?>

IPARD III Programı kapsamında bugüne kadar 343 milyon avroluk destek ilanına çıkıldı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ahmet Antalyalı, AB Kırsal Kalkınma Programı (IPARD III) kapsamında 42 milyon avroluk 7. başvuru çağrı ilanına çıktıklarını belirterek, "Böylece 343 milyon avroluk ilana çıkmış olduk" dedi

Ekonomi - 13 saat önce

Ankara

Antalyalı, yaptığı değerlendirmede, 6 Temmuz'un Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Kırsal Kalkınma Günü olarak ilan edildiğini anımsattı.

Bunun kırsalın kültürünü, emeğini, üretim gücünü, toplumsal sürdürülebilirliğini gündeme taşıyan ve küresel anlamda da farkındalık oluşturacak bir adım olduğunu aktaran Antalyalı, kurum olarak Türkiye ve AB tarafından ortaklaşa finanse edilen IPARD programlarını 2011'den bu yana uyguladıklarını söyledi.

Antalyalı, IPARD I Programı'nda yüzde 99,4 fon kullanım oranı yakaladıklarına işaret ederek, IPARD II Programı ile yüzde 99,7 fon kullanım oranıyla vatandaşlara yaklaşık 2 milyar avroluk hibe kullandırdıklarını anlattı. Bu kapsamda farklı sektörlerde kırsal kalkınma alanında yatırımlar yaptırdıklarını bildiren Antalyalı, "Bu anlamda da yaklaşık 4 milyar avroluk yatırım gerçekleşti. Önümüzdeki dönemde çok daha fazla yatırımlar yapacağız." diye konuştu.

IPARD III Programı'yla da son olarak 7. başvuru çağrı ilanına çıktıklarını aktaran Antalyalı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"IPARD III'te 'ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi' tedbirinde 42 milyon avroluk yeni ilana çıktık. Böylece IPARD III kapsamında 343 milyon avroluk ilana çıkmış olduk. Projeler için sözleşmeler her geçen gün artıyor. Sözleşme miktarımız 1700'ün üzerine, hibe verdiğimiz miktar 11,5 milyar liraya, yatırım miktarı da 18 milyar liraya çıktı. Her geçen gün rakamlar da güncelleniyor."

Antalyalı, yaptıkları yatırımlarla kırsalda kadınların ve gençlerin üretime katılmasını teşvik ettiklerini, kırsaldan şehir merkezlerine göçün engellenmesine katkı sağladıklarını vurgulayarak, "Gıda işleme tesislerinden kırsal turizme, hayvancılıktan yenilenebilir enerji yatırımlarına kadar farklı sektörlerde destekler veriyoruz. Destekler Türkiye'nin AB'ye uyumuna katkı sağlarken, yatırımlar yerel ekonomilerin daha dirençli hale gelmesini sağlıyor." ifadelerini kullandı.

Bugüne kadar 6 bin 500 kadın ve 13 bin 500 genç yatırımcıyı desteklediklerini bildiren Antalyalı, tüm dünyada tarımda yaşlanma sorunu olduğunu, bu kapsamda projelerde gençlere pozitif ayrımcılık tanıdıklarını dile getirdi.

Antalyalı, destek alanlarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Bitkisel üretimle ilgili 13 bin 500'e yakın projemiz var, 3 bine yakın arıcılık projemiz gerçekleşti. Meyve, sebze, soğuk hava depolarına yönelik desteklerimiz var. İşleme, paketleme tesislerine yönelik yaklaşık 800'e yakın projemiz, 350 süt toplama merkezimiz, 1250 yenilenebilir enerji yatırımımız var. 1650 civarı süt üretim tesisi kurduk. Yaklaşık 1000 civarı kanatlı etiyle ilgili tesis kurduk. Yine yaklaşık 1400 besi, kırmızı et üretimine yönelik tesisimiz bulunuyor. 1000'in üzerinde kırsal turizm yatırımımız var. Şu ana kadar yaklaşık 100'e yakın yerel eylem grubumuz oldu. 50 milyon avroluk çağrı ilanına da çıktık. İnşallah gelecek ay içerisinde de değerlendirmeye başlayacağız."

"Kırsal alanda kamu altyapı yatırımları tedbiri"yle ilgili akreditasyon çalışmalarının sonuna geldiklerini, gelecek yıl itibarıyla bu tedbiri vatandaşlarla buluşturacaklarını belirten Antalyalı, paket tipi içme suyu arıtma tesisi, atık transfer istasyonları ve güneş enerjisiyle ilgili sistemlerin kurulumu gibi alanlarda 3 milyon avroya kadar destek vereceklerini söyledi.

"Soğuk hava depolarında ciddi katma değer sağladık"

Antalyalı, 624 soğuk hava deposu desteği verdiklerini de ifade ederek, tarımsal ürünlerin raf ömrü nedeniyle bunun önem taşıdığını kaydetti. Soğuk hava deposu yatırımlarının hem üreticinin gelirinde artış sağladığına hem de ürünlerin kalitesinin korunmasına yardımcı olduğuna dikkati çeken Antalyalı, bunun piyasa regülasyonu açısından da önemli olduğunu anlattı.

Soğuk hava depolarında "atmosfer basınçlı" olanları desteklediklerini aktaran Antalyalı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu teknolojinin Türkiye'ye kazandırılmasında TKDK öncü oldu. Maliyeti yüksek olduğu için yatırımcılarımız girmek istemiyordu ama vermiş olduğumuz hibelerle bu yatırımlar gerçekleşti. Bu yatırımlardan sonra sektördeki kazanımları gören başka yatırımcılarımız da örnek aldı. Bu yatırımlar ülke genelinde yaygınlaştı."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

ABD'nin Texas eyaletinde meydana gelen sellerde en az 13 kişi öldü

2025-07-05 02:22 - Dünya

ABD Başkanı Trump, "vergi indirimi" tasarısını imzaladı

2025-07-05 02:17 - Dünya

DMM "Türkiye, İsrail'e ilk 5 ayda 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı" iddiasını yalanladı

2025-07-04 23:25 - Gündem

Tek erkeklerde dünya 2 numarası Alcaraz, Wimbledon'da son 16'ya çıktı

2025-07-05 10:07 - Spor

Buca ve Ödemiş'teki yangınlar kontrol altına alındı, Hatay Dörtyol'daki yangına müdahale ediliyor

2025-07-04 23:52 - Gündem

Hatay Dörtyol'da dün çıkan orman yangınına müdahale sürüyor

2025-07-05 07:48 - Gündem

Edirne'de otellerde yer bulamayan güreşseverler açık havada uyudu

2025-07-05 09:02 - Çevre-Hayat

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Karalar ve Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere gözaltına alındı

2025-07-05 09:23 - Gündem

Çin Dışişleri Bakanı Vang: Bazı büyük ülkeler gümrük vergilerini silah olarak kullanıyor

2025-07-05 10:12 - Dünya

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek gözaltına alındı

2025-07-05 10:03 - Gündem

İlgili Haberler

"15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Treni" 14 Temmuz'da raylara inecek

14:13 - Ekonomi

OPEC+ üyesi 8 ülke ağustosta günlük 548 bin varil üretim artışına gidecek

13:32 - Ekonomi

İstanbullu çiftçinin biber fidesi Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi'ndeki yerli üretimden gel

12:48 - Ekonomi

ABD'li finans kuruluşları Türkiye'deki nükleer enerji projelerine destek vermeye hazır

12:37 - Ekonomi

Yüzde 80 doluluğa ulaşan Giresun Teknopark'tan 35 ülkeye ihracat

12:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail ile savaşın ardından ilk kez kamuoyu karşısına çıktı

23:08 - Dünya

Türkiye, yangına müdahale süresi açısından ortalama 11 dakikayla dünya çapında öne çıkıyor

22:58 - Gündem

Barbados'ta, Gazze'deki soykırıma yönelik adım atılması için açılan davanın duruşması görüldü

22:53 - Dünya

Berlin’de polis, Filistin’e destek yürüyüşün tamamlanmasına izin vermedi

22:48 - Dünya

Kars'ta sel suları nedeniyle ev, ahır ve araçlar zarar gördü

22:43 - Gündem