?>

Osmaniye'de su sıkıntısı yaşayan köylülere güneş enerji panelleri deva oldu

Osmaniye'nin Bahçe ilçesinde yaklaşık 1000 rakımda bulunan 6 köy, su naklinde yaşadığı yüksek maliyetten güneş enerji paneliyle kurtuldu.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Osmaniye

İlçeye bağlı Kaman, Kızlaç, Örencik, Arıklıkaş, Gökmustafalı ve Yukarıkardere köylerinde yüksek rakım nedeniyle kuyudan çekilen içme suyu, pompayla depolara, oradan da evlere dağıtılıyordu.

Bahçe Kaymakamlığı, su naklinde köylülerin yüksek fatura nedeniyle sıkıntı yaşaması üzerine güneş enerji paneli kurulması için proje hazırladı.

İl Özel İdaresince finanse edilen proje kapsamında toplam 5 bin 500 haneli 6 köye 86 kilovat gücünde 211 güneş enerji paneli kuruldu.

Paneller sayesinde kuyudan çıkan su, yüksek debiyle depolara nakledilebilirken, köylüler de sıfır maliyetle evlerinde suya kavuştu.

Bahçe Kaymakamı Aziz Kayabaşı, AA muhabirine, köylülerin su nakli nedeniyle yaşadığı yüksek maliyete güneş enerji panelleriyle çözüm bulduklarını söyledi.

Kurulan paneller sayesinde dağlık kesimdeki köylerde yaşanan su nakli sıkıntısının giderildiğini anlatan Kayabaşı, şöyle devam etti:

"Köylerin üzerindeki elektrik masrafı yükünü kaldırmak amacıyla ilk defa ilçemizde güneş paneliyle su kaynaklarından suyu alıp depoya götürmeyi kararlaştırdık. Bu kapsamda 6 köyümüze güneş panelleri yerleştirdik. Bunlardan biri olan Kızlaç köyümüze 45 tane toplam gücü 410 vat olan 72 hücreli panel yerleştirdik. Proje hayata geçeli 4-5 ay oldu. Köylülerimiz suyu almak için 4-5 aydır elektrik parası ödemiyor. İnşallah kış ayları da bu şekilde güneşli geçerse, kış boyunca elektrik parası toplamayacaklar."

"Paneller sayesinde para ödemeden suyumuzu alabiliyoruz"

Kızlaç Muhtarı Ömer Faruk Altıntaş da güneş panelleri sayesinde su naklindeki elektrik maliyetinin sıfıra indiğini söyledi.

Yerin 50 metre altından çıkarılan içme suyunun kaynağa 300-400 metre uzaklıkta bulunan su deposuna panellerden elde edilen elektrikle taşındığını belirten Altıntaş, "Burada 200 hanenin suyu bu sayede sağlanıyor. Her sabah ve akşam depoları dolduruyoruz ve evlere su gönderiyoruz. Panellerden önce iki ayda bir elektrik faturası geliyordu. En son 18 bin lira ödedik. Yaz mevsimi boyunca 60-70 bin liralık fatura geldi. Bunun parasını da köylülerden toplayıp yatırıyorduk. Köylünün bazen gücü yetmiyordu. Paneller sayesinde artık hiç para ödemeden suyumuzu alabiliyoruz." diye konuştu.

Arıklıkaş Muhtarı Adnan Sarıköse güneş enerji panelleri sayesinde 262 hanelik köylerinde yaşanan içme suyu sıkıntısının giderildiğini söyledi.

Örencik Muhtarı Fevzi Aslan ise İl Özel İdare ve Bahçe Kaymakamlığına proje dolayısıyla teşekkür ederek, şunları kaydetti:

"Bu panellerin köyümüze katkısı yıllık 50 bin liradan fazla. Bu para bu paneller sayesinde cebimizde kalıyor. Bu yıl elektriğe 48 bin lira ödedim. Önümüzdeki yıl daha fazla ödeyecektim. Bu para artık köylümüzün cebinde kalacak. Köyde bulunan 130 hanenin hepsine bu paneller sayesinde su verebiliyoruz. Eskiden fatura geldi mi tek tek köylüden toplayıp yatırıyordum. Kimisi veremiyordu, kimisi eksik veriyordu. Artık çok rahatım, hiçbir ücret ödemeden suyumuzu kullanabiliyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır anneleri evlatları için nöbette

2023-01-02 17:22 - Gündem

SGK müdürlüklerinde EYT'lilerin yoğunluğu sürüyor

2022-12-30 13:57 - Gündem

Ressam İlhami Atalay'ın çalışmaları AKM'de sergilendi

2023-01-05 21:01 - Kültür Sanat

McDonald’s, Kazakistan’daki faaliyetlerini durdurdu

2023-01-05 15:36 - Ekonomi

New York borsası, Fed'in toplantı tutanakları öncesi yükselişle açıldı

2023-01-04 18:39 - Ekonomi

Savunma sanayisinde yollar rekora çıkıyor

2023-01-03 12:09 - Teknoloji

Rusya: Donetsk bölgesinde 130'dan fazla yabancı paralı savaşçı etkisiz hale getirildi

2023-01-03 18:48 - Dünya

Annesinin sırtında seyir terasına taşıdığı Mehmet, akülü tekerlekli sandalyesine kavuştu

2023-01-04 13:22 - Çevre-Hayat

Milli platformlar ASELSAN ile görünmez oluyor

2023-01-02 16:23 - Teknoloji

Çin'de Kovid-19 yayılırken dünya yeni varyantlar ve salgınlardan endişeli

2023-01-03 12:32 - Dünya

İlgili Haberler

Edirne'de köye kurulan tesiste bitkisel ve hayvansal atıklar elektriğe dönüşüyor

12:22 - Çevre-Hayat

Elazığ'da yükümlüler işbirliği protokolüyle özel sektörde istihdam ediliyor

12:18 - Çevre-Hayat

Hocalı'dan göç eden aileler Karabağ Zaferi sonrası ata yurtlarına dönüyor

12:07 - Çevre-Hayat

Gurbetçi ailenin profesör çocuğu Almanya'daki başarılarıyla tıp dünyasında adından söz ettiriyo

12:03 - Çevre-Hayat

İnsan hayatı için koşturan AFAD, bu sefer öğrencilerin isteği için ter döktü

11:54 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından, CHP Genel Başkanı Özel'in iddialarına ilişkin açıklama

01:48 - Gündem

RTÜK üyelikleri için yapılan seçime ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:48 - Gündem

EURO 2028'de açılış maçına Cardiff, finale Londra ev sahipliği yapacak

00:12 - Spor

Kağıthane'de apartman dairesinde çıkan yangında 1 kişi yaralandı

23:42 - Asayiş

Beyaz Saray, ekim ayı enflasyon ve istihdam verilerinin açıklanmayabileceğini duyurdu

23:13 - Ekonomi