?>

Orman yangınlarıyla mücadeleye bu yıl yaklaşık 39 bin kişilik gönüllü ordusu destek oldu

Türkiye, orman yangınları açısından hassas bir dönemden geçerken, bu yılki mücadeleye yaklaşık 39 bin kişilik gönüllü ordusu destek verdi

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 1 gün önce

Ankara

Derlenen bilgilere göre, Türkiye, son yıllarda etkisini artıran orman yangınlarıyla özellikle son 10 gün yoğun şekilde mücadele etti.

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı ekipler bu mücadelede, 27 uçak, 105 helikopter, 14 insansız hava aracı (İHA), 5 bin 359 kara aracı ve 25 bin personelle görev yaptı.

Bu yıl 1387'si ormanlık, 1895'i orman dışı alanda olmak üzere 3 bin 282 yangın çıkarken, son günlerde İzmir başta olmak üzere çeşitli illerde meydana gelen orman yangınlarına müdahale kesintisiz sürdü. Yürütülen mücadele sonucunda, 26 Haziran'dan bu yana çıkan 864 yangının tamamı kontrol altına alındı.

Bu mücadelede profesyoneller yanında, gerekli eğitimleri alarak sahaya çıkan orman gönüllüleri de etkin görev aldı.

Son orman yangınlarında da sahada olan gönüllüler, bu yıl içindeki yangın söndürme çalışmalarında 38 bin 854 kişiyle görev aldı.

Sayıları 131 bini bulan gönüllülerin yüzde 89'u erkek, yüzde 11'i kadınlardan oluşuyor.

Uygulama 2019'da başlatıldı...

Orman gönüllüsü uygulaması, ilk aşamada yangın önleme faaliyeti olarak, bu mücadeleyi güçlendirmek ve toplumu orman yangınları konusunda bilinçlendirmek amacıyla 11 Eylül 2019'da Resmi Gazete'de yayımlanan "Orman Yangınlarıyla Mücadelede Görev Yapan Gönüllüler Hakkında Yönetmelik" kapsamında başlatıldı.

Orman yangınlarında gönüllü olarak görev almak isteyen 18 yaş üstü, en az ilkokul mezunu, hem sağlık hem de adli sicil yönünden engeli bulunmayanlar, orman bölge müdürlükleri ile işletme müdürlüklerine şahsen veya e-Devlet üzerinden başvuru yapabiliyor.

Başvuru yapanlar, sahaya çıkmadan önce teorik ve uygulamalı eğitime tabi tutuluyor. Her sene yangın sezonu öncesinde yapılan eğitimlerde katılımcılar, orman yangınlarına nasıl müdahale edileceğini uygulamalı öğreniyor.

Orman yangınlarının önlenmesi ve söndürülmesiyle ilgili temel prensiplerin öğretildiği eğitimlerde, "orman yangınlarında müdahale ekipleri ve organizasyonu", "iş sağlığı ve güvenliği", "emniyet tedbirleri ve talimatı", "malzeme taşıma güvenliği", "yangına hava araçları su atarken çalışanların uyacağı kurallar ve uygulamadaki yapılan hatalar" gibi konularda bilgi veriliyor.

Gönüllülerin yangın öncesi ve sonrası görevleri...

Eğitimler sonunda yapılacak sınavlarda başarılı olan adaylar, orman gönüllüsü olmaya hak kazanıyor ve sertifika alıyor.

Orman yangınlarında görev alan gönüllüler, yangın ihbarı üzerine, kişisel koruyucu donanım, araç ve ekipmanlarıyla ekip halinde olay yerine intikal ediyor.

Müdahale ve söndürme faaliyetlerinde yararlanılan gönüllüler, orman yangınları esnasında her türlü kaza ve mahsur kalma gibi teknik kurtarma gerektiren olayda da görev yapıyor.

Gönüllüler, her türlü arama ve kurtarma çalışması ile ilk yardım hizmetini de yürütüyor.

Kişisel koruyucu kıyafetlerini muhafaza ederek, bunların temiz ve düzenli bulundurulmasından da sorumlu olan gönüllüler, alet, edevat ve araçların bakım ve temizliklerini de yapıyor. Aynı zamanda düzenlenen diğer eğitim ve tatbikatlara da katılıyor.

Gönüllüler, orman yangınlarında sahada aktif olarak görev almalarının yanında yangın öncesinde halkın eğitimi ve bilinçlendirilmesinde de görev üstleniyor.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır'ın Çermik ilçesi doğal serinlik arayanların gözdesi

2025-07-06 14:07 - Çevre-Hayat

Çin, 74 ülkeye vizesiz giriş hakkı tanıdı

2025-07-08 17:15 - Dünya

MİT Başkanı Kalın, Irak'ın kuzeyinde temaslarda bulundu

2025-07-01 21:53 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘Azerbaycan-Rusya’ açıklamaları Rus medyasında geniş yer aldı

2025-07-06 06:04 - Özel Haber

Yenilenebilir Enerji Tedarik Anlaşmaları, Türkiye'nin enerji dönüşümünde kritik rol oynayabilir

2025-07-08 17:16 - Ekonomi

Nabiullina: Yabancı bankalar, Rusya'ya geri dönmek için henüz başvuru yapmadı

2025-07-06 18:56 - Özel Haber

"HealthTürkiye" platformuna üye olmayan kurumlar sağlık turizminden faydalanamayacak

2025-07-04 14:07 - Sağlık

'Başbağlar Katliamı' şehitleri dualarla anıldı

2025-07-05 19:37 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Yapay zeka, siber saldırı ve savunmada "kılıç-kalkan"a dönüştü

2025-07-03 14:03 - Teknoloji

Türk teknolojisi İskandinav savunmasını güçlendirecek

2025-07-04 12:28 - Teknoloji

İlgili Haberler

Türkiye, mevcut jeopolitik ortamda yabancı yatırımcılar için pozitif ayrışıyor

16:53 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Gerçek hayattan ve sorunlardan kaçış

13:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Kar etmek için oyunlar 'bağımlılığa' eğilimli geliştiriliyor

13:48 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Hayattaki gerçeklerin ve vaktin feda edildiği bağımlılık

13:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Rapor: İngiltere'de bazı çocuklar 'Dickens romanları'nı andıran yoksulluk içinde büyüyor

13:12 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

NATO Genel Sekreteri Rutte'ye göre müttefikler arasında savunma sanayisindeki engeller kalkmalı

18:17 - Dünya

Carlo Ancelotti vergi kaçakçılığı suçundan bir yıl hapis cezasına çarptırıldı

18:13 - Spor

Rekabet Kurulundan Opet Petrolcülük AŞ'ye 131,3 milyon liralık ceza

18:08 - Ekonomi

Lazkiye'de orman yangınları 7 gündür sürüyor

17:57 - Dünya

Genç avukatlara büro kurabilmeleri için kredi desteği verilecek

17:53 - Gündem