Ramazanın özeli Antalya kabak tatlısı

Antalya'da hafif ve çok leziz olduğu için her mevsim tüketilen, özellikle ramazan sofralarının vazgeçilmezi kabak tatlısı, turistlerin de en çok tercih ettiği tatlılar arasında yer alıyor.

İslam-Hayat - Safer 1448 - 8 yıl önce

ANTALYA - Ayşe Yıldız

Hafif ve son derece leziz olduğu için her mevsim tüketilen, özellikle ramazan sofralarının vazgeçilmezi kabak tatlısı, her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği Antalya'da yabancıların da gözdesi.

Yapılışı ve sunumu ile diğer bölgelerde yapılan kabak tatlılarından farklı olan Antalya kabak tatlısı yapılırken kabak özenle doğranıp, içine limon sıkılarak bir gün toz şekerde bekletiliyor. Dolaptan çıkarılan kabak, közde saatlerce pişirilip, kuzinede fırınlanıyor.
Manda kaymağı, tahin, ceviz, Antep fıstığı, acı, Hindistan cevizi eklenerek sunulan kabak tatlısı ilgi görüyor. Antalya kabak tatlısı, tercihe göre sıcak veya soğuk olarak da servis edilebiliyor.
Bal kabağından yapıldığı için hafif olan ve çok tercih edilen bu tatlı, Antalya'da her evde hazırlanarak ramazan sofralarının vazgeçilmezleri arasında yerini alıyor.
İftarda ve sahurda tüketilen tatlı, kente gelen turistlerin de gözdesi oldu. Avrupa ülkelerinden ve Rusya'dan gelen turistler, kabak tatlısından paket yaptırarak ülkelerine götürüyor.
Özellikle Burdur şekeriyle pişirilip, tahinle ve manda kaymağıyla servis edilen Antalya kabak tatlısının tescillenmesi için Antalya Ticaret Odası'nın (ATSO) çalışmaları sürüyor.

Burdur şekeri, manda kaymağı...

Kentteki bir restoranın sahibi ve şefi Mehmet Akdağ, kaliteyi tutturmak için ürünleri aynı kişilerden aldıklarını, lezzetli kabakların çekirdeklerini üreticilere vererek, yeniden ürettiklerini söyledi.
Kabağın uygun koşullarda saklanması gerektiğini aktaran Akdağ, Türkiye'de çeşitli bölgelerde kabak tatlısı yapıldığını ancak Antalya'nın tatlısının lezzeti ve sunumunun farklı olduğunu ifade etti.
Yabancı misafirlerin kabaktan yapılan tatlıya şaşırdığını belirten Akdağ, "Michelin yıldızlı şefler gelmişti restorana, 'Kabaktan tatlı yapmak aklımıza gelmemişti' dediler, tatlıyı çok sevdiler. Kabak tatlısını dedeme, Atatürk'ün baş aşçısı Hacı Hasan öğretmiş. 82 yıldır da restoranımızda yapılıyor." dedi.
Akdağ, lezzetli kabak tatlısını pişirmesinin püf noktalarının Antalya kabağını Burdur şekeriyle 18 saat bekletmek ve közde pişirmek olduğunu söyledi.

"Kabak tatlısı sürekli ilgi ister"

Tatlıyı acılı da yaptıklarına işaret eden Akdağ, şöyle devam etti:
"Kabak tatlısının üzerine manda kaymağı, üstüne de ince doğranmış acı biber koyuyoruz. Ağzımız acıyla uyarıldığında tat alma duyusu daha fazla harekete geçiriyor. Kabak tatlısı sürekli ilgi ister, pişerken başında beklemek köpüğünü sürekli almak gerekiyor. En çok tercih edilen tatlımızı, turistler de çok seviyor. Rusya'ya, Avrupa ülkelerine götürüyorlar."
Piyazcı Hüseyin Kantürk ise kabağın lezzetinde yetiştirildiği rakımın, verilen su miktarının da önemli olduğuna dikkati çekerek odun ateşinde pişirdikleri tatlıyı sıcak ikram ettiklerini söyledi. Kabak tatlısının asırlık bir lezzet olduğunu vurgulayan Kantürk, "Hafif, yöresel bir tatlımız. Ramazanda da en çok tercih edilen lezzet." diye konuştu.
Ev hanımı Esma Kalay kabak tatlısının sofraların vazgeçilmezi olduğunu ve misafirlere mutlaka ikram ettiklerini anlattı.
Nuray Koç da altın gününde kabak tatlısı yaptıklarını, hafif olduğu için herkesin sevdiğini ifade etti.
Ümmü Karakaya ise "Mükemmel bir tatlı. Yağlı değil, leziz. Annem evde sürekli yapar, ramazanda mutlaka olur." dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rukiye Yıldırım'ı kutladı

2018-05-11 02:30 - Genel

TFF Tahkim Kurulu Mustafa Er'in cezasını onadı

2018-05-12 18:02 - Spor

Nişana giderken kaza yaptılar: 11 yaralı

2018-05-12 22:32 - Asayiş

"Made in Turkey markasına yatırım yapmamız lazım"

2018-05-14 14:12 - Ekonomi

Albaraka Türk, "Pakistan Ülke Günü" düzenledi

2018-05-14 15:13 - Ekonomi

Mütevazı Akhisarspor kupaya uzandı

2018-05-11 15:02 - Spor

Bitlisli 2 bin kadın farklı kültürlerle tanıştı

2018-05-15 19:02 - Çevre-Hayat

PFDK'nin futbolculara verdiği 'ağır' cezalar

2018-05-11 15:49 - Spor

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş: Her büyük kentin çirkin yapıları maalesef yeni yapılardır

2018-05-13 02:04 - Genel

AA Finans Sanayi Üretimi Beklenti Anketi sonuçlandı

2018-05-14 18:17 - Ekonomi

İlgili Haberler

Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Görmez'den Şam'daki üniversitelerle işbirliği mesajı

23:08 - İslam-Hayat - Safer 1448

Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç, doğumunun 101'inci yılında anılıyor

11:43 - İslam-Hayat - Safer 1448

Fatih'te Osmanlı hazireleri aslına uygun şekilde ihya ediliyor

16:52 - İslam-Hayat - Safer 1448

IGMG'nin "Stajyer İmamlık Programı" ile üniversite öğrencileri Avrupa'daki camilerde görevlendirildi

14:18 - İslam-Hayat - Safer 1448

Güvenlik kulübesinde izlediği belgeselden etkilenip hattat oldu

16:52 - İslam-Hayat - Safer 1448

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davasını en güçlü şekilde savunmaya devam edeceğiz

19:48 - Gündem

ABD Kongresi için yarışan Müslüman adaylardan Ilhan Omar, Minnesota'daki ön seçimleri kazandı

19:42 - Dünya

Irak Başbakanı Zeydi: "Uluslararası Koalisyonun Irak'taki görevinin sona ermesi için 30 Ey

19:03 - Dünya

Fransa'da 40 binden fazla kişi içme suyu kesintileriyle karşı karşıya

18:57 - Dünya

Ahbap Derneğinin banka kasasından 44 milyon lirayla alınan altın yerine ilaç ve kitap çıktı

18:53 - Gündem