?>

Pandemi Türk imalatçısının yıldızını parlattı

Salgın döneminde dünyada büyük makine üreticilerinin ara vermesine karşın Türkiye’de üretimin devam etmesi dünya sanayicilerini Türkiye’ye yöneltti ve takım tezgahı siparişlerde yüzde 54 artış oldu.

Ekonomi - 4 yıl önce

İstanbul

Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) açıklamasına göre, üretimini yüzde 20 artıran yerli takım tezgahları sanayicisi, 2021 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşen yüzde 7’lik büyümeye ciddi katkı sundu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Varlık, Türkiye’nin büyümesine önemli katkı sağlayan sektörlerden birinin de takım tezgahları sanayisi olduğuna dikkati çekti.

Varlık, pandeminin başlamasıyla birlikte Çin’in dünya piyasalarına sunduğu makine-teçhizat fiyatlarında artış olduğunu, Hindistan ve Avrupa’da da üretime ara verildiğini belirterek, buna karşın Türkiye’de üretimin durmadığını ve makine-teçhizat almak isteyen ülkelerin Türkiye’ye yöneldiğini, bunda navlun fiyatlarında yaşanan artışın da etkili olduğunu kaydetti.

Yılın ilk çeyreğinde takım tezgahı siparişlerinde yüzde 35 artış olduğunu ve üretimin de yüzde 20 arttığını anımsatan Varlık, “Aynı dönemde sanayimizin takım tezgahı yatırımlarında 2020’ye göre yüzde 54 artış gerçekleşti.

Takım tezgahı yatırımının en iyi ilk çeyreği olan 2018 yılı ile kıyaslandığında da yüzde 25’lik bir artış var.” değerlendirmesinde bulundu.

"Uluslararası piyasada Avrupa’daki büyük üreticilerle yarışıyoruz"

TİAD Başkanı Varlık, makine-teçhizat sektöründe, gerekli önlem alınmadığı takdirde, Türkiye’ye artan talebin geçici olacağını ifade ederek, pandeminin etkisi azaldığında üretime başlayacak olan gelişmiş üreticilerle rekabet edebilmek için sektörün makine yatırımı yapması, üretim teknolojisini geliştirmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin daha ziyade küçük ölçekli işletmeler vasıtasıyla üretim yaptığına değinen Varlık, şunları kaydetti:

"Uluslararası piyasada Avrupa’daki büyük üreticilerle yarışıyoruz. Pandeminin başından bu güne kadar olan süre zarfında, bu büyük üreticilerin üretimlerini durdurmuş olmasından faydalandık. Yılın ikinci yarısından itibaren bu konuya odaklanmamız gerekiyor.

Bunun için de gelişmiş sanayi üreticileri gibi otomasyona yatırım yapmamız gerekiyor. Türkiye’nin acilen makineleşmesi, özellikle takım tezgahları üretiminde kullanılan parçaların ithalatı için çeşitli teşviklerin devreye alınması gerekiyor. Çünkü dünyada ihracat fazlası veren sadece 5 ülke var. İthalat engellendiği takdirde takım tezgahlarının katkı sunduğu tüm sektörler de olumsuz etkileniyor."

Varlık, yılın iyi geçeceği yönünde tahminlerinin olduğunu ifade ederek, özellikle otomotiv ve otomotiv yan sanayi, tarım, iş makinesi, savunma sanayi alanlarındaki siparişlerde artışın dikkat çekici olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

'Mihriban'ın, suyun, dağların şairi': Abdurrahim Karakoç

2021-06-06 15:56 - Kültür Sanat

İşsizlik rakamları açıklandı

2021-06-10 13:35 - Ekonomi

Myanmar'da darbe karşıtı 'sivil hükümet' Arakanlı Müslümanlara vatandaşlık haklarını

2021-06-04 13:02 - Dünya

Yargıtay 214 sözleşmeli personel ve 279 sürekli işçi alacak

2021-06-07 08:11 - Gündem

27 şehre 36 yeni Deneyap Teknoloji Atölyesi kuruluyor

2021-06-09 17:03 - Gündem

LGS kapsamındaki merkezi sınav 17 bin 793 okulda gerçekleştirilecek

2021-06-04 12:09 - Eğitim

AB dijital cüzdan kullanmayı planlıyor

2021-06-03 20:02 - Dünya

İsrail askerleri Batı Şeria’da 11 Filistinliyi gözaltına aldı

2021-06-09 17:02 - Dünya

Yemen'in Husilerin ablukası altındaki Taiz kentinde diyaliz makinesi yetersizliği hastaları sıkıntıya sokuyor

2021-06-09 17:17 - Dünya

Milli kaleci Uğurcan Çakır: EURO 2020'de hedeflerimiz büyük

2021-06-09 17:26 - Spor

İlgili Haberler

OPEC+ üyesi 8 ülke, kasımda petrol üretimini günlük 137 bin varil artıracak

15:48 - Ekonomi

Otomotiv endüstrisinin eylül ihracatı 3,6 milyar doları aştı

13:58 - Ekonomi

Emtia piyasaları ABD'de federal hükümetin kapandığı haftada karışık seyretti

12:53 - Ekonomi

Sofralık zeytin ihracatında rekor kırıldı

12:47 - Ekonomi

Türkiye'deki İHA sayısı 88 binin, İHA pilotu sayısı da 1,6 milyonun üzerine çıktı

12:43 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, Gazze'de ateşkes için müzakerelerin devam ettiğini belirtti

19:42 - Dünya

Hollanda'da yaklaşık 250 bin kişi, hükümetin İsrail politikasını protesto etti

19:37 - Dünya

Gaziantep FK, deplasmanda Fatih Karagümrük'ü 2-0 mağlup etti

19:33 - Spor

Trump'tan Netanyahu'ya "Kahretsin neden her zaman böyle olumsuzsun?" çıkışı

18:42 - Dünya

Trump, Hamas'ın yönetimde kalmakta ısrar etmesi halinde "tamamen yok olacağını" söyle

18:12 - Dünya