?>

Örümcek ağıyla kanser tedavisi projesine ödül

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Aslı Nur Özkan, TÜRKPATENT'in üniversiteler arasında düzenlediği yarışmada, "Örümcek Ağı Özütünün Prostat Kanseri Hücrelerinde Seçici Antikanser Etkisi" buluşuyla ödül kazandı.

Sağlık - 7 yıl önce

ANKARA - AYŞE BÖCÜOĞLU BODUR

Türk Patent ve Marka Kurumunca (TÜRKPATENT) üniversiteler arasında düzenlenen yarışmada ödül kazanan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Aslı Nur Özkan, "Örümcek ağından elde ettiğimiz ekstratlar kanser hücrelerini öldürüyor. Dilerim ki, vakti geldiğinde buluşum ülkemizin geliştirdiği yerli ilaçlardan biri olarak dünya piyasasında hakettiği yeri bulur." dedi.

Özkan, TÜRKPATENT'in 1. Ulusal Üniversiteler Patent Yarışması'nda birincilik ödülünü kazandığı "Örümcek Ağı Özütünün Prostat Kanseri Hücrelerinde Seçici Antikanser Etkisi" konulu buluşu hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesine 2011'de başladığını anlatan Özkan, çocukluğundan beri meraklı, çevresini gözlemleyen ve sorgulayan bir kişi olduğunu söyledi.

Özkan, annesinin ilkokul ikinci sınıftayken hediye ettiği Bilim Çocuk dergisiyle kendince bilim dünyasına ilk adımını attığını ve dergiyi okurken bir gün bir buluş yapabilmenin hayalini kurduğunu dile getirdi.

Ödül kazandığı buluşuna değinen Özkan, şunları kaydetti:

"Ben çocukken ninem yaralarını iyileştirmek için örümcek ağı kullanırdı. O zamanlar ona 'yapma böyle, bak mikrop kapar.' derdim. O da 'sen bilmezsin, iyi geliyor bu' diye cevap verirdi. Bunu, nasıl iyi geliyor diye, uzun yıllar düşündüm. Üniversitede yolum Prof. Dr. Oğuzhan Doğanlar ile kesişti. Kendisi doğal maddelerin kanser üzerindeki etkisini araştırmayı seven ve bu konuda uzman olan bir hocamız. Örümcek ağından bahsettim, 'neler yapabiliriz çalışmayı çok istiyorum.' dedim. 'Eğer yara iyileşmesini sağlıyorsa antikanser özelliği de olabilir.' dedi ve biz çalışmalara başladık. Böğürtlen çalılarının üzerinden örümcek ağları toplamayla çalışmamızı başlattık. Gece gündüz, hafta içi, hafta sonu çalıştık ve bir ekstrat elde etmeyi başardık. Elde ettiğimiz ekstratın içeriğini tespit ettik. Son derece zengin hücre yenileyici antioksidan ve antikanserojen maddeler ve bileşikleri içinde barındırdığını saptadık. Kanser hücrelerine uyguladık ve gördük ki, kanser hücrelerini programlanmış hücre ölümü denilen yola sürüklüyor. Fakat bu etkiyi sağlıklı hücreler üzerinde göstermiyor. Yani elde ettiğimiz ekstrat kanser hücrelerini seçebilme özelliğine sahip."

Özkan, iki yıllık bir emek sonucu örümcek ağından elde ettikleri ekstratı daha da gelişmiş hale getirmek için çalışmalara devam edeceklerini belirterek, "Çünkü buluşumuzun keşfedilen tüm ilaçlarda olduğu gibi insana uygulanma aşamasına gelene kadar izlemesi gereken uzun bir yol var. Bu da yaklaşık olarak en az 5 yıllık bir süreç demek. Son aşamasına kadar çalışmamı götürmek tabii ki en büyük hayalim. Dilerim ki, vakti geldiğinde buluşum ülkemizin geliştirdiği yerli ilaçlardan biri olarak dünya piyasasında hakettiği yeri bulur. Yarışma sürecinde en büyük destekçim şüphesiz danışman hocam Prof. Dr. Oğuzhan Doğanlar ve Trakya Üniversitesi oldu. Ayrıca her konuda yardımcı olan TÜRKPATENT'e teşekkür ederim." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bileyici Hasan ustanın dünyası

2018-05-20 15:32 - Çevre-Hayat

Dünyanın konuştuğu 50 dizi TV+'ta

2018-05-24 17:13 - Magazin

68 yıldır hatimli teravih kılınan cami

2018-05-23 03:02 - İslam-Hayat - CemâziyelAhir 1447

Örümcek ağıyla kanser tedavisi projesine ödül

2018-05-26 15:02 - Sağlık

TDV Sri Lanka'da 5 bin Kur'an-ı Kerim dağıttı

2018-05-25 15:02 - İslam-Hayat - CemâziyelAhir 1447

UEFA Şampiyonlar Ligi finali öncesi taraftar kavgası

2018-05-26 03:32 - Spor

THY Uçuş Akademisi mezuniyet töreni

2018-05-24 20:10 - Genel

Denizbank'ın satışında anlaşma sağlandı

2018-05-22 12:38 - Ekonomi

Türkiye milli teknolojilerle uzayda

2018-05-22 15:02 - Teknoloji

Halkbank'ın 80. kuruluş yıl dönümü

2018-05-22 15:09 - Genel

İlgili Haberler

11. Türk Tıp Dünyası Kurultayı Ankara'da başladı

15:48 - Sağlık

Bakan Memişoğlu: Her hastaneye kreş, anaokulu yapmayla ilgili bir çalışma içindeyiz

15:43 - Sağlık

Bursa Şehir Hastanesi'ndeki merkez 500 hastaya doğru nefes almayı öğretti

11:38 - Sağlık

11. Türk Tıp Dünyası Kurultayı'nda "sağlığın geleceği" tartışılacak

15:23 - Sağlık

Novo Nordisk Türkiye ile Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi işbirliği protokolü imzaladı

11:03 - Sağlık

Günün Manşetleri

Köln'de havalimanında iki yolcu kaçırdıkları uçağı apronda el sallayarak durdurmaya çalıştı

21:02 - Dünya

David Hubert: Galatasaray'da eksiklikler olsa da onların boşluğunu dolduracak kaliteye sahipler

20:53 - Spor

Amazon, ABD için yapay zeka ve süper bilgisayar altyapısına 50 milyar dolara kadar yatırım yapacak

20:42 - Ekonomi

Kosova’nın başkenti Priştine'de şehir içi otobüs seferleri mali sıkıntılar nedeniyle durduruldu

20:37 - Dünya

Gazzelilerin öldürüldüğü yardım merkezlerini kuran vakıf GHF, faaliyetlerini durdurdu

20:33 - Dünya