?>

Pakistan'da başbakan seçilen İmran Han'dan ilk mesaj

Pakistan'ın yeni seçilen başbakanı İmran Han, "Ülkemizde çok güçlü bir hesap verme mekanizmasına sahip olmalıyız. Bu ülkeyi yağmalayan insanlarla mücadele etme sözü veriyorum." dedi.

Dünya - 7 yıl önce

İSLAMABAD

Pakistan Ulusal Meclisi'nde (NA), ülkenin 22. başbakanı seçilen Pakistan Adalet Hareketi (PTI) lideri İmran Han, ilk konuşmasında yolsuzluk ve rüşvetle mücadele vurgusu yaptı.

NA'daki 342 üyenin 176'sının oyunu alarak başbakan seçilen Han, seçimin ardından meclis kürsüsünden ilk mesajlarını verdi.

PTI ile 22 yıldır iktidara gelme mücadelesi verdiğini hatırlatan Han, "Hiçbir diktatörün omuzlarında yükselmedim. Bu ülkede benden fazla mücadele etmiş bir lider varsa o da benim idolüm ve kahramanım olan Muhammed Ali Cinnah'tır." diye konuştu.

"Halkın özlemini duyduğu değişimi sağlayacağız." diyen Han, konuşmasında yolsuzluk ve rüşvetle mücadele sözü verdi.

Han, "Ülkemizde çok güçlü bir hesap verme mekanizmasına sahip olmalıyız. Aklanan kara paralar, sağlık, eğitim ve temiz suya harcanması gerekiyor. Başkalarının cebine giren paraları geri getireceğim. Bu ülkeyi yağmalayan insanlarla mücadele etme sözü veriyorum." ifadelerini kullandı.

Mecliste her ay iki kez, halkın ve milletvekillerinin sorularının cevaplandırılacağı soru-cevap oturumu yapacağını belirten Han, muhalefet partilerinin seçim usulsüzlüğü iddialarına ise "Bugün burada beni protesto edenler benim araştırılmasını talep ettiğim 4 seçim bölgesinde neden araştırma yapmadı? Ben soruşturma talep ettiğimde beni sadece yerleşik düzenin adamı olmakla suçladınız." cevabını verdi.

Han, ana muhalefet partisi Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) ile seçim usulsüzlüklerinin araştırılması konusunda ortaklaşa hareket edeceklerini de sözlerine ekledi.

Han, yarın Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin'in huzurunda yemin ederek hükümeti kurma yetkisini alacak ve görevine resmen başlayacak.

Meclis karıştı

Başbakanlık seçimi öncesi ve sonuçların açıklanmasının ardından mecliste muhalefet sıralarından tepki geldi.

Eski başbakan Navaz Şerif lehine tezahüratların yükseldiği PML-N'in lideri Şahbaz Şerif, Han'ın konuşmasının ardından kürsüye geldi. "Tüm dünyada bu seçimde usulsüzlük olduğu konuşuluyor." diyen Şerif, Pakistan Seçim Komisyonu ve diğer yetkilileri eleştirdi.

Seçim sonuçlarının açıklandığı sistemin seçim akşamı kasıtlı olarak kapatıldığını savunan Şerif, adil bir araştırma komisyonu kurulmadığı takdirde muhalefetin sokaklara döküleceği uyarısında bulundu.

Meclisteki üçüncü büyük parti konumundaki Pakistan Halk Partisi (PPP) lideri Bilaval Butto-Zerdari ise hem PTI'yı hem PML-N'i eleştirerek, "Mecliste biz olmasak ne meclis başkanı ne de başbakan seçilirdi. Şimdi isteğimiz başbakanın 100 günlük yol haritası açıklaması ve 10 milyon kişiye istihdam oluşturup yoksulluğu bitirmesidir." dedi.

Han'ın sadece PTI'nın değil tüm Pakistan'ın başbakanı olduğunu söyleyen Butto-Zerdari, PML-N'yi ise "Tüm muhalif partiler Han'ın konuşmasını rahatça yapması konusunda söz verdi ancak PML-N sözünü tutmadı." diyerek eleştirdi.

Muhabir: Behlül Çetinkaya

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İlk emrin indiği Hira Mağarası'na yoğun ilgi

2018-08-13 19:27 - Dünya

Nota portresi nedir? Nota portresi çizgileri ve aralıkları (HADİ SORUSU)

2018-08-16 21:12 - Kültür Sanat

İran gaz sahasında çoğunluk hisse Çin'in oldu

2018-08-12 03:02 - Dünya

Çin’den ABD’nin savunma bütçesine tepki

2018-08-14 19:32 - Dünya

Pakistan'da başbakan seçilen İmran Han'dan ilk mesaj

2018-08-18 00:17 - Dünya

Başkentte 218 çift bir ömür için 'evet' dedi

2018-08-12 13:32 - Gündem

Vatikan ABD'deki kiliselerde yaşanan çocuk istismarını kınadı

2018-08-17 04:02 - Dünya

Antalyaspor, Atiker Konyaspor maçı hazırlıklarını sürdürdü

2018-08-17 05:02 - Spor

Ersun Yanal'dan Trabzonspor'a cevap

2018-08-11 21:32 - Spor

Çeyizciydi azmetti fırıncı oldu

2018-08-16 17:02 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği hava saldırısında 2 kişi öldü

23:58 - Dünya

Trump: Batı Şeria konusunda endişelenmeyin, İsrail Batı Şeria'da hiçbir şey yapmayacak

23:53 - Dünya

Trump, ABD'nin Venezuela açıklarına B-1 bombardıman uçakları gönderdiği iddiasını yalanladı

23:47 - Dünya

Hamas: İsrail'in gazetecilerin Gazze'ye girişini yasaklaması, suçlarını örtbas etmeyi amaçlıyor

23:18 - Dünya

Beyaz Saray: Trump'ın Putin ile görüşmesi "tamamen masadan kalkmadı"

22:27 - Dünya

Günün Manşetleri

Konferans Ligi'nin ikinci haftasında 8 maç oynandı

00:27 - Spor

Avrupa Ligi'nde üçüncü hafta maçları tamamlandı

00:22 - Spor

Samsunspor, Konferans Ligi'nde Dinamo Kiev'i mağlup etti

00:13 - Spor

Aydın'da sağanak nedeniyle trafikte aksama yaşandı

00:02 - Gündem

İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği hava saldırısında 2 kişi öldü

23:58 - Dünya