Ramazan Dede, her akşam özlü hikayelerle çocuklarla bir araya geliyor

Oyuncu Hasan Demirci, "Ramazan Dede" karakteriyle her akşam, çocuklara ramazan ve oruçla ilgili hikayeler anlatıp hediye veriyor.

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

İstanbul
Sancaktepe Belediyesinin desteğiyle tiyatro sanatçısı Vahit Atan'ın hazırladığı proje kapsamında, Türk kültürü ve medeniyetinin önemli değerleri aktarılıyor.
Ramazan Dede, Meydan Park'ta kurulan otağda, bir yandan peygamberler ile Ertuğrul Gazi, Nene Hatun, Kanuni Sultan Süleyman ve Fatih Sultan Mehmet gibi önemli kahramanları çocuklara tanıtıyor bir yandan da ilahi ya da çocuk şarkıları öğretiyor.
Projeye ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Demirci, ramazan ayının ilk gününden itibaren Ramazan Dede karakteriyle çocuklarla buluştuğunu ve her geçen gün çadıra gelen çocuk sayısının arttığını dile getirdi.

"Hep beraber bu projeyi sahiplendik"

Demirci, projede yer aldığı için çok mutlu olduğunu aktararak, "O kadar güzel imkanlar önümüze sunuldu ki, böyle bir ortamda çocuklarla beraber ramazana, kültürümüze dair bir şeyleri paylaşmak inanılmaz iyi geldi. Her gelen başka birine söyledi ve çadırımız artık bize yetmemeye başladı. Sağ olsunlar, çocukların gözündeki ışıltıyı görmek de beni o kadar çok mutlu ediyor ki." ifadelerini kullandı.
Projenin mimarının Vahit Atan olduğunu kaydeden Demirci, şunları söyledi:
"(Atan), ramazanda çocuklara hikayeler anlatan, çocuklarla birlikte o hikayelerin, bilmecelerin, türkülerin içerisindeki enerjiyi paylaşan bir Ramazan Dede karakteri olmasını istedi. Bana da fikir çok güzel geldi. Değerlerimizi anlatabildiğimiz, ramazandan bahsettiğimiz ve bize ait bir şeyleri çocuklarımıza ulaştırabilmek düşüncesinden dolayı hep beraber bu projeyi sahiplendik. Aslında anlattığımız hikayeler, bildiğimiz, bazen unuttuğumuz bazen kulak kabartmadığımız, önemini yitirdiğini düşündüğümüz hikayeler ama hepsini tekrar hayata geçirdik ve çocuklarımıza ulaştırıyoruz."

Hasan Demirci, iyi bir iletişim kurdukları çocukların, anlatılanları dikkatle dinlediğini aktararak, "Bugün Nene Hatun'dan bahsettik mesela. Nene Hatun gibi ne kadar değerli büyüğümüz, ecdadımız, insanımız var. Onları olduğu yerlerden çıkartıp, çocuklarımızın karşısına getirip, Ramazan Dede figürü üzerinden 'Bakın bunlar da var.' diyoruz. Bu da Sancaktepe Belediyesi sayesinde oldu." diye konuştu.

"Geçmişten gelen hikayeleri bugünle harmanlayan bir figürü hayata geçirdik"

Çocukları çok sevdiğini dile getiren Demirci, uzun yıllardır çocuklarla ilgili işlerde çalıştığına dikkati çekerek, "Galiba birazcık onları tanıyor, onlara ulaşmanın kestirme yollarını da biliyorum. O kestirme yollardan gidip bir noktada buluşuyoruz. Hemen dedeleri oluveriyorum. Hemen türkülere eşlik edip, sorularıma cevap veriyorlar. İşte bu inanılmaz." değerlendirmesinde bulundu.
Demirci, Ramazan Dede'nin ana fikrine de değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ramazan Dede, aslında herkesin aklına gelmiş olabilir ama bu farklı bir konsept. Dede Korkutlardan günümüze taşınan, İslami değerlerle de birleşen, geçmişten hikayeleri bugünle harmanlayan bir figürü hayata geçirdik. Ortak insani değerlerden, sevgiden, mutluluktan, kardeşlikten bahsediyoruz. Umarım Ramazan Dede sadece Sancaktepe'de değil, birçok şehirde, belediyede çocuklara ulaşır. Biz kendi hikayelerimizi, çok güzel, masum bir dille anlatırken, 'Bakın, televizyon ve cep telefonu dışında, böyle değerlerimiz var. Bunların da farkına varın.' diyebilmeyi başarabildiğimizi düşünüyorum."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Galatasaray Süper Lig'de Altay'a konuk olacak

2022-04-23 12:07 - Spor

Nikaragua’da 6,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi

2022-04-21 11:59 - Dünya

IMF, yeni şoklara karşı Avrupa'ya para politikası yerine maliye politikasını kullanmayı önerdi

2022-04-22 20:10 - Ekonomi

CSO Ada Ankara'da 23 Nisan şenlik havasında kutlanacak

2022-04-20 12:03 - Kültür Sanat

Yaşam Partisi’nden Yargıtay aracılığı ile AK Parti’ye DSÖ ve ‘pandemi’ uyarısı!

2022-04-21 10:21 - Özel Haber

AKM yeniden İstanbul Müzik Festivali konserlerine ev sahipliği yapacak

2022-04-22 15:41 - Kültür Sanat

Ramazan Dede, her akşam özlü hikayelerle çocuklarla bir araya geliyor

2022-04-26 13:05 - Çevre-Hayat

Bakan Karaismailoğlu: Avrasya Tünelini 1 Mayıs itibarıyla motosiklet trafiğine açıyoruz

2022-04-21 14:07 - Gündem

Ferrari, dünya genelinde 458 ve 488 model arabalarını geri çağırdı

2022-04-22 21:29 - Ekonomi

Fransa'da sandık çıkış anketlerine göre, Macron yeniden cumhurbaşkanı oldu

2022-04-24 21:32 - Dünya

İlgili Haberler

Gökyüzü meraklıları Perseid meteor yağmurunu izledi

22:53 - Çevre-Hayat

Avrupa'da güneş tutulması büyük ilgiyle izlendi

22:43 - Çevre-Hayat

Şanlıurfa'da termometreler 47 dereceyi gösterdi

14:18 - Çevre-Hayat

Uydu cihazıyla izlenen caretta caretta 'Tuba' Bodrum açıklarında hayatını sürdürüyor

12:48 - Çevre-Hayat

Camiboğazı Yaylası sisli manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor

11:07 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Adalet Bakanı Gürlek: Kimse dokunulmaz değildir, kimse kanunlar karşısında imtiyazlı değildir

14:13 - Gündem

Kerkük'teki Selçuklu mirası Gök Kümbet, TİKA tarafından restore edilecek

14:07 - Dünya

Baykar'ın küresel ihracat başarısı, 5'inci yılda da gelir vergisinde zirveyi getirdi

14:03 - Ekonomi

Bakan Kurum: Depozito İade Sistemi ile yepyeni bir evreye geçtik

13:57 - Gündem

Pakistan-Türkiye ilişkileri, yakın dostluk ve kardeşlik anlayışı temelinde şekilleniyor

13:52 - Dünya