Çok hafif solunum yolu enfeksiyonu gibi bir bulguda da yine acil servisi tercih etmemek gerekir. Kişiler şikayetlerinin çok basit olduğunu biliyor ama neden beklediğini anlamayabiliyor. Oysaki biz daha acil hastalar olduğunda onları öne alarak bu hastaları geriye atmış oluyoruz. İstirahat raporları da yine acil servislerde verilecek bir durum değildir. Kişiler, izni olmadığında aile hekimine veya polikliniğe başvurması gereken durumlar için de acil servise başvuruyor."

Ramazanda iftardan sonra acil servislerde yoğunluk yaşanıyor

Çelik, bazı hastaların, farklı doktora muayene olduktan sonra üst solunum yolu için reçetesine yazılan ilacı kullanmadan, halsizliğinin arttığı şikayetiyle yeniden acil servislere başvurduğunu söyledi.

Bu hastalara "Ben muayene etsem ben de aynı ilacı yazacaktım." dediğini aktaran Çelik, "Hastalar 'Bir serum bağlasaydık çok iyi olurdu.' diyor. Serum vermenin gereksiz olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Ancak bu durumları anlatırken bile çok vakit kaybediyoruz. Genç bir hasta, yiyip içmesinde bir problem yok, ağız yoluyla çok rahat beslenebilecek bir hastanın damar yolundan serum almasına gerek yok. Seruma koyacağımız ağrı kesiciyi tablet olarak da içebilir. İstirahat etmesini, 24 saat fırsat vermesi ve ilaçların etkinliğinin başlaması gerektiğini söylüyoruz." ifadelerini kullandı.

Ramazanda acil servislerdeki yoğunluğa ilişkin de bilgi veren Çelik, "Ramazanda iftardan sonra geç saate kadar yoğun bir kalabalık oluyor. Hastalar ramazanda hazımsızlık problemleri, migren atakları ve ilacını erteleme sebebiyle acil servislere geliyor." dedi.

Prof. Dr. Çelik, acil servislere gelen hastalara, şu uyarılarda bulundu:

"Acil servislerde herkes kendisinin acil durumu olduğunu düşünüyor, sırasını vermek istemiyor ama bu market, banka sırası değil. Önemli bir vaka geldiğinde onu önce almak zorundayız. O durumda hoşgörülü olup empati yapmaları gerekirken, 'Neden bekledim, neden sıramı aldı?' dediklerinde kalabalığın da stresini artırıyorlar."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Kılıç, canlı yayında soruları cevapladı

2025-03-07 02:02 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye hedefini gerçekleştirme noktasında daha avantajlı konumdayız

2025-03-06 20:02 - Siyaset

16 yılda 200'ü aşkın kişiye sigarayı bıraktırdı

2025-03-10 12:57 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk milleti olarak Kudüs, Filistin nöbetimiz devam ediyor

2025-03-11 20:37 - Siyaset

Baykar ve Leonardo, SİHA'lardan uzay ve yapay zekaya kadar pek çok alanda ortak çalışacak

2025-03-06 17:37 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Kayserispor Başkanı Nurettin Açıkalın'dan yabancı orta hakem açıklaması

2025-03-06 14:47 - Spor

Trabzonspor galibiyetiyle moral bulan Hatayspor'da hedef seri yakalayıp ligde kalmak

2025-03-13 12:08 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan, İngiliz mevkidaşı Lammy ile telefonda görüştü

2025-03-10 13:42 - Siyaset

Bayraktar AKINCI 100 bin uçuş saatini aştı

2025-03-11 10:38 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'yi 'barış diplomasisinin' merkez üslerinden biri haline getiriyoruz

2025-03-12 15:38 - Siyaset

İlgili Haberler

Adalet Bakanı Tunç Antalya'daki Uluslararası 20. Adli Tıp Günleri'nde konuştu

12:57 - Sağlık

Alzheimer hastaları için "akıllı takip cihazı" desteği 6 ilde başladı

12:23 - Sağlık

Van'ı 'sağlık üssü' haline getirecek şehir hastanesinin yapım çalışmaları devam ediyor

10:02 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından çocuklarda kullanılan yüz boyalarına karşı uyarı

14:32 - Sağlık

Bebeklerin fiziksel gelişimi için devlet hastanesinde jakuzi ve masaj hizmeti

13:18 - Sağlık

Günün Manşetleri

Fransa, Monako, Belçika, Lüksemburg ve Malta, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

03:27 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ne sınırlarımız içinde ne de bölgemizde teröre tahammülümüz yoktur

01:58 - Siyaset

A Milli Futbol Takımı'nın Bulgaristan maçı biletleri genel satışa çıkacak

01:52 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın New York'ta ikili temasları sürüyor

01:37 - Gündem

Malta Başbakanı Abela, Filistin Devleti'ni resmen tanıdıklarını ilan etti

01:33 - Dünya