?>

Petrol zengini İran, enerji krizini aşmaya çalışıyor

İran'da özellikle kış aylarında artan enerji talebi ile altyapının yetersizliği birleşince elektrik ve doğal gaz kesintileri kaçınılmaz hale geliyor.

Dünya - 8 ay önce

İstanbul

İran'da enerji krizi nedeniyle havanın soğuduğu kış günlerinde, bazı eyaletlerde birçok fabrika ve devlet daireleri tatil edilirken, okullar ise uzaktan eğitime geçti.

Petrol zengini ülkede, ekonomik yaptırımlar nedeniyle enerji altyapısına yeterli yatırım yapılamaması, enerji tedarikinde sıkıntıya yol açarken, özellikle kış aylarında sanayi ve yerleşim bölgelerindeki elektrik kesintileri ekonomik ve sosyal sorunlara neden oluyor.

Ülkede özellikle kış aylarında artan enerji talebi ile mevcut altyapının yetersizliği birleşince elektrik ve doğal gaz kesintileri kaçınılmaz hale geliyor.

"Kombileri 2 derece düşürün" çağrısı

Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, bir süre önce vatandaşlara seslenerek, kombilerini 2 derece daha düşük seviyede çalıştırmalarını istedi.

Enerji Bakanı Abbas Aliabadi ise elektrik santrallerine daha fazla gaz verilebilmesi ve vatandaşlara elektrik tedarikinde sorun yaşanmaması için yakıt tüketiminin azaltılması konusunda halka çağrı yaptı.

Bazı enerji santrallerinin arızalı olduğuna işaret eden Aliabadi, halkın yakıt tüketimini düşürmesi gerektiğini söyledi.

Enerji sorunu nedeniyle aralık ayında, Erdebil, Tahran, Batı Azerbaycan, Simnan, Gülistan, Kuzey Horasan, Rezevi Horasan, Mazenderan, Zencan, Kürdistan ve Kirmanşah gibi bölgelerde tüm eğitim kademelerinde eğitime ara verildi.

Fabrika ve atölyeler durdu

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Cafer Kaimpenah, 17 Aralık'ta ülkede doğal gaz yetersizliği nedeniyle bazı sanayi bölgelerindeki fabrika ve atölyelerin faaliyetlerinin durduğunu belirtti.

Kaimpenah, ülkede doğal gaz ihtiyacının 945 milyon metreküp olmasına rağmen yaklaşık 840 milyon metreküp üretildiğini açıkladı.

Tejaratnews haber sitesine göre, ülkenin elektrik ihtiyacının büyük kısmı hala doğal gaz kullanan termik santraller tarafından karşılanıyor. Bu durum, elektrik talebinin en yoğun olduğu dönemlerde yaklaşık 15 bin megavatlık açığa neden oluyor. Sık sık yaşanan elektrik kesintileri, sanayi ve vatandaşlar için ciddi sorunlar oluşturuyor.

İran'da, elektriğinin yüzde 94'ünü fosil yakıtlardan üretiliyor. Rüzgar ve güneş enerjisinin payı dünya genelinde yüzde 13 iken, bu oran İran'da yüzde 0.6 seviyesinde.

Elektrik kesintileri üretime milyarlarca dolar zarar veriyor

Doğal gaza aşırı bağımlılık, teknolojik gelişmelerin yetersizliği ve eski altyapılar, yenilenebilir enerji geliştirilmesini olumsuz etkiliyor. Ayrıca, eski üretim ve iletim altyapısı enerji kaybına neden olup ülke ekonomisine ciddi zararlar veriyor.

Bu verimsizlik, maliyetleri artırırken, elektrik şebekesinin güvenilirliğini azaltıyor.

Ülkedeki elektrik kesintilerinin sanayi üretimine yıllık 5 ila 8 milyar dolar zarar verdiği tahmin ediliyor.

İran, yenilenebilir enerji kapasitesini 2030 yılına kadar yaklaşık 2 bin 500 megavata çıkarmayı planlıyor. Ancak, mali zorluklar ve ekonomik yaptırımlar, yabancı yatırımların ve ileri teknolojilerin ülkeye girişini olumsuz etkiliyor.

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) verilerine göre, Rusya, 47 trilyon metreküple dünyada kanıtlanmış en fazla doğal gaz rezervine sahipken İran da 34 trilyon metreküple en fazla gaz rezervlerine sahip ikinci ülke konumunda.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Akkuyu NGS'de çalışan Türk mühendislerin sayısı 350'yi geçti

2024-12-18 09:02 - Ekonomi

Bolu'da karla oynayan ayılar cep telefonuyla görüntülendi

2024-12-18 14:08 - Çevre-Hayat

Güney Kore'de Yoon destekçileri ve karşıtları gösterisi düzenledi

2024-12-21 18:58 - Dünya

Ulusal Staj Programına başvuru süreci başladı

2024-12-23 16:18 - Gündem

Ordu fındık tirmidi kavurması coğrafi işaretle tescillendi

2024-12-18 12:23 - Çevre-Hayat

Merkez Bankası rezervleri 163 milyar 482 milyon dolara çıkarak rekor kırdı

2024-12-19 14:58 - Ekonomi

NBA'de Rockets, Alperen Şengün'ün 'double-double' yaptığı maçta Raptors'ı yendi

2024-12-23 10:17 - Spor

Türkiye 2024'te elektrik üretiminin yüzde 22'sini hidroelektrik santrallerinden karşıladı

2024-12-20 11:37 - Ekonomi

Türkiye'nin ekim ayı uluslararası yatırım pozisyonu verileri açıklandı

2024-12-19 10:52 - Ekonomi

2025 VakıfBank’ın dijitalleşme ve sürdürülebilirlikte atılım yılı olacak

2024-12-17 11:32 - Ekonomi

İlgili Haberler

İsrail askerleri, Gazze'de ölümü göze alarak yardım almaya gelenlere ateş açmayı sürdürüyor

18:03 - Dünya

BMGK üyesi 5 ülke, İsrail'in Gazze kentini işgal kararına karşı çıktı

17:22 - Dünya

Papa, Azerbaycan ile Ermenistan'ın imzaladığı barış deklarasyonundan memnun

16:57 - Dünya

İsrail, Filistinlilere ait toprakların durumunu değiştirmek için Doğu Kudüs'te yeni yol açıyor

13:48 - Dünya

BM Özel Raportörü Albanese'den UEFA'ya İsrail'i müsabakalardan kovma çağrısı

13:13 - Dünya

Günün Manşetleri

Hac ön kayıt ve yenileme başvuruları yarın başlıyor

18:07 - Gündem

İsrail askerleri, Gazze'de ölümü göze alarak yardım almaya gelenlere ateş açmayı sürdürüyor

18:03 - Dünya

BMGK üyesi 5 ülke, İsrail'in Gazze kentini işgal kararına karşı çıktı

17:22 - Dünya

Kabine üyelerinden, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin paylaşım

17:13 - Siyaset

Papa, Azerbaycan ile Ermenistan'ın imzaladığı barış deklarasyonundan memnun

16:57 - Dünya