?>

Polonya, Litvanya ve Letonya, Wagner dolayısıyla Belarus'la sınırları kapatabilir

Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski, "Wagner Grubu'nun dahlinin olduğu ciddi hadiselerin" yaşanması durumunda Polonya, Litvanya ve Letonya’nın Belarus'a sınırlarını ortaklaşa kapatabileceklerini açıkladı.

Dünya - 2 yıl önce

Ankara

Kaminski, basına yaptığı açıklamasında, Wagner Grubu'nun Belarus'taki varlığı ve güvenlik durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Wagner Grubu’nun dahlinin olduğu ciddi hadiselerin meydana gelmesi halinde Litvanya ve Letonya ile Belarus'a sınırları kapatacakları uyarısında bulunan Kaminski, bunun "Belarus'un tamamen tecrit edilmesine yol açacağını” ifade etti.

Söz konusu 3 ülke, 2023’ün başında Belarus ile bazı sınır kapılarını kapatmış ve ülkeye uyguladığı yaptırımları arttırmıştı.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski ve Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak Perşembe günü sınırdaki Belarus sınırındaki Polovce köyünü ziyaret etmişti.

Kaczynski, burada yaptığı açıklamada, Polonya'nın "provokasyonları veya saldırganlığı püskürtmek" için elinden gelen her şeyi yapacağını söylemişti.

Belarus sınırından 8 kilometre uzakta bulunan Polonya'nın Terespol kasabası sakinlerinin, Rusya'nın Wagner Grubu paralı savaşçılarının sınırın hemen karşısındaki Belarus’un Brest kasabasına vardıktan sonra düzenli olarak silah atışı sesleri duydukları ve askeri helikopterler gördükleri bildirildi.

Belarus, Wagner Grubu'na ülkeye yerleşmesi önerisinde bulunmuştu

Rus özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, beraberindeki savaşçılarla haziranda Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatmıştı. İsyan, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun araya girmesiyle sona ermişti.

Prigojin'in, Belarus'a gitmesi sonrasında Wagner'in ülkeye yerleşmesi için öneride bulunan Lukaşenko, Belarus ordusunun, Wagner savaşçılarının tecrübelerinden yararlanabileceğini kaydetmişti.

Wagner'in kurucusu Prigojin, 19 Temmuz'da, paralı savaşçılarının Belarus topraklarına geldiğini bildirmişti.

Belarus ordusunu "dünyanın ikinci ordusu" yapma sözü veren Prigojin, gerekirse onların yanında yer alacaklarını dile getirmişti.

Polonya Ulusal Güvenlik Komitesi Yetkilisi Zbigniew Hoffmann, 21 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Wagner varlığının oluşturduğu tehditleri değerlendiren Savunma Bakanlığının, askerleri Belarus sınırına kaydırma kararı aldığını bildirmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Erzincan'da yol kesme ve bombalı eyleme katılan teröriste müebbet ve 327 yıl hapis

2023-07-28 15:28 - Gündem

Polonya, Litvanya ve Letonya, Wagner dolayısıyla Belarus'la sınırları kapatabilir

2023-07-28 23:42 - Dünya

İsrail'de 830 asker, yargı reformunu protesto için görevi bıraktı

2023-07-26 22:47 - Dünya

İran Avrupa ülkelerini Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırıların tekrarlanmasını önlemeye çağı

2023-07-24 15:12 - Dünya

Trabzonspor Kulübü, 1959 öncesi şampiyonluklar için TFF'ye başvuracak

2023-07-22 16:03 - Spor

Beşiktaş'ın yeni transferi Amartey: Oynamak için sabırsızlanıyorum

2023-07-22 20:13 - Spor

Savunma sanayisindeki gelişim IDEF'i çekim merkezi yaptı

2023-07-28 11:17 - Teknoloji

AB, İsrail'deki yargı reformunu "endişeyle" izliyor

2023-07-26 17:43 - Dünya

Galatasaray Kulübünün kurucusu Ali Sami Yen anılıyor

2023-07-28 11:22 - Spor

Kremlin: Rusya Devlet Başkanı Putin'in Türkiye ziyareti için plan yapılıyor

2023-07-25 19:52 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail'in Şam'a düzenlediği hava saldırılarında ölen askerlerin olduğu belirtildi

02:02 - Dünya

ABD'li çip üreticisi Nvidia'nın geliri yüzde 56 arttı

00:43 - Dünya

Suriye'de 62. Uluslararası Şam Fuarı açıldı

23:43 - Dünya

Fransa'da Gazze'deki kıtlığa dikkati çekmek için gösteri düzenlendi

22:38 - Dünya

İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinli gazeteciler Londra'da anıldı

22:33 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail'in Şam'a düzenlediği hava saldırılarında ölen askerlerin olduğu belirtildi

02:02 - Dünya

Wilfried Singo, Galatasaray için İstanbul'da

01:58 - Spor

ABD'li çip üreticisi Nvidia'nın geliri yüzde 56 arttı

00:43 - Dünya

Fenerbahçe yoluna UEFA Avrupa Ligi'nde lig aşamasından devam edecek

00:32 - Spor

Kadın futbolcuların 'II. Kristal Ayaklar Ödül Töreni' Ankara'da yapıldı

00:13 - Spor