?>

Projeleri uzayda test edilecek Muşlu öğrenciler, Gezeravcı'nın yolculuğunu heyecanla bekliyor

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, uzaya gerçekleştireceği yolculukta, Muşlu öğrencilerin hazırladığı "Propolisin mikro yer çekimi ortamında bakteriler üzerindeki etkisi"ne ilişkin projenin de deneyini yapacak

Teknoloji - 2 yıl önce

Muş

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu astronot Alper Gezeravcı'nın uzayda yapacağı 13 deney arasında projeleri yer alan Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri, 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece gerçekleştirilecek fırlatma törenine odaklandı.

Muş Bilim ve Sanat Merkezinde eğitim gören öğrenciler Zeynep Nehir Çamlıca, Dilşah İmran Avcı ve Baver Bedirhan Bingöl, öğretmenleri Birsen Geçer ile "Propolisin Antibakteriyel Etkisi" (PRANET) projesini hazırladı.

Propolisin mikro yer çekimi ortamında bakteriler üzerindeki etkisinin araştırılmasına ilişkin proje, birçok aşamadan geçtikten sonra, Milli Uzay Programı kapsamında "ilk insanlı uzay misyonu" hedefini gerçekleştirecek Gezeravcı'nın 17 Ocak'ı 18'ine bağlayan gece saat 01.11'de başlayacağı uzay yolculuğunda yapacağı deneyler arasında yer aldı.

Yaklaşık 2 yıl emek verdikleri projenin uzayda yapılacak 13 deneyden biri olmasının mutluluğunu yaşayan öğrenciler, ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Üssü'nde son hazırlıklarını gerçekleştiren Gezeravcı'nın uzay yolculuğunu heyecanla bekliyor.

Bilim Sanat Merkezi'nde bir araya gelerek tarihi ana şahitlik edecek öğrenciler, bu misyonun bir parçası olmanın gururunu yaşıyor.

Öğrencilerden 8. sınıf öğrencisi Dilşah İmran Avcı, uzayda test edilecek projeyi Muş Bilim ve Sanat Merkezi'nde hazırladıklarını söyledi.

Projenin uzay yolculuğunun heyecan verici olduğunu belirten Avcı, şunları kaydetti:

"Projemiz uzayda test edileceği için mutlu ve gururluyuz. Toplamda 13 proje kabul edildi. Bu proje çok önemli. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığının göndereceği ilk proje. Bunun için ayrıca heyecanlıyız. Fırlatma anını heyecanla bekliyoruz. Çok az süre kaldı."

Baver Bedirhan Bingöl ise arkadaşları ve öğretmeninin desteğiyle projeyi hazırladıklarını dile getirdi.

Büyük emek verdiklerini anlatan Bingöl, "Projemiz uzaya gideceği için çok mutluyuz. Fırlatma anını izleyeceğiz. Saatler kaldığı için heyecanlıyız. Sabırsızlıkla bekliyoruz. Ekip arkadaşlarımızla 2 yıldır bu proje üzerinde çalışıyorduk. Saatler sonra uzaya fırlatılacak. Bize destek olan Türkiye Uzay Ajansına, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze ve projenin koordinatör öğretmeni Birsen Geçer'e teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

Zeynep Nehir Çamlıca da "Projemiz uzaya gidecek 13 proje arasında seçildi. Aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığının ilk ve tek projesi. Fırlatmayı heyecanla bekliyoruz. Çok gururluyuz." dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

‘Okudum, anladım’ imzala!.. -Osman Ovacıklı yazdı-

2024-01-11 08:04 - En Son Yazılar

İzlanda'da patlayan yanardağın lavları yerleşim yerlerine ulaştı

2024-01-15 15:03 - Dünya

Ulaştırma ve haberleşme sektöründe bu yıl 319 milyar liralık kamu yatırımı yapılacak

2024-01-16 13:38 - Ekonomi

ABD'de başkan aday adayı DeSantis'ten Filistinlilerin Gazze'den çıkarılması görüşüne

2024-01-11 13:28 - Dünya

Fitch, Fed'den hazirana kadar faiz indirimi beklemiyor

2024-01-11 16:02 - Ekonomi

Tunus, Yasemin Devrimi’nin 13. yılına siyasi ve ekonomik istikrarsızlığın gölgesinde girdi

2024-01-14 15:23 - Dünya

Cumhur İttifakı'nın İBB Başkan adayı Kurum'dan Avcılar'a metro müjdesi

2024-01-11 15:58 - Siyaset

Projeleri uzayda test edilecek Muşlu öğrenciler, Gezeravcı'nın yolculuğunu heyecanla bekliyor

2024-01-17 13:43 - Teknoloji

Tüketici hakem heyetleri geçen yıl 3,9 milyar liralık uyuşmazlığı karara bağladı

2024-01-12 09:13 - Ekonomi

Toyota 2024'te 10,3 milyon araç imalatı hedefliyor

2024-01-17 08:12 - Ekonomi

İlgili Haberler

SİHA'lar milli mühimmatlarla güçleniyor

17:32 - Teknoloji

Bayraktar AKINCI'dan fırlatılan TÜBİTAK SAGE'nin milli mühimmatları hedefi tam isabetle vurdu

14:47 - Teknoloji

IV. Uluslararası Dünya ÇAKOP Sempozyumu İstanbul'da düzenlendi

14:38 - Teknoloji

Milli İHA'ların yeni gözü ASELFLIR-600 performansını sergiledi

14:07 - Teknoloji

Gaziantep'te "Yapay Zeka Çağında Habercilik" kampı sona erdi

14:02 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Fatih Karagümrük ile Kocaelispor 1-1 berabere kaldı

19:23 - Spor

Rusya: Kiev, Rusya'ya götürüldüğünü iddia ettiği çocukların listesini hala vermedi

18:48 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 23 yıllık iktidarlarımız boyunca hep gençlerle omuz omuza yürüdük

18:27 - Siyaset

Çin, ülke nüfusundaki düşüşe karşı doğum masraflarını ücretsiz hale getirecek

17:58 - Dünya

Gaziantep FK Teknik Direktörü Burak Yılmaz, görevini bırakacağını açıkladı

17:53 - Spor