?>

Ordu açıklarında 92 yıl önce batan Rus şilebine keşif dalışı yapıldı

Ordu'da 1933 yılında batan Rus şilebinin batığına dalgıçlar tarafından keşif dalışı yapıldı

Çevre-Hayat - 3 ay önce

Ordu

Altınordu ilçesinde yaşayan fotoğraf sanatçısı Gökhan Kırca, geçtiğimiz günlerde sahilde dron çekimi yaptığı sırada kıyıdan yaklaşık 120 metre uzaklıkta batık kalıntısı fark etti.

Kırca'nın fotoğrafları sosyal medyasında paylaşması üzerine dalış eğitmeni Hakan Güney ile birlikte 4 dalgıç tarafından Rus şilebi batığına keşif dalışı yapıldı.

Dalgıçlar batık şilebini görüntüledi.

Tarih araştırmacısı ve yazar İbrahim Dizman, gazetecilere, Ruslar tarafından ticari amaçla kullanılan şilebin 30 Kasım 1933'te Ordu'ya gaz yağı getirdiği sırada fırtına nedeniyle battığını söyledi.

Geminin bazı kaynaklarda adının "Tana" olarak geçtiğini ifade eden Dizman, o dönem Ordulular tarafından gemi mürettebatının kurtarıldığını ancak birisinin hayatını kaybettiğini anlattı.

Dizman, şilebin 1960'lı yıllara kadar su yüzeyinde direklerinin görünür halde olduğunu ancak daha sonra geminin suya gömüldüğünü kaydetti.

Dalış eğitmeni Güney ise batığın kıyıya çok yakın olduğunu belirterek, "Arkadaşlarımızla birlikte dalış gerçekleştirerek sualtı görüntüleri aldık. Batığın Ordu'da sualtı turizminin gelişmesine katkı sunacağını bekliyoruz." dedi.

Güney, batığın bir kısmının kuma saplandığı için görüş mesafesinin düşük olduğunu belirterek, "Ancak gözlemlerimizde batığın 3,5 metre genişliğinde olduğunu tahmin ettik. Kamara kısmını gördük. Şu anda geminin bir kısmı 2,5 metre derinlikte bir kısmı ise yüzeye 30 santim yakınlıkta. Gemi balıklara yuva olmuş durumda. Herkesin yüzerek bile görebileceği bir noktada gemi. Biz bu batığın sualtı turizmine fayda sağlayacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

Fotoğraf sanatçısı Kırca da yamaç paraşütü yapan bir arkadaşının uyarısı sonucu sahilde dron çekimi yaptığı sırada batığı görüntülediğini belirterek, "Var olan bir batığı yeniden gündeme getirmek benim adıma mutluluk vericiydi." dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

72 binden fazla motokurye kayıt altına alındı

2025-09-15 13:27 - Gündem

12 Dev Adam, 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda ikinci olarak gümüş madalya elde etti

2025-09-14 23:04 - Spor

Fenerbahçe, Trabzonspor engelini tek golle geçti

2025-09-14 21:27 - Spor

A Milli Erkek Basketbol Takımı hedef büyüttü

2025-09-15 19:14 - Spor

Sırbistan'da Gazze için ‘Çocuk olmak kolay değil’ tiyatro oyunu sahnelendi

2025-09-10 23:38 - Kültür Sanat

İstanbul'da Küresel Sumud Filosu'na destek gösterisi

2025-09-14 12:28 - Gündem

Rize-Artvin Havalimanı'nı ağustosta 127 bin 137 yolcu kullandı

2025-09-09 17:07 - Çevre & Seyahat

Konya merkezli FETÖ operasyonunda 21 şüpheli yakalandı

2025-09-15 11:52 - Asayiş

Yapay zeka mağdurları için yargı yolu mümkün

2025-09-09 11:52 - Teknoloji

Trakya'nın asırlık eğlencesi 'Pavli Panayırı' başladı

2025-09-11 17:37 - Magazin

İlgili Haberler

Samsun'da kar altında çilek hasadı yapıldı

11:32 - Çevre-Hayat

Kayak merkezlerinde en fazla kar kalınlığı 55 santimetreyle Palandöken'de ölçüldü

10:22 - Çevre-Hayat

Çankırı'da yiyecek arayan vaşak cep telefonu kamerasıyla kaydedildi

16:48 - Çevre-Hayat

Balıkesir kent merkezinin su ihtiyacını karşılayan barajın seviyesi yüzde 10'un altına düştü

12:18 - Çevre-Hayat

Gönüllü öğretmenler destek için yetim ve öksüz çocuklar ile hayırseverler arasında köprü oldu

12:12 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Kongre turizminde kişi başı elde edilen gelir 3 bin dolara ulaştı

11:38 - Ekonomi

Sydney saldırısının şüphelisi Akram’a 59 suçlama

11:33 - Dünya

Samsunspor, Avrupa'da 18. randevusuna çıkacak

11:27 - Spor

Devlet 3,2 milyar liralık genel sağlık sigortası primi alacağından vazgeçecek

11:22 - Siyaset

AB liderleri, dondurulmuş Rusya varlıklarıyla Ukrayna'ya mali desteği tartışacak

11:18 - Dünya