Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınan Kuyucuk Gölü kurudu

Türkiye'nin 13'üncü Ramsar Alanı olan ve Afrika-Avrasya göç yolu üzerinde bulunması dolayısıyla birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Kuyucuk Gölü, kuraklıktan etkilenerek bu yıl da kurudu.

Çevre-Hayat - 5 yıl önce

Kars
Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun birinci, Türkiye'nin ise 13'üncü Ramsar Alanı olup Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınan Kuyucuk Gölü, ülkede göç eden birçok kuş türüne ev sahipliği yapan göller arasında yer alıyor.
Yaklaşık 245 hektarlık göl ve 416 hektarlık Ramsar alanına sahip kuş cenneti, deniz seviyesinden 1627 metre yükseklikte bulunuyor.

Kars Valiliği öncülüğünde yürütülen proje kapsamında 2019'da tamamen kuruyan göle sondaj çalışmasıyla "can" suyu verildi. İlkbaharda su seviyesi yükselen Kuyucuk Gölü, binlerce göçmen kuşu ağırladı.
Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve etkili olan kuraklık nedeniyle Kuyucuk Gölü, ikinci kez kurudu. 

Ziyaretçiler hayal kırıklığına uğradı

Bölgeye gelen misafirler, gölün kuruduğunu görünce hayal kırıklığı yaşadı.
Göl ziyaretinde hüzünlenen Kuyucuk köyünden Taner Göktaş da kuruyan göl ortasında bağlamasını eline alarak yazıp bestelediği "Kurudu çöl oldu Kuyucuk Gölü" türküsünü söyledi.
Taner Göktaş, AA muhabirine, Kuyucuk Gölü'nün daha önce kuruduğunu ancak sondaj çalışmasıyla su verildiğini hatırlattı.

Gölün bu yıl şiddetli kuraklık nedeniyle yine kuruduğunu anlatan Göktaş, şöyle konuştu:
"Gölü kupkuru görünce ciğerim yandı. Var ile yok olmayı burada gördüm. Dün burası vardı, hatıralarımız vardı ve bugün yok. Su yerine simsiyah toprak var. Bu gölde hatıramız çoktu. Kışın 40-50 santim kar olurdu ve buzla kaplanırdı. Buzun üzerinde topaç oynardık, kızaklarla kayardık, atlarımızı yıkardık ve burada yüzerdik. Şimdi gölün tam ortasındayım, ne yazık ki suda değil, karada toprağın üzerindeyim. Bu bana çok acı verdi, bizim için çok büyük bir kayıptır."
KuzeyDoğa Derneği Başkanı Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu'nun göle büyük emekleri olduğunu ve dünyaya tanıtılmasında katkı sağlandığını anlatan Göktaş, gölün kuruduğunu görünce hüzünlendiğini ve bunun üzerine yazıp bestelediği türküyü söylediğini dile getirdi.

"Fotoğraflardan görmüştüm, çok güzeldi"

Almanya'dan memleketi Kars'a ziyarete gelen Melisa Taşkapu ise ilk defa bölgeyi ziyaret ettiğini belirterek, "Herkes gölden çok bahsetmişti, görmek istiyordum ama nasip değilmiş. Her yer kupkuru, inşallah seneye görürüm. Bizimkiler hep bahsediyordu. Babam burada doğup büyüdü ama bir şey göremedim. Fotoğraflardan görmüştüm, çok güzeldi. Şimdi yürüyerek gölün ortasına geldik." diye konuştu.
Köy sakinlerinden Bülent Taşkapu da en son köye 2016'da geldiğini ve o zaman göldeki su seviyesinin iyi durumda olduğunu aktardı.
Bu yılki manzara karşısında şok yaşadığını söyleyen Taşkapu, "Maalesef gölün o güzelliklerini göremedik. İklim değişikliği bizim gölü de etkiledi, çok hüzünlüyüm." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA . dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Tekvandoda Hatice Kübra İlgün ve Hakan Reçber çeyrek finale çıktı

2021-07-25 10:46 - Spor

Trump'ın Yemin Töreni Komitesi Başkanı Barrack BAE için kayıt dışı lobicilik yapmakla suçlandı

2021-07-21 06:17 - Dünya

Çin'de 'Monkey B' virüsü nedeniyle ilk ölüm gerçekleşti

2021-07-18 21:46 - Sağlık

Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınan Kuyucuk Gölü kurudu

2021-07-25 19:55 - Çevre-Hayat

Mikonos Adası'nda Kovid-19 vaka sayılarındaki büyük artış sebebiyle özel önlemler alındı

2021-07-19 00:36 - Dünya

Ayasofya-i Kebir Camii ibadete açılmasının ilk yılında 3 milyonu aşkın ziyaretçiyi ağırladı

2021-07-23 15:53 - Gündem

Bıçakçılığı 50 yıldır 9 metrekarelik atölyesinde yaşatmaya çalışıyor

2021-07-23 16:33 - Çevre-Hayat

Hər şey qızın anasından asılıdır. Ana istəsə qızı fahişə də olar, mələk də… -İrade Celil Azerbaycan'dan yazdı-

2021-07-19 09:24 - En Son Yazılar

Fransa'da El-Kaide tehdidi nedeniyle terör alarmı verildi

2021-07-23 17:28 - Dünya

Borsa haftaya düşüşle başladı

2021-07-19 13:06 - Ekonomi

İlgili Haberler

Gökyüzü meraklıları Perseid meteor yağmurunu izledi

22:53 - Çevre-Hayat

Avrupa'da güneş tutulması büyük ilgiyle izlendi

22:43 - Çevre-Hayat

Camiboğazı Yaylası sisli manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor

11:07 - Çevre-Hayat

Ölüdeniz Avrupa'nın en değerli 4. plajı seçildi

16:14 - Çevre-Hayat

Avrupa yeni sıcak hava dalgasına hazırlanıyor

22:08 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Paris Saint-Germain UEFA Süper Kupa'nın sahibi oldu

00:02 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Siyaset