?>

Ordu'da 3 yılda 17 bin 500 dönüm arazi tarıma kazandırıldı

Büyükşehir Belediyesi ile Ordu Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen "Atıl Tarım Arazilerinin Değerlendirilmesi Projesi" kapsamında 14 ilçede üreticilere siyez buğdayı, patates ve yeşil mercimek tohumu desteği verildi.

Ekonomi - 3 yıl önce

Ordu

Ordu'da tarımsal üretimin canlandırılması amacıyla 3 yıldır yürütülen proje kapsamında, 17 bin 500 dönüm atıl arazi tarıma kazandırıldı.

Büyükşehir Belediyesi ile Ordu Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen, "Atıl Tarım Arazilerinin Değerlendirilmesi Projesi" çerçevesinde 14 ilçede üreticilere siyez buğdayı, patates, nohut, yeşil mercimek, mısır, soya fasulyesi, bal kabağı tohumu ve karma yem bitkisi desteği verildi.

Atıl tarım arazilerinin değerlendirilerek hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla da Akkuş ve Mesudiye ilçelerinde korunga, yonca, yem, Macar fiğ tohumu, arpa ve yulaf dağıtıldı.

Proje sayesinde yeniden işlenmeye başlanan 17 bin 500 dönüm araziye 300 ton tohum ekildi.

"Kendine yeterli bir şehir olabilmek için çalışmalar yapıyoruz"

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, AA muhabirine, gıda ve tarımın dünyanın temel konularından biri olduğunu söyledi.

Atıl Tarım Arazilerinin Değerlendirilmesi Projesi'ni 3 yıl önce başlattıklarını belirten Güler, "Proje sayesinde 17 bin 500 dönümlük atıl araziyi tarıma kazandırdık. Bu önemli bir rakam. Aynı zamanda da değişik ürünlerden 300 ton tohum yardımı yaptık." dedi.

Güler, tohum yardımı yapılan ürünlerden bazılarının siyez buğdayı, soya fasulyesi, mısır, arpa, mercimek olduğunu ifade ederek "Karma yemlerle de destekledik. Dolayısıyla burada hem tarım hem hayvancılık için atıl tarım arazilerini devreye almış olduk." diye konuştu.

Projenin önemine dikkati çeken Güler, şöyle devam etti:

"Şimdi hemşehrilerimiz tekrar topraklarına geri dönüyorlar. Gurbet türküleri söylemeden, şimdi artık kendi memleketlerine dönüyorlar. Bu hem tarımı hem aynı zamanda gıda sektörünü değerlendirmiş oluyor. Buna bağlı olarak da turizmi, hayvancılığı geliştiriyoruz. Tam bir entegrasyon içerisinde sulama yatırımlarıyla birlikte Ordu'muz gerçekten ilgiyle izlenen bir il durumunda. Burada yapmak istediğimiz öncelikle, doğduğu yerde doymak. İkincisi de kendi kendine yeterli bir şehir olabilmek için çalışmalar yapıyoruz."

Güler, ekonomik olarak da gelir getirici çalışmalar olduğu için yatırımların bu alana yönlendirildiğine dikkati çekerek bu çalışmalarla hem zenginlik hem de gıda güvenliğinin sağlandığını söyledi.

Soğuk hava depolarını faaliyete geçirerek çalışmaları sürdürülebilir hale getirmeye gayret gösterdiklerini de dile getiren Güler, "Topyekun bir çalışma var. Klasik belediyeciliğin dışında olan bu çalışma halkımızı hem mutlu ediyor hem de unutulan kaynaklara tekrar dönmelerini sağlıyor." dedi.

Gelir getirici ürünler yetiştiriliyor

Güler, bu alandaki çalışmalar sayesinde, bölgede 10 bin yıllık geçmişi olan buğdaya tekrar sahip çıkıldığını, gelir getirici ürünler arasında yer alan salep ve mavi yemişin üretiminin de canlandırıldığını söyledi.

Biyoinovasyon Merkezinde doku kültürüyle kendi fide ve fidanlarını yetiştirdiklerini belirten Güler, böylece kendi içinde bir döngü oluşturduklarını anlattı.

Güler, hem boş arazilerin tarıma kazandırmasını hem de yeni ürün denemelerini çok önemsediklerini vurgulayarak bunların tamamının klasik belediyeciliğin dışındaki uygulamalar olduğunu dile getirdi.

Tarımsal çalışmaların istihdama katkısı olduğuna işaret eden Güler, "Mesela üniversite öğrencileri ilginç uygulamalara girdiler, bıldırcın üretimine geçtiler. Mantar, arı sütü üretimlerimiz, önder kadın çiftçi çalışmalarımız var." diye konuştu.

Güler, gelir kaynaklarının artması, kooperatifçiliğin gelişmesi ve kadınların ekonomiye katılmasının çok önemli olduğunu ifade ederek şu değerlendirmede bulundu.

"Nüfusumuzun yarısı kadın, dolayısıyla kadınları devreye sokuyoruz. Yüzde 60'ı genç, gençler devreye giriyor. Üretici pozisyonunda olmaları da aynı zamanda sosyal güvenlikleri ve gelecekleri açısından önemli. Dolayısıyla aynı zamanda mutlu bir toplum oluşuyor çünkü fındık bir ay, 11 ay boş kalıyorlardı. Şimdi 11 ayı da değerlendiriyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TBMM Başkanı Şentop: 27 Mayıs Darbesi millet ve Türkiye düşmanlarının kininin eseridir

2022-05-27 18:34 - Siyaset

Şampiyon VakıfBank yurda döndü

2022-05-23 15:45 - Spor

Bakan Dönmez, Filyos Doğalgaz İşleme Tesisleri'nde çalışmaları inceledi

2022-05-28 21:28 - Ekonomi

Sonbahar ve kış yağışları Ege'deki barajların su seviyesini korudu

2022-05-27 14:07 - Gündem

Terör örgütü YPG/PKK kazıdığı tünellerin içine hücreler inşa ediyor

2022-05-27 11:24 - Dünya

Ev ve iş yerlerine kurulan güvenlik kamera sistemleri için şifre uyarısı

2022-05-27 16:24 - Teknoloji

Yanlış kişiye ödeme yapan banka, parayı sahibine faiziyle ödeyecek

2022-05-22 12:18 - Gündem

Edirne Yeni Saray'da "Osmanlı saray mutfağı" lezzetleri pişirildi

2022-05-24 10:06 - Çevre-Hayat

VakıfBank 5. kez Avrupa'nın zirvesinde

2022-05-22 21:55 - Spor

Ordu'da 3 yılda 17 bin 500 dönüm arazi tarıma kazandırıldı

2022-05-29 12:02 - Ekonomi

İlgili Haberler

OPEC+ üyesi 8 ülke eylülde günlük 547 bin varil üretim artışına gidecek

16:53 - Ekonomi

Başarı Global, silah üstü nişangah sistemlerini Türkiye'ye taşıma yolunda

14:37 - Ekonomi

İstanbul ve Antalya havalimanları günlük yolcu ve uçak trafiği rekorlarını kırdı

13:38 - Ekonomi

"Kargo Ayrım Sistemi"yle üç ilde 94 milyon gönderinin ayrımı sağlandı

12:27 - Ekonomi

5. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi ekibi İstanbul'a döndü

12:17 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu önünde pro

23:57 - Gündem

Dünyanın farklı bölgelerinde Filistin'e destek gösterileri düzenlendi

23:33 - Dünya

AK Parti'den Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıya tepki

23:13 - Siyaset

İzmir'in Konak ve Bornova ilçelerinde 19 saat su kesintisi olacak

23:02 - Gündem

Hava sıcaklığı 10 ilde 40 derece ve üzerini gösterdi

22:23 - Gündem