?>

Pancarda kök çürüklüğü hastalığının "bakterilerle tedavisi" çevreyi de koruyacak

Türkiye'nin önemli endüstri bitkilerinden şeker pancarı üretiminde büyük verim kayıplarına yol açabilen kök çürüklüğü hastalığı için geliştirilen bakteri tedavisiyle tarlalardaki tarımsal ilaç kirliliğinin de önüne geçilecek.

Sağlık - 7 ay önce

Konya

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinde (KGTÜ), Selçuk Üniversitesi (SÜ) ile yürütülen çalışma kapsamında bulunan tedavi yöntemi, laboratuvar çalışmalarıyla birlikte, farklı arazilerde ve koşullarda 7 yıldır yürütülen denemelerin ardından ortaya çıktı.

Yöntem geliştirilirken SÜ Tarım ve İklim Değişiklikleri Uygulama ve Araştırma Merkezinin hastalıklara, zararlılara, kuraklığa karşı biyolojik mücadelede kullanılan 20 bin çeşit bakteri koleksiyonundan faydalanıldı.

KGTÜ Tohum ve Bitki Sağlığı Kliniği'nde tamamlanan çalışmaların ardından ortaya çıkan ürün, çiftçilerle buluşturulmaya hazır hale geldi.

"Daha çevre dostu ve geleceğe yönelik bir yöntem bulmak gerekiyordu"

SÜ Tarım ve İklim Değişiklikleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kubilay Kurtuluş Baştaş, AA muhabirine, uzun yıllardır bitki, çevre ve insan sağlığına yönelik çalışma yürüttüklerini söyledi.

Türkiye'nin farklı noktalarından, değişik alanlardan ve topraklardan binlerce bakteri izole ettiklerini anlatan Baştaş, bunları laboratuvar ve arazi ortamında daha da geliştirdiklerini dile getirdi.

Hastalığın bir tedavi yöntemi olduğundan bahsetmenin artık mümkün olduğunu belirten Baştaş, "Bu hastalık için belirli bir ilacımız yok maalesef. Kullanılabilen kimyasallar, çevre ve insan sağlığı açısından zararlı olmasının yanı sıra kayda değer de bir başarı sağlamıyorlardı. Daha çevre dostu ve geleceğe yönelik bir yöntem bulmak gerekiyordu. Bu yüzden faydalı bakterilerle çalışarak bu tedaviyi geliştirdik." ifadelerini kullandı.

"Ülkemiz, belki de dünya için önemli sonuçlar elde ettiğimizi düşünüyoruz"

Baştaş, hastalığın üretici ve milli servet kayıpları açısından çok önemli bir sorun olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

"Pancarda kök çürüklüğü hastalığı, erken dönemde bitkilere bulaştığında, tarladan ürün alamazsınız. Pancarın yumru kısmını oluşmadan bile çürütebilir. Oluştuktan sonra iç dokuları, tamamen siyahlaşma, kuruma, ölüm aşamasına getirebilir. Verdiği en az zararı söylemem gerekirse polar değerini çok ciddi oranda düşürür. Bu, yetiştiricilik ve üretilen şekerin kalitesi açısından çok kötü bir sorundur."

Hastalıkla mücadelede yüzde 90'a varan başarı yakaladıklarını vurgulayan Baştaş, "Hastalığı, bazen biz kendi elimizle bitkiye verdik. Onlarda bile büyük başarı sağladık. Ülkemiz, belki de dünya için önemli sonuçlar elde ettiğimizi düşünüyoruz. Etkilerini azaltmak için kullanılan ilaçların bile çok başarılı olamadığı bir hastalığı, topraktan elde ettiğimiz, faydalı bakterilerle tedavi ettik. Büyük bir başarı sağladık." diye konuştu.

KGTÜ Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kılıç da Avrupa Birliği'nin, tarım ilaçlarının 2030'da yüzde 50'sini, 2050'ye kadar da yüzde 90'ını yasaklama kararı aldığını kaydetti.

Alternatif doğal yönteme gelecekte ihtiyaç olacağını belirten Kılıç, "Bu noktada yine doğadan gelen faydalı bakteriler çözüm sunuyor. Pancar da güzel sonuçlar aldık. Başka ürünlerde de araştırmalarımız sürüyor." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Trabzonspor, 193. yabancı oyuncuyu kadrosuna kattı

2025-02-12 11:21 - Spor

"Dünyanın en uzun adamı" Sultan Kösen, 60 numara yeni ayakkabılarıyla dünyayı gezecek

2025-02-10 13:02 - Çevre-Hayat

Muş'ta devlet desteğiyle 20 çiftçiye 1980 kaz dağıtılacak

2025-02-11 18:53 - Ekonomi

TeknOn ile teknolojide bu hafta (07 Şubat-13 Şubat 2025)

2025-02-13 18:48 - Teknoloji

Münih Güvenlik Raporu 2025: Küresel düzen çok kutupluluğa doğru kayıyor

2025-02-10 19:53 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Malezya'da 'Fahri Doktora' unvanı verildi

2025-02-10 10:57 - Siyaset

Prof. Dr. Orhan Tatar'dan Ege Denizi'ndeki sismik aktiviteye ilişkin açıklama

2025-02-11 20:43 - Gündem

Meteorolojiden bazı bölgeler için fırtına ve fırtınamsı rüzgar uyarısı

2025-02-07 18:04 - Gündem

Pancarda kök çürüklüğü hastalığının "bakterilerle tedavisi" çevreyi de koruyacak

2025-02-14 12:52 - Sağlık

Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu'ndan Anadolu levhasında oluşan yarıklara ilişkin değerlendirme

2025-02-13 13:22 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İlgili Haberler

Huzurevinde yaşlıların fiziksel ve ruhsal sağlığı klinik pilatesle destekleniyor

11:53 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından obezite ve dijital bağımlılığa karşı çocuk akademileri

12:13 - Sağlık

İstanbul'da sürücüler "Lütfen ambulansa yol ver" anonsunu radyodan duyacak

11:47 - Sağlık

İzmir'de 12 yaşındaki Yusuf Selim, üçüncü kalp ameliyatıyla rahat nefese kavuştu

11:32 - Sağlık

Bakan Memişoğlu 64 yeni beşeri tıbbi ürünün geri ödeme listesine dahil edildiğini bildirdi

17:53 - Sağlık

Günün Manşetleri

Batılı uzmanlar, İsrail’in Gazze’deki soykırımını durdurma çağrısında bulundu

13:33 - Dünya

HOMETEX Ev Tekstili Fuarı'nın yurt dışına açılması hedefleniyor

13:28 - Ekonomi

Bakan Bolat: 15 Eylül itibarıyla Libya vatandaşları için kolaylaştırıcı bir vize sistemine geçtik

13:22 - Ekonomi

Süper Lig'de 6. hafta maçlarını yönetecek hakemler açıklandı

13:18 - Spor

Maarif Okullarının Somalili öğrencileri ülkeleri için umut oluyor

13:12 - Dünya