?>

Pentagon Trump'tan rahatsız

Pentagon'da üst düzey askerlerin Başkan Trump'ın orduyu dinlememesinden rahatsız olduğu iddia edildi.

Dünya - 6 yıl önce

Washington

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ile Başkan Donald Trump arasında belirli konulardaki uyumsuzlukların ordu içerisinde üst düzey yetkilileri rahatsız ettiği ve birçoğunun kendi aralarında istifa etmeyi konuştukları iddia edildi.

Başkan Trump'ın, savaş suçu ile yargılanan ve ABD donanmasındaki özel tim Navy Seal'e bağlı olarak Irak'ta görev yaptığı sırada savaş kurallarını ihlal etmekten suçlu bulunan Edward Gallagher'in rütbe ve nişanlarının alınmamasına karar vermesi, Beyaz Saray ile Pentagon'un arasını açtı.

Konuyla ilgili tartışma devam ederken, ABD Deniz Kuvvetleri Genel Sekreteri Richard Spencer'ın istifaya zorlanması tartışmaları daha da alevlendirdi.

Bu konuya ilişkin Politico'ya açıklama yapan savunma bakanlığı yetkilileri, Trump'ın Gallagher kararının yanı sıra başka birçok karardan dolayı da Pentagon'da birçok üst düzey yetkilinin rahatsız olduğu ve istifa etmeyi konuştuğunu öne sürdü.

Yetkililerin, ülkede Başkomutan olarak anılan Başkan Trump'ın "komuta zincirini hiçe sayarak karar aldığını" iddia etmesi dikkati çekti.

Bir savunma bakanlığı yetkilisi, "Başkan ve savunma bakanının, kararlarına karşı çıkan ordudaki üst düzey asker ve profesyonele karşı Fox News'teki gevezelerin tarafını tutması konusunda, Pentagon'daki üst düzey yetkililer arasında derin bir rahatsızlık var." ifadesini kullandı.

Yetkililer, ordunun, Trump'ın Amerikan askerlerini Suriye'den çekmesi konusunda da oldukça rahatsız olduğunu öne sürdü.

Ayrıca, Trump'ın ordu bütçesini Meksika duvarına harcaması, orduda transeksüellerin istihdamına karşı çıkması ve Pentagon'un 10 milyar dolarlık Savunma Altyapısı Müşterek Girişimi (JEDİ) olarak bilinen "bulut" projesini Amazon'un kurucusu Jeff Bezos ile arasındaki anlaşmazlıktan dolayı Microsoft'a vermesinin de orduda rahatsızlığa yol açtığı iddia edildi.

Spencer muamması

Spencer, kamuoyuna yaptığı açıklamalarda Gallagher'in rütbelerinin alınması gerektiğini ifade ederken, Beyaz Saray'a askerin rütbe ve nişanlarının alınmaması talebinde bulunmuştu.

Pentagon, Beyaz Saray'ın bu nedenle Spencer'ın istifasını talep ettiğini duyurmuştu.

Diğer taraftan, Trump'ın Gallagher kararına karşı çıktığını iddia eden Spencer ise Trump'a hitaben bir mektup yazarak "Ne yazık ki şu aşamada, iyi düzen ve disiplin noktasında beni bu göreve atayan Başkomutan ile aynı anlayışı paylaşmıyoruz." açıklaması ile istifa ettiğini duyurmuştu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Trump ise "Önceki yönetimlerin sözleşme prosedürlerinden kaynaklanan büyük maliyetlerden de memnun değildim. Bu nedenle de Spencer'in görevine Esper tarafından son verildi." ifadesini kullanmıştı.

Washington'da birbiri ile çelişen bu açıklamalara ilişkin tartışma devam ediyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

52 yıldır devam eden işgalin adı: Yahudi yerleşim birimleri

2019-11-20 14:45 - Gündem

Toyota'dan felçliler için gelişmiş rehabilitasyon robotu

2019-11-26 17:47 - Sağlık

'En fazla fidan dikme rekoru' belgesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a takdim edildi

2019-11-24 18:02 - Gündem

Pegasus, IATA'nın kadın temsilini artırma girişimini imzaladı

2019-11-20 12:23 - Ekonomi

Marmara Denizi'nde deprem araştırması

2019-11-21 15:07 - Gündem

Kılıçdaroğlu: Kadın kardeşlerimiz nasıl giyinirlerse giyinsin saygı göstermek bizim görevimiz

2019-11-21 14:09 - Genel

Türkiye'nin 'rekortmen' kadınları

2019-11-21 13:12 - Ekonomi

Hong Kong'daki yerel seçimlerde polis sandıklara nezaret edecek

2019-11-22 18:02 - Dünya

Çevre korumaya 5 yılda 150 milyar liradan fazla harcama yapıldı

2019-11-24 14:57 - Ekonomi

İsrail Batı Şeria'daki işgalini Yahudi yerleşim birimleriyle derinleştiriyor

2019-11-21 15:52 - Dünya

İlgili Haberler

ABD'nin Arizona eyaletinde şiddetli yağışların yol açtığı sellerde 4 kişi öldü

11:02 - Dünya

İsrail'in Gazze'de iki evi bombalaması sonucu 10 Filistinli hayatını kaybetti

09:53 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Güney Kıbrıs'ın silahlandırılmasının tedirginliğe neden olduğunu beli

02:03 - Dünya

Restorasyonu tamamlanan Halep Kalesi ziyarete açıldı

23:43 - Dünya

Mısır Dışişleri Bakanı Abdulati: Filistinlilerin göç ettirilmesine yönelik senaryoları reddediyoruz

23:32 - Dünya

Günün Manşetleri

Ankara'da özel hayatı ihlal eden dinleme ve görüntü alma cihazları ele geçirildi

11:13 - Gündem

Paul Onuachu Trabzonspor'a katkı yapmaya devam ediyor

11:13 - Spor

ABD'nin Arizona eyaletinde şiddetli yağışların yol açtığı sellerde 4 kişi öldü

11:02 - Dünya

Zelenskiy şimdi de silah tüccarı olmaya karar verdi! -Erhan Kuadzba, Moskova'dan yazdı-

10:01 - En Son Yazılar

Doğu Ekonomik Forumu, Rusya'nın ekonomik büyümesini doğrularken Türkiye için de büyük fırsatlar yaratıyor -Okay Deprem yazdı-

09:58 - En Son Yazılar